VYBERTE SI REGION

Zkáza v pekárně Hruška způsobila problémy se zásobováním pečivem

Pečivo? Prázdné regály! Takový dopad měla nedělní exploze kotle a následné ohnivé peklo v provozu firmy Hruška v Martinově na hustou síť svých obchodů s potravinami. Pekařské výrobky do nich začali vozit postupně jiní regionální producenti. Včetně těch svým způsobem konkurenčních.

29.9.2016 AKTUALIZOVÁNO 30.9.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Marek Pátek

„V pondělí ráno jsme neměli nic! Po tom, co se stalo, je to zcela pochopitelné, šoféři neměli co vozit. A to tu bráváme každý den před otevřením pečivo za nejméně dva tisíce korun. Jen rohlíků čtyři stovky, chleba třicet pecnů. Plus samozřejmě spoustu jiných slaných i sladkých výrobků z asi 160 druhů v našem pekařském sortimentu," líčily pracovnice v jedné ostravské sídlištní prodejně společnosti Hruška. Ta podle nich prováděla závozy do obchodů třikrát denně ráno, dopoledne a odpoledne.

PO VÝPADKU SHÁNĚLI ZBOŽÍ, LIDI I AUTA

„První den po výpadku nás částečně zachránili z Penamu. Přijeli s tím, co stihli udělat navíc. Takže z pečiva jsme měli nejprve pouze bednu chleba. V poledne pak opět chleba a bednu rohlíků," uvedly prodavačky.

Na následující dny proto jejich vedoucí musela zajistit dodávky odjinud tak, jako to fungovalo do roku 2008, než Hruška uvedla do provozu martinovskou pekárnu. V ní se podle dostupných informací dělalo ve třísměnném provozu a první pekaři chodili už na dvě hodiny ráno. Aby bylo čím zásobit obchody v Ostravě i přibližně osmdesátikilometrovém okolí.

Přečtěte si také: Ohnivý přelom týdne - hořela pekárna, nákupní centrum i rodinný dům

„Kvůli výpadku jsme oslovili ostatní místní pekaře, aby nám pomohli. Než si udělali zásoby a sehnali lidi i auta navíc, nějakou chvíli to trvalo. Proto ty problémy s pečivem," popisovali v centrále Hrušky. Reakci z vedení společnosti se včera získat nepodařilo.

Lidé z jejího pekařského provozu teď každopádně nemají co dělat. „Vedení si je svolalo a komunikovalo s nimi. Snaží se je umístit na jiné pozice ve firmě, kde chybí lidi. Holky snad na prodejny, chlapy řidiče asi na pomocný závoz z jiných pekáren do naší sítě," tvrdili zaměstnanci Hrušky.

U DALŠÍCH PEKAŘŮ HNED POSÍLILI VÝROBU

V pekárně Illík začali dělat pro Hrušku především chleba a rohlíky. „Dodávali jsme jim vždy, byť se po otevření jejich pekárny naše spolupráce, trvající již od roku 1991, omezila. Nicméně po požáru se objemy závozů opět zdvojnásobily," upřesnil obchodní ředitel Leopold Šíma. Firma využila toho, že má v Bílovci-Lhotce velkou průběžnou pec na výrobu rohlíků. Ta má dostatečnou kapacitu a její produkce se navýšila. Illík mírně posílil také expedici a rozvoz.

„Tak jako další pekaři se snažíme, aby prodejny Hrušky nezůstaly bez zboží. Odebírají od nás běžné sladké i slané pečivo. Logicky jsme v Porubě začali péct něco navíc," prohlásil Vladimír Dubják, ředitel a jednatel firmy Pekaři a spol. A se Šímou z Illíku se shodl, že nikdo neví, jak dlouho bude tento stav pokračovat. Nejméně prý ale do Vánoc. Na výpadek v Hrušce reagovala třeba i pekárna Seval z Hrabůvky, jež do sítě postižené společnosti nedodává. „Do jedenácti našich obchodů jsme začali péct o pět set až tisíc rohlíků navíc," informovali v expedici.

K TÉMATU

120 MILIONŮTaková je v korunách předběžně odhadovaná škoda, která vznikla v neděli večer požárem v pekárně společnosti Hruška v Martinově. K jeho příčinám oznámil mluvčí krajského hasičského sboru Petr Kůdela, že „souvisejí s olejovým topným systémem pro vytápění pecí". „Objekt prohlédl statik a oznámil, že dovnitř mohou jen vyšetřovatelé. A to za nejvyšší opatrnosti," doplnil Kůdela s tím, že poškozen je nejen interiér pekárenského komplexu, ale i příčky, střecha a jedna ze stěn. Narušena je též konstrukce haly. Snímky, které se Deníku podařilo získat prostřednictvím sociálních sítí, to potvrzují. Při požáru jemuž podle dostupných zpráv předcházel výbuch utrpěl poranění jeden z pracovníků firmy Hruška. Oheň dostávaly čtyři profesionální a čtyři dobrovolné hasičské jednotky pod kontrolu dvě hodiny. Ještě delší dobu pak prostor dohašovaly. Škoda ve výši 120 milionů je jednou z letošních nejvyšších, které požáry v Ostravě způsobily. 

Autor: Radek Luksza

29.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Dřevo je drahé. Krade se rovnou v lese

Beroun – Topná sezona jede naplno a policisté na nejrůznějších místech republiky znovu vyšetřují krádeže dřeva v lesních porostech.Mnohým lidem se za palivové dříví nechce utrácet a raději si pro něj zajedou do lesa. Zloději odvážejí nejen kulatinu, která je nařezaná u lesních cest, ale také stromy, které si sami pokácí.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies