VYBERTE SI REGION

Zkáza v pekárně Hruška způsobila problémy se zásobováním pečivem

Pečivo? Prázdné regály! Takový dopad měla nedělní exploze kotle a následné ohnivé peklo v provozu firmy Hruška v Martinově na hustou síť svých obchodů s potravinami. Pekařské výrobky do nich začali vozit postupně jiní regionální producenti. Včetně těch svým způsobem konkurenčních.

29.9.2016 AKTUALIZOVÁNO 30.9.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Marek Pátek

„V pondělí ráno jsme neměli nic! Po tom, co se stalo, je to zcela pochopitelné, šoféři neměli co vozit. A to tu bráváme každý den před otevřením pečivo za nejméně dva tisíce korun. Jen rohlíků čtyři stovky, chleba třicet pecnů. Plus samozřejmě spoustu jiných slaných i sladkých výrobků z asi 160 druhů v našem pekařském sortimentu," líčily pracovnice v jedné ostravské sídlištní prodejně společnosti Hruška. Ta podle nich prováděla závozy do obchodů třikrát denně ráno, dopoledne a odpoledne.

PO VÝPADKU SHÁNĚLI ZBOŽÍ, LIDI I AUTA

„První den po výpadku nás částečně zachránili z Penamu. Přijeli s tím, co stihli udělat navíc. Takže z pečiva jsme měli nejprve pouze bednu chleba. V poledne pak opět chleba a bednu rohlíků," uvedly prodavačky.

Na následující dny proto jejich vedoucí musela zajistit dodávky odjinud tak, jako to fungovalo do roku 2008, než Hruška uvedla do provozu martinovskou pekárnu. V ní se podle dostupných informací dělalo ve třísměnném provozu a první pekaři chodili už na dvě hodiny ráno. Aby bylo čím zásobit obchody v Ostravě i přibližně osmdesátikilometrovém okolí.

Přečtěte si také: Ohnivý přelom týdne - hořela pekárna, nákupní centrum i rodinný dům

„Kvůli výpadku jsme oslovili ostatní místní pekaře, aby nám pomohli. Než si udělali zásoby a sehnali lidi i auta navíc, nějakou chvíli to trvalo. Proto ty problémy s pečivem," popisovali v centrále Hrušky. Reakci z vedení společnosti se včera získat nepodařilo.

Lidé z jejího pekařského provozu teď každopádně nemají co dělat. „Vedení si je svolalo a komunikovalo s nimi. Snaží se je umístit na jiné pozice ve firmě, kde chybí lidi. Holky snad na prodejny, chlapy řidiče asi na pomocný závoz z jiných pekáren do naší sítě," tvrdili zaměstnanci Hrušky.

U DALŠÍCH PEKAŘŮ HNED POSÍLILI VÝROBU

V pekárně Illík začali dělat pro Hrušku především chleba a rohlíky. „Dodávali jsme jim vždy, byť se po otevření jejich pekárny naše spolupráce, trvající již od roku 1991, omezila. Nicméně po požáru se objemy závozů opět zdvojnásobily," upřesnil obchodní ředitel Leopold Šíma. Firma využila toho, že má v Bílovci-Lhotce velkou průběžnou pec na výrobu rohlíků. Ta má dostatečnou kapacitu a její produkce se navýšila. Illík mírně posílil také expedici a rozvoz.

„Tak jako další pekaři se snažíme, aby prodejny Hrušky nezůstaly bez zboží. Odebírají od nás běžné sladké i slané pečivo. Logicky jsme v Porubě začali péct něco navíc," prohlásil Vladimír Dubják, ředitel a jednatel firmy Pekaři a spol. A se Šímou z Illíku se shodl, že nikdo neví, jak dlouho bude tento stav pokračovat. Nejméně prý ale do Vánoc. Na výpadek v Hrušce reagovala třeba i pekárna Seval z Hrabůvky, jež do sítě postižené společnosti nedodává. „Do jedenácti našich obchodů jsme začali péct o pět set až tisíc rohlíků navíc," informovali v expedici.

K TÉMATU

120 MILIONŮTaková je v korunách předběžně odhadovaná škoda, která vznikla v neděli večer požárem v pekárně společnosti Hruška v Martinově. K jeho příčinám oznámil mluvčí krajského hasičského sboru Petr Kůdela, že „souvisejí s olejovým topným systémem pro vytápění pecí". „Objekt prohlédl statik a oznámil, že dovnitř mohou jen vyšetřovatelé. A to za nejvyšší opatrnosti," doplnil Kůdela s tím, že poškozen je nejen interiér pekárenského komplexu, ale i příčky, střecha a jedna ze stěn. Narušena je též konstrukce haly. Snímky, které se Deníku podařilo získat prostřednictvím sociálních sítí, to potvrzují. Při požáru jemuž podle dostupných zpráv předcházel výbuch utrpěl poranění jeden z pracovníků firmy Hruška. Oheň dostávaly čtyři profesionální a čtyři dobrovolné hasičské jednotky pod kontrolu dvě hodiny. Ještě delší dobu pak prostor dohašovaly. Škoda ve výši 120 milionů je jednou z letošních nejvyšších, které požáry v Ostravě způsobily. 

Autor: Radek Luksza

29.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Areál nymburské nemocnice.
2 4

Nemocnice Nymburk: Pacient zemřel kvůli chybě jednotlivce, ne péče

Joe Biden

Viceprezident USA Biden se obává vměšování Ruska do evropských voleb

Brno podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy ve městě

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Hosté plesu Zemanových mohou opět vyhrát večeři s prezidentským párem

Praha - Návštěvníci pátečního charitativního plesu Miloše a Ivany Zemanových na Pražském hradě budou moci opět vyhrát večeři s prezidentským párem, divočáka z lánské obory nebo vstupenky na koncert Karla Gotta. Právě vystoupení "zlatého slavíka" bude jedním z vyvrcholení plesu. Předtančení se, stejně jako loni, ujme prezident se svou manželkou, řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Ústav pro studium totality se kvůli rekonstrukci budovy stěhuje

Praha - Historici z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se budou v únoru kvůli rekonstrukci stěhovat. Budova v Siwiecově ulici na Žižkově je dlouhodobě v nevyhovujícím stavu, kvůli velkým tepelným ztrátám a zatékání se musí zrekonstruovat fasáda a vyměnit okna, navíc je obložena nebezpečným azbestem. Ústav i část Archivu bezpečnostních složek se proto přesunou na jiná pracoviště v Praze. Stěhování se dotkne až 130 historiků včetně administrativy, řekl mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies