Prokop s fordem, jemuž po druhé etapě patřila dokonce pátá pozice, ztrácí půl minuty na Katařana Násira Attíju s citroënem. Mezi nimi je Nor Petter Solberg, který měl v pátek se svým fordem nehodu a do soutěže se vrátil s penalizací.
   
"Dnes jsme měli trable s výkonem motoru, přidaly se i problémy s alternátorem a navíc jsme zariskovali s pneumatikami. Proti ostatním jsme dali měkkou směs, ale nevyšlo to. Vzorek šel do háje a museli jsme zpomalit," zhodnotil sobotu Prokop, který se ale stále drží na svém životním maximu v MS.
   
Trio jezdců na čtvrtém až šestém místě má více než šestiminutový odstup na v poklidu jedoucího Hirvonena. Bývalá jednička týmu Ford, jež před touto sezonou přestoupila k citroënu, vede o minutu a 12 sekund před Norem Madsem Östbergem na fiestě. Třetí je ve stejném voze Rus Jevgenij Novikov.
   
Hirvonen bude v závěrečných šesti nedělních erzetách usilovat o svou premiérovou výhru v barvách Citroënu. Ta by ho navíc dostala do čela průběžného pořadí MS před týmového kolegu Sébastiena Loeba z Francie, jenž v rallye po čtvrteční nehodě nepokračuje.

Portugalská rallye, čtvrtý díl mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 3. etapě
1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citröen DS3) 2:59:33,6, 2. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS) -1:11,9, 3. Novikov, Giraudet (Rus., Fr./Ford Fiesta RS) -1:41,2, 4. Attíja, Bernacchini (Kat., It./Citroën DS3) -6:10,1, 5. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Ford Fiesta RS) -6:29,2, 6. Prokop, Hrůza (ČR/Ford Fiesta RS) -6:47,5.