Celkově se dostal opět na čtvrté místo v pořadí. Ve Smolensku bodoval jako třetí nejlepší jezdec a v neděli bral stříbro z hlavního závodu. Přesto David Vršecký na mistrovství Evropy tahačů neslavil.

V ruském Smolensku ho totiž zastihla zpráva, že jeho jezdecký kolega z Roudnice nad Labem, osmnáctiletý Lukáš Hanžl, tragicky zahynul.

„Řekli jsme si, že pokud získáme pohár, nebudu na stupních vítězů slavit a trofej věnujeme in memoriam Lukášovi Hanžlovi. Takže, na jedné straně dobrý pocit ze splnění cíle, umístění a bodů. Na straně druhé velký smutek," dodal Vršecký.

Nedělní stupně vítězů tak  nabídly málo vídanou podívanou. V podání Davida Vršeckého, ale i vítězného Španěla Antonia Albaceteho totiž chyběl tradiční rituál spojený s boucháním šampaňského.

„Antonio neslavil kvůli obětem vlakového neštěstí ve Španělsku, Buggyra s ohledem na tragickou smrt Lukáše," řekl po dojezdu Vršecký, který získal ve Smolensku celkem 33 bodů.

Kdo byl Lukáš Hanžl?

Osmnáctiletý automobilový jezdec Lukáš Hanžl z Roudnice nad Labem tragicky zahynul.  Ve středu 24. července dorazila do Čech smutná zpráva o tragické nehodě osmnáctiletého Lukáše Hanžla z Roudnice nad Labem. Lukáš, který přišel do světa formulových závodů z autokrosu, kde závodil od dětství, trávil letošní léto na jazykovém pobytu ve Valencii. Podle webu ceskeokruhy.cz při návštěvě tamního závodního okruhu vylezl na skálu, při čemž mu však podklouzla noha a při nekontrolovatelném pádu zahynul.

„Strašné! Šok. Více se k tomu asi nedá říct," reagoval ve Smolensku David Vršecký. „Lukáš u nás v minulosti několikrát testoval. Šikovný kluk, který měl rychlost v krvi. Jménem celého týmu bych chtěl Lukášově rodině a blízkým vyjádřit hlubokou a upřímnou soustrast."
Po celý závodní víkend  ve Smolensku měl Vršecký na kapotě vzpomínku na Lukáše Hanžla - RIP Luky.

„To číslo se mi líbí. Škoda sobotní kolize, mohlo to být ještě lepší. Jsme ale celkově zpátky na čtvrtém místě, to je super," dodal Vršecký.

Zdroj: Youtube


Závodní víkend na Ruském kole, jak se okruh u Smolenska jmenuje, se vůbec nevyvedl Adamu Lackovi s renaultem. Jezdec židovické stáje MKR zajel v sobotu šesté a sedmé místo, v neděli měl kolizi s Maďarem Norbertem Kissem a závod nedokončil. Do dalšího ani nenastoupil.

Lackovi mělo náhle prasknout pérování a pilot vletěl do pravotočivé zatáčky, v níž přímo do boku trefil Norberta Kisse. "Ruce jsem stáhnul k sobě, ale hlavu v té rychlosti a při tom náporu tak snadno neudržíte. Byla to strašná rána a ten tlak, co držely pásy, byl obrovský," sdělil Adam Lacko, který si ztěžoval na bolesti krční páteře.

Celkově je loňský bronzový Lacko až šestý. „Máme za sebou zatraceně tvrdý a nepovedený víkend. Honem se vydáváme domů," dodal.

Jablonecký Frankie Vojtíšek s bílým MANem do Smolenska nakonec ani nedorazil (vysoké finanční nároky na cestu) a i kvůli tomu v Rusku závodilo jen dvanáct nejsilnějších tahačů.

Další závod seriálu ME tahačů se pojede na konci srpna v Mostě.

ME tahačů - Smolensk - šestý závod

SOBOTA:
Hlavní závod: 1. Kiss (Maď./MAN), 2. Albacete (Šp./MAN) -0,476, 3. Hahn (Něm./MAN) -7,201, 4. Vršecký (ČR/Buggyra) -9,767, …6. Lacko (ČR/Renault) -22,446.
Závod s handicapem: 1. Bösiger (Švýc./Renault), 2. Hahn -6,641, 3. Mäkinen (Fin./MAN) -9,916, …7. Lacko -11,321, 9. Vršecký -17,642.

NEDĚLE:
Hlavní závod: 1. Albacete, 2. Vršecký -3,95, 3. Hahn -9,58, …Lacko nedojel kvůli havárii ve třetím kole.
Závod s handicapem: 1. Mäkinen, 2. Major (Maď/MAN) -0,56, 3. Östreich (Něm./MAN)-2, …5. Vršecký -2,88, Lacko nestartoval.

Průběžné pořadí ME: 1. Albacete 255 bodů, 2. Hahn 238, 3. Östreich 197, 4. Vršecký 185, 5. Kiss 175, 6. Lacko 126, 15. Vojtíšek (ČR/MAN) 7.