„Vážení přátelé, známí, tímto Vám chci oznámit, že vystupuji z hnutí Ano 2011, neboť můj pohár trpělivosti přetekl. Hlavními důvody jsou především neustále nedodržování demokratických principů, diktátorské až stb praktiky některých členů. Tento stav byl dlouhodobý a již se nedal vydržet. K celé situaci se blíže vyjádřím v prohlášení. Slibuji, že i nadále pro Vás budu svědomitě pracovat," napsala Tomaniecová na svém facebookovém profilu.

O tom, že se situace v havířovské buňce ANO vyhrotila, informoval Deník už v dřívějších článcích.

V Havířově se hroutí koalice KSČM a ANO
Havířovské ANO se zmítá v problémech 

ANO opustili Darja Tomaniecová, Petr Hrabčák a Ivan Bureš, který je současně hospodářským náměstkem primátora.

Všichni tři zastupitelé za ANO si řekli dost a své hnutí opustili. Nyní budou jako nestraníci zařazeni pod klub KSČM, který má při zasedání zastupitelstva stůl hned vedle ANO.

Právě kvůli vyhrocené situaci v ANO byla ve městě vyvolána nová koaliční jednání. K dohodě dospěli vyjednávači KSČM a ČSSD. Podle dosavadních výsledků jednání bude nová koalice pouze dvoubarevná, bez třetího partnera.

Dosavadní koalice měla ve 43členném zastupitelstvu 26 mandátů - KSČM 13, ANO 10 a Hnutí pro Havířov (HPH) 3. Nyní bude mít 31 - KSČM 13 + 3 a ČSSD 15.

Na nadcházejícím zasedání zastupitelstva 27. června budou probíhat nové volby do městské rady a obsazení postu uvolněných náměstků, když současné pozice opustí Ivan Bureš (ANO) a Daniel Vachtarčík (HPH).

Podle dostupných informací by měl post primátora zůstat Danielu Pawlasovi (KSČM). Komunisté by měli mít 6 členů v 11členné městské radě, zbývající posty obsadí ČSSD. Dá se očekávat, že změn doznají také posty v městských společnostech.

Jak to bylo v MRA?

Přestože Tomaniecová přímo nespecifikovala, kdo z ANO má diktátorské metody, toto nařčení se už probíralo na zasedání zastupitelstva dříve. Zaměstnanci Městské realitní agentury podepisovali petici proti způsobu jednání jednatele Róberta Masaroviče (ANO). Zaměstnanci popisovali situace, kdy psychicky zdeptaní lidé museli vyhledat pomoc zdravotníků. 

O situaci se zajímali i zastupitelé: "Podle mých informací je nálada zaměstnanců MRA skutečně na bodu mrazu. Je s podivem, že zhruba 90 procent zaměstnanců je nespokojeno. Vedení města by s tím mělo něco dělat," řekl tehdy Marek Plawny (KDU-ČSL).

Masarovič výtky k řízení společnosti před zastupiteli zpochybnil, stejně jako petiční akci. 

Vše o kauze MRA