VYBERTE SI REGION

Živá strava se dere na Ostravsko

Stále oblíbenější a modernější je stravovat se vegetariánsky, vegansky nebo dokonce podle zásad raw stravy vitariánsky. Živá, syrová a raw jsou synonyma pro rostlinné potraviny, které lidé upravují maximální teplotou do čtyřiceti dvou stupňů. Nejčastěji k přípravě jídel používají čerstvou zeleninu, ovoce nebo oříšky a klíčky.

17.8.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Shutterstock

V posledních měsících v Ostravě rostou restaurace s netradičním jídlem jako houby po dešti. Jejich návštěvnost není velká, ale své příznivce si dávno získaly. Zavítají tam lidé všech věkových kategorií i povolání.

Je možné v nich narazit na zapřísáhlé vitariány, ale i na gurmány, kteří chtěli po běžné porci masa trochu změnu. Návrat do dob, kdy naši prapředci pouze sbírali ovoce a jedli kořínky, se ale nekoná.

Živá strava vitariánů představuje moderní kuchyni s přesně danými principy a postupy. Nejdůležitější je nízká teplota tepelné úpravy, a to dvaačtyřicet stupňů.

Filozofie jídla

Důchodce Emil Szotkowski se už několik let věnuje tématu stravování. Prošel si postupně všemi fázemi vegetariánstvím, veganstvím i živou stravou.

„Prvním kontaktem s tímto jídlem pro mě byla sázka. Kamarád si myslel, že něco takového nezvládnu, jelikož jsem jako každý měl rád pořádný kus masa a jídlo jsem si užíval. Sázku jsem vyhrál a strava se mi zalíbila, podíval jsem se blíže na všechny zásady a opravdu mě to zaujalo," popsal své začátky Szotkowski.

Hlavním mottem mu byl známý Hippokratův citát. „Nechť je tvé jídlo tvým lékem." Stavovat se jinak je životní filozofie. Jedná se o celkovou očistu těla a mysli.

„Nedá se zobecňovat. To, co vyhovovalo mi, nemusí vyhovovat jiným. Důvody ke změně životního stylu mohou být různé náboženské, psychické, zdravotní nebo například odpor k současnému způsobu chovu zvířat. V mém případě to byla záležitost hlavně zdraví. Byl jsem těžký astmatik a toto jídlo mi pomohlo očistit se a ulevilo mi od potíží," řekl nadšenec zabývající se stravou.

Podle jeho zkušeností jsou čistě vitariánská jídla dostatečně chutná a pestrá, ale nepříliš vhodná pro dlouhodobé stravování.

„Mým oblíbeným receptem jsou ořechové amarouny. Pojmenoval jsem si je podle seriálu Návštěvníci. Připomíná to rosolovitou hmotu podobnou želé, která se hodí na svačinu, na večeři nebo jako raw dezert," vysvětlil Szotkowski.

Jedním z profesionálních kuchařů této stravy je Jeroným Bartoš, který dlouhá léta vařil běžná jídla i pro zahraniční zákazníky ve Španělsku nebo v Německu.

„Pro mě není vůbec žádný rozdíl v přípravě vegetariánské, veganské nebo raw stravy. Kuchař se musí každému jídlu věnovat, promyslet jej, vyhrát si s ním a vařit z kvalitních surovin," uvedl kuchař. Ty jsou podle něj k dostání u místních farmářů, ale stejně tak je možné nakoupit kvalitně v supermarketu.

„V zimě jsou lepší volbou rajčata z konzervy než sice čerstvá, ale dovezená z druhého konce světa a navíc chemicky ošetřená," řekl s důrazem na sezonnost Bartoš. Mezi postupy zpracování patří nejčastěji mixování, namáčení nebo také nakládání.

„Rozemleté kešu oříšky vytvoří krémovou nasládlou pastu, která se podobá sýru, nebo klasickou přísadou jsou klíčky a luštěniny, které výborně nahradí maso. Například místo kuřete na paprice uděláte cizrnu. Nikdo si ji sice s kuřetem nesplete, ale chutná to i tak skvěle," popsal Bartoš.

Chutně, čerstvě, zdravě

Každý doma nemá výkonný mixér, který je při přípravě těchto jídel klíčový. Pro takovýto případ se v Ostravě otevírají nové restaurace a salátové bary. Majitelka podniku rawbar.cz Jarmila Dvorská si jej otevřela právě z důvodu nedostatku podobných míst v oblasti.

„Náš salátový bar jsme otevřeli v listopadu roku 2011, já sama jsem vegetariánkou od roku 2009. V Ostravě mi podobný podnik chyběl. Dát si kvalitní salát z dobrých surovin, bez chemického ošetření nebo vyhnout se polotovarům bylo v tomto městě těžké," uvedla Dvorská. Kromě širokého výběru salátů nabízejí pracovníci rawbar.cz také speciality, jako například raw tatarák s avokádem a houbovou pochoutku s ořechy.

„U nás si vybere každý. Oblíbené jsou například vitariánské pochoutky nebo veganská tortilla, jejíž hlavními přísadami jsou ořechový sýr a zelenina. Dále si zákazníci žádají pohankové palačinky, různé čerstvé šťávy nebo smoothies, kdy se ovoce rozmixuje celé a výsledkem je hustá tekutá ovocná směs," vysvětlila majitelka netradiční restaurace.

Možnost objednat si skvělou raw dobrotu mají obyvatelé Ostravy také ve vegetariánské a veganské restauraci Ojero v ulici Poděbradově. Přímo syrové jídlo není jejich hlavním cílem, ale živou stravu zařazují pro zpestření.

„Celkově je společnost u nás více ovlivněna například televizními pořady o zdravém vaření a životním stylu, takže vidím určitý posun ke zdravé stravě. Osvěta se nastartovala a myslím si, že to má velkou budoucnost. Ostravský trh tímto není ještě přesycený, tak jako v jiných městech," komentoval situaci spolumajitel podniku Ojero David Fetter.

Jejich dodavatelé jsou z oblasti Jesenicka a zákazníkům se snaží podle svých slov nabídnout to nejlepší. „Je samozřejmé, že čím vyšší kvalita jídla, tím se to více odrazí na ceně, ale zákazníci na to slyší. Pokud uvedeme, že je něco eko, domácí nebo místní, je to dobrá reklama a lidé si to rádi koupí," řekl Fetter.

Co na to odborníci

Výživoví poradci na tuto problematiku mají rozdílné názory. Vegetariánství, tedy vyloučení masa z jídelníčku, považují za zdravý životní styl, který není potřeba nějak doplňovat.

U veganů může docházet k nedostatkům vitaminu B12, jelikož je obsažen převážně v živočišných produktech. Konkrétně raw food je podle Veroniky Myjavcové extrémní a doporučuje jej jen na krátkodobou detoxïkaci organismu.

„Nerada bych tento styl nějak poškodila, ale nesetkala jsem se s nikým, kdo by takto jedl dlouhodobě. Podle mě to není přirozené. Preferuji vyváženost a střídmost ve všem. I vegetarián, který pije pivo a jí pouze smažený sýr, nedělá pro své tělo mnoho dobrého," uzavřela Myjavcová.

Markéta Humplíková

Autor: Redakce

17.8.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Aston Martin postaví 25 nových exemplářů modelu DB4 GT. Cena je astronomická

Britská automobilka Aston Martin se vrátí k výrobě vozu, jehož život byl původně vymezen lety 1959 až 1963. Příští rok totiž obnoví produkci slavného modelu DB4 GT, v plánu je stavba 25 kusů.

Loučení s tratí do Koutů: končí barevné motoráky i soukromník

Údolí Desné – Největší změna za devatenáctiletou historii nastala v noci ze soboty 10. na neděli 11. prosince na Železnici Desná. Osobní vlaky zde přestala provozovat soukromá firma, nahradily ji České dráhy.

Žloutenka stále řádí. Chybí vakcíny, hlásí nejen lékárny

Vyškov – Jde o agresivní infekci, člověka může zabít za pár hodin od prvních příznaků. Mnoho nakažených se i po vyléčení po celý život potýká s následky, jako jsou třeba amputace končetin nebo hluchota. K nejohroženějším patří děti. Přestože je možné se proti meningokokovi typu B očkovat, vakcíny chybí. Na Vyškovsku podle dětské lékařky Anežky Bahníkové z Vyškova už zhruba čtyři až pět měsíců.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies