Pilot David Vršecký byl na okruhu v Čcheng-tu neporazitelný! Při premiéře nové Tatry Phoenix vybojoval dvě vítězství a ujal se vedení v šampionátu. Na pódium s ním vystoupal i jeho parťák z čtyřčlenného českého týmu China Buggyra Racing Adam Lacko, který si dojel pro třetí místo.

„Paráda! Chci zde získat titul a s tím jsme sem také odjeli, ale dopředu nikdy nevíte. Jsem rád, že jsme víkend takto parádně zvládli," okomentoval Vršecký závod pro národní CCTV, kterou sledovaly miliony čínských diváků v přímém přenosu.

Někdejší dvojnásobný evropský šampion v tahačích ovládl první jízdu způsobem start – cíl i navzdory dešti. „Museli jsme si pohrát s nastavením a evidentně se nám to podařilo. Do druhé jízdy se však otáčí pořadí prvních desíti, takže start z desáté příčky nebude úplně ideální výchozí pozicí. I přesto jsem s novým Phoenixem dokázal dojet těsně před týmovým kolegou Adamem na první pozici a všichni v týmu máme velkou radost," radoval se roudnický rodák.

Lacko skončil třetí

Na stupně vítězů se dostal také Adam Lacko, který se popral s náročnými povětrnostními podmínkami a skončil celkově třetí. „Myslím, že je to fantastická reklama pro Českou republiku. Šampionát je hodně vyrovnaný a s Davidem jsme ukázali, že my kluci z Evropy něco umíme a určitě se tady neztratíme," usmíval se lídr evropského šampionátu tahačů, který o příštím víkendu pokračuje čtvrtým závodem na Nürburgringu,

Naprázdno v Číně nevyšel ani Miroslav Forman, jenž si na stupních vítězů převzal trofej za třetí místo v poháru konstruktérů. „Bylo to hodně zajímavé. Když trať začala usychat, tlačil jsem se na stupně vítězů, ale můj plán přerušil zesilující déšť. Já jsem jel s tahačem na mokru zcela poprvé, takže spokojenost," uvedl Forman, který skončil pátý a sedmý.

Po ne zcela vydařené kvalifikaci se do top ten probojoval v obou závodech i čtvrtý český jezdec Michal Matějovský. „Já jsem si užíval především místní atmosféru. Kolem trati se sešlo hodně fanoušků, kteří obdivovali silná monstra. S týmem jsem už projednal nějaké úpravy pro příští závod, takže věřím, že to bude lepší," dodal Matějovský.