Rodák z Boloni začal závodit na motokárách, poté přešel do formule 3 a následně do formule 3000. Díky úspěchům v této sérii si jej vybral Eddie Jordan do svého týmu F1. Debutoval v roce 1991 devátým místem ve Velké ceně Španělska. Dále se mu ale příliš nedařilo, vystřídal týmy Minardi a Lotus a v roce 1994 se s F1 rozloučil. Odešel závodit do USA, kde startoval v Champ Car. Hned v první sezóně skončil celkově třetí, přičemž zvítězil ve třech závodech. V letech 1997 a 1998 se stal vítězem této série. Úspěchy v Americe ho přivedly zpět do F1, ale ani u stáje Willians v sezóně 1999 se neprosadil.

V roce 2000 odešel do americké série CART, při závodu na německém okruhu Lausitzring v roce 2001 těžce havaroval a byly mu amputovány obě nohy. Na okruhy se však i přes to vrátil, v roce 2014 začal závodit v okruhovém seriálu Blancpain GT Series se speciálně upraveným vozem BMW Z4 jako člen továrního týmu.

K automobilovému sportu přidal i soutěže handicapovaných cyklistů na handbiku. Dařilo se mu, vyhrál v kategorii handbike několik maratonů a byl vybrán do italské paralympijské reprezentace pro hry v Londýně v roce 2012. Zde dokázal zvítězit v časovce i v silničním závodě a přidal ještě stříbro ze závodu smíšených dvojic. Zlato v časovce handbikerů obhájil letos v Riu, kde sbírku medailí rozšířil i o zlato v týmové štafetě a stříbro ze silničního závodu.