„Byly to skvělé podmínky na trénink," říká sedmnáctiletý pilot, kterému za dva týdny startuje sezona při Velké ceně Kataru.

Zimní přípravu jste částečně strávil v horách. Proč jste zvolil tuto cestu?
Jezdili jsme na kolech, chodili na túry. Byl to jeden z mých nejtěžších tréninků. Věřím, že mi do budoucna pomůže. Hlavně jsem zesílil.

Kolik jste nachodili?
První den to bylo hned sedmnáct kilometrů za pět a půl hodiny. Stoupali jsme i kolem sjezdovky. Docela jsem lyžařům záviděl. (úsměv)

Bylo náročné i na psychiku, abyste to nevzdal a otočil se?
Rozhodně. Šli jsme třeba jen ve dvou po vyšlapané cestě s jednou flaškou vody a třemi sušenkami. Na druhou stranu jsem si díky tomu výborně pročistil před sezonou hlavu. Morálně jsem se připravil.

Čeká vás po posunu mezi světovou špičku zlomová sezona?
V roce 2012 jsem šel do Red Bullů jako nováček, nikdo ode mě nic nečekal. Loni už zase všichni chtěli, abych šampionát vyhrál, což se nakonec povedlo. Teď cítím znovu velká očekávání, že i díky čtvrtému místu z testů budu jezdit vepředu. Čeká mě nejtěžší krok kariéry.

Cítíte, že letošní výkony mohou výrazně rozhodnout o vaší závodní budoucnosti?
Lidé z týmu nechtějí, abych výsledky ze začátku moc prožíval. Spíš si přejí, abych šel nahoru postupně a jezdil na špici až příští rok. Já to tak asi nevidím, chci se pohybovat co nejvýš hned od začátku. Nebudu dělat přehnané věci, ale vždy pojedu na svoje maximum.

Sezona startuje v Kataru, poté vás čeká USA a Argentina, kde nemáte téměř zkušenosti. Bojíte se ostrého startu?
Nový jihoamerický okruh nezná nikdo, což je pro mě výhoda. V Kataru jsem nikdy nejel, bude to moje premiéra v mistrovství světa, a navíc v noci hodně aspektů, které hrají proti mně. Ale věřím, že to dopadne dobře.

Trénoval jste si tratě při hraní na Play Stationu, což běžně piloti využívají?
Ano. Katar už mám najetý.

A kolikátý dojíždíte?
Samozřejmě vyhrávám. (smích)