VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Začátek sezony v Beskydech a okolí není v palírnách nejlepší

Frýdecko-Místecko - Některé palírny v regionu už zahájily sezonu. Podle zástupců pálenic situace zatím nevypadá nejlépe, podle nich je ale brzy na hodnocení. Někteří si stěžují na chladné a deštivé počasí.  

29.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK / Jiří Kopáč

Mít dobrou pálenku je každoročním cílem mnoha pěstitelů. I pálení ale podléhá rozmarům přírody, stejně jako mnoho jiných oblastí, každá sezona je proto jiná.

Deník zjišťoval, jak se vyvíjí ta letošní některé pálenice už začaly pálit nebo sbírat ovoce. Pěstitelská pálenice ve Frýdku-Místku zahájila sezonu minulý týden ve středu. „Zatím to není žádná sláva, ale je dost brzy na soudy. Minulý rok to začínalo podobně, a nakonec to dopadlo dobře," sdělil vedoucí pálenice Dalibor Štefek s tím, že lidé zatím přivážejí raná jablka a meruňky.

Některé pálenice ale zahájení sezony teprve čeká. „My jsme zatím začali pouze brát ovoce, ještě nepálíme. Zatím převažují jablka, švestky teprve dozrávají. Zatím máme opravdu začátek, nejde říct, jaká bude sezona," popsal jeden z majitelů Pálenice F-M a ovocného lihovaru, Michal Bernášek. Minulý rok v palírně hodnotili jako průměrný.

Počasí zatím pálení ovoce nepřeje

Přestože Pálenice Hukvaldy začíná pálit až v sobotu, již nyní může odhadovat, jaká sezona ji čeká. „Zatím to není nejlepší, ale je možné, že se to ještě zlepší. Záleží hodně na počasí, teď ovoce na stromech hnije, a potom se nedá použít," řekl zaměstnanec Pálenice Hukvaldy. Minulý rok byl podle něj vydařený, nejvíce se pálila slivovice. „Přestože jsme ještě nezačali, tak si myslím, že to letos nebude tak dobré jako loni," dodal.

Sezona se naopak rozeběhla v pálenici v Lučině. Zatímco loni zde začínali 2. září, letos je to o poznání dříve. „Už pálíme, a to od 20. srpna," potvrdila Ivana Zelená, manželka majitele provozovny, ve které je i moštárna. První zájemci se podle ní začali telefonicky ozývat zhruba před měsícem, šlo například o pěstitele raných jablek. Loňskou sezonu v Lučině označili za rozumnou, jaká ale bude ta letošní? „To ještě nemohu posoudit, vždyť švestky jsou záležitostí ledna, února. Ale asi to bude trochu slabší, protože někteří pěstitelé už mluví o tom, že švestek moc není," naznačila Ivana Zelená. Tuší však, že „největší fofr" přijde už v září a říjnu.

„To lidé dělají ,pořádky´ na zahradách, budou jablíčka, hrušky nebo třeba mirabelky," smála se.

PATRIK RYMEL

Autor: Marek Cholewa

29.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hrůza,  kterou po sobě zanechal zatím neznámý pytlák v Trojanovicích.
7

Otřesný případ! Pytlák vyhodil vnitřnosti srny, ta ale byla březí

Ilustrační foto
29

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

Zlatý Ámos Lukáš Lis: Nechtěl jsem být učitelem, ale neměnil bych

/VIDEO/ Nový držitel titulu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele Lukáš Lis ze základní školy Soběslav původně nechtěl být učitelem, ale svou práci by už neměnil. Učitel by podle něj neměl být jen oblíbený, ale také dobrý. Svůj úspěch přičítá kombinaci přísnosti a přátelského přístupu k dětem.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies