Oba jsou nyní ve víru příprav motocyklového festivalu Rock'n'Ride, který se uskuteční od pátku do neděle v Benešově u Prahy. A areál Kavčák se možná stane prvním místem, na kterém padne poprvé v historii v České republice dvojité salto.

Filip Podmol o tom hovoří zdrženlivě. Možná ano, možná ne. Doba ještě neuzrála. Ale když mě diváci pořádně vyhecují… Tak jak to tedy je? „Faktem je, že dvojité salto už pravidelněji trénuji. Ale nejsem si jistý, zda ho o víkendu předvedu,“ tvrdil.

Motocyklový závodník Karel Hanika.
Říkal jsem si, že mi to sakra nejede, smál se Hanika. V Brně pojede závod Moto2

Nápor na psychiku

Tento trik už zapojuje do svého repertoáru pravidelněji Novozélanďan Levi Sherwood. Dokonce trojité salto ze speciální rampy dal už před dvěma lety Australan Josh Sheehan.

„Je to náročnější na psychiku. Nebezpečnější. Člověk se musí dostat do větší výšky a pak se z ní nechce rozplácnout do molitanu, natož na hlínu,“ hovořil o tréninku dvojitého salta.

Právě oba bratry Podmoly svede akce Rock'n'Ride do souboje. Společně s nimi pak zkušeného Martina Koreně a další závodníky z domácí špičky. Co by se stalo, kdyby mladší Podmol porazil toho staršího?

„Asi bych to nějak výrazně neprožíval. Mezi námi není nějaké hecování nebo rivalita. Spíš úcta a bratrská láska,“ vyzdvihl Filip, pro kterého jsou maximem dvě šesté příčky v závodech mistrovství světa.

Alžířané byli nadšení z tréninku

V pátek a v sobotu se kousek od Prahy uskuteční největší letní freestylová akce, pojede se klasický závod a soutěž o nejlepší trik. „Určitě ukážu bodyvarialového Volta, u kterého jsem se několikrát zranil. A potom LP spin,“ dodal Libor Podmol, který v nedávných X-Games skončil v disciplíně skok do výšky na třetím místě.

Ale zpět k dvojitému saltu… Je opravdu reálné, že ho Filip Podmol divákům vůbec poprvé ukáže? „Já myslím, že to klidně možné je. Filip nás také před několika lety překvapil, když hodil salto na motorce. Nikdo to neočekával. Myslím, že to v rámci show může klidně dokázat,“ dodal Martin Koreň, jeden z hlavních organizátorů festivalu Rock'n'Ride.

JAROMÍR NOHAVICA podpořil svou přítomností třetí ročník beach ragby na Masarykově náměstí v Ostravě. „Hráče obdivuju. Na tom písku to musí být náročné,“ prozradil s úsměvem.
Jaromír Nohavica ragbistou? Nádherná hra, která spojuje lidi, vzpomíná

Také on je na domácí scéně unikát. V rámci belgické firmy FMX4Ever se zabývá produkcí freestyle motokrosových akcí po celém světě a vede tým jezdců. Připravuje klidně čtyřicet eventů za rok. Hlavně tam, kam doposud tato specifická oblast motorsportu nezavítala.

„Show jsme produkovali například v Jeruzalémě, zavítali jsme také do Hong-Kongu nebo Bahrajnu. Ale nejintenzivnější to bylo v hlavním městě v Alžírsku,“ vyprávěl Koreň.

Premiéra superendura na venkovní trati

„Pár metrů před hlavním pódiem jsme si zkoušeli triky. Jenže místní lidé si už mysleli, že jsme začali. A hned skandovali našim tréninkovým pokusům. Po konci celé akce nás nechtěli vůbec pustit. Byli jsme jako popové hvězdy,“ smál se Koreň, zkušený závodník, který má nadhled nad současnou domácí scénou.

„Určitě jde český freestyle motokros dopředu. Dokázali jsme to před dvěma lety, kdy jsme v sestavě já, Podmol a Pilát vybojovali medaili na mistrovství světa týmů,“ doplnil Koreň, který společně s dalšími po roce oživil tradiční akci Rock'n'Ride. Ta slibuje nevšední kombinaci a zážitky. Kromě freestyle motokrosu bude k vidění také závod SuperEndura, který se poprvé v historii uskuteční v Česku na venkovní trati. A účast bude opravdu prestižní.

Proti sobě se postaví letošní domácí mistr v endurosprintu E3 a endurosprint E2. Tedy Ondřej Helmich a Radek Toman. Navíc od pátku až do neděle se mohou diváci těšit na koncerty známých kapel. Motocykloví fanoušci mohou dokonce na trať. „Naším cílem je, aby se divák v sobotu povozil, podíval se na závody a skvělé triky, poslechnul si hudbu a druhý den se srovnával s kocovinou,“ naznačil jasný plán Koreň.

Závěrečný podnik Českého poháru a zároveň Mistrovství České republiky na brněnské trati nad Anthroposem.
Brněnská trať je rychlá a zábavná, řekl český šampion Kulhavý