VYBERTE SI REGION

Jan Charouz už neřídí jen rychlé vozy, k závodění si přibral i vaření

Praha /ROZHOVOR/ - Někdy šlape na pedály a točí volantem. Bojuje o vítězství. Jindy se zase stará 
o kuchyni v jedné pražské restauraci. Bojuje o pochvalu. „Stíhám to," říká v rozhovoru pro Deník Jan Charouz.

15.4.2013
SDÍLEJ:

Závodník Jan Charouz.Foto: ČTK/Veronika Šimková

Muž se známým jménem se „potatil", i když jen částečně. Po otci Antonínu Charouzovi je závodníkem. Dokonce nakoukl do formule jedna, když po testování za Renault v roce 2011 nastoupil do oficiálních tréninků před Velkou cenou Brazílie.

Nyní jezdí vytrvalostní závody série Le Mans. Stres? Možná. Ovšem pětadvacetiletému pilotovi to nestačilo. 
K už tak netradiční profesi si loni přibral další – je šéfkuchařem a byznysmenem 
v jednom. Stal se spolumajitelem gastronomického podniku School, který se nachází kousek od Karlova mostu.

„Nejtěžší je přesvědčit české hosty, že nejsme jen lapačem na turisty," přiznává Jan Charouz.

První otázka se sama nabízí: 
Jak se automobilový závodník dostane k vaření?
Abych řekl pravdu, tak do šestnácti let jsem toho moc nejedl. Ale pak jsem dostal chuť všechno poznat. Cestování po závodech mi to umožňovalo, a tak jsem si začal dělat jídla sám.

Ale to pořád nevysvětluje, proč se z vás stal profesionál…
To byla náhoda. Jednou jsem dělal večeři pro přátele a jim fakt hodně chutnalo. Kamarádka, co v téhle restauraci dělala manažerku, říkala, že to u nich je o dost horší. 
Že by potřebovala pomoc. 
Já na to lehce ovíněn 
kývl (úsměv).

Takže to proběhlo docela rychle. Promyslel jste si to vůbec?
Ona hned další den volala, kdy přijdu! To byl šok. Já na to, že si to právě ještě musím promyslet. Nakonec jsme 
se dohodli.

Co se dělo dál?
Radši jsme to nejdřív udělali anonymně. Vymysleli jsme pseudonym Remy, jako se jmenovala ta myška z animovaného filmu Ratatouille, 
a vytvořili nové menu.

Je jasné, že slavilo úspěch. 
Neměl jste problém 
s ostatními kuchaři?
Museli jsme tým obměnit. Ale vyšlo to a po několika měsících jsme se s majiteli restaurace dohodli, že od nich odkoupím nějaký podíl, podnik předěláme a dáme mu nové jméno.

Jak těžké bylo přijít 
do profesionální kuchyně 
a začít jí – de facto jako 
nováček – šéfovat?
Hodně těžké. Základní rozdíl je v tom, že když vaříte doma, jídlo děláte na určitou hodinu. Tady ten proces vypadá jinak, musíte si jídlo dopředu připravit, pak zakonzervovat a oživit, až si ho host objedná. To byla oblast, ve které jsem měl asi největší mezery. Pak jsem se také musel naučit věci kolem skladování jídla.

Nenapadlo vás přihlásit se 
do pořadu Ano, šéfe?
Myslím, že to jako restaurace nemáme zapotřebí. Já jsem Zdeňka Pohlreicha zval na otevření, ale bohužel nepřišel, omluvil se, že nemá čas.

A jiné kuchařské soutěže 
vás nelákají?
Chtěl jsem se přihlásit do MasterChefa. Ale nešlo to.

Z jakého důvodu?
Byl jsem na castingu – měli zájem, jenže to ztroskotalo na podmínkách. Požadovali, abych byl dva měsíce u nich zavřený, dokonce bez 
e-mailu. To by vzhledem ke všem mým aktivitám opravdu nešlo.

Když jste pak soutěž viděl, 
mrzelo vás to?
Přiznám se, že jo. Byla tam možnost se přiučit, nejen od poroty, ale hlavně od ostatních kuchařů. Překvapilo mě, jak byli šikovní.

Češi poznávají, jak se má vařit. Myslíte si, že je to právě díky této osvětě?
Určitě ano. Je strašně zajímavé, že kuchaři snad už pochopili, že neobalamutí zákazníka náhražkami a polotovary. I česká jídla dostávají nový nádech.

Platí to i třeba o řízcích
a svíčkové?
Já je mám rád. Když se udělají dobře, poctivě a s láskou, tak musejí chutnat.

Když lidé vidí kuchaře v televizi, inspiruje je to?
Každopádně je tu vidět pokrok. Pohlreich udělal pro českou gastronomii hodně, ukázal lidem, že jídlo je důležité. Vezměte si teď tu aféru 
s ovocem a zeleninou v supermarketech. To by se 
podle mě ještě před pár lety vůbec neřešilo.

Co nejradši vaříte?
Všechno. Nejradši vařím jídla, která jsou z dobrých 
a čerstvých ingrediencí. Jsou nejchutnější. Když si teď koupíme jahody, tak nechutnají jako jahody v létě.

Dobře. A existuje jídlo, které byste si nedal?
Zkusím v podstatě všechno. Jen moc nemusím ústřice. 
A také takové ty asijské speciality, třeba kuřecí pařátky.

S exotickými jídly se často 
setkáváte v zahraničí při 
závodech. Jde vaření 
s ježděním zkombinovat?
Jde to. Ale to víte, že tolik nejsem v restauraci.

Říkal jste, že jste tuto práci dlouho tajil. I před otcem?
Ano. Přiznal jsem mu ji až
v létě a byl překvapený. Pak se přišel najíst, celkem mu chutnalo. Řekl mi: „Když tě to baví, tak to dělej, no."

Mají u vás tedy auta ještě 
pořád přednost?
Dalo by se to tak říct. V kuchyni se už tolik neangažuji, pomáhám, když je hodně hostů, když jsou speciality nebo oslavy. Třeba na silvestra jsem tu byl do rána.

Bylo to náročnější než příprava na závody?
Zrovna včera se mě známý ptal, proč jdu do posilovny, když v autě jenom sedím… Lidé si neuvědomují, v jaké rychlosti tam dochází k přetížení. Třeba v zatáčce je to někdy 5 G.

Jak tedy vypadá váš trénink?
Když je to nějaký okruh, 
který vůbec neznám, tak si pustím několikrát onboard video na Youtube (pozn. red.: reálné video z kokpitu závodního auta). A potom samozřejmě jdeme na simulátor, na kterém jsem třeba 
půl dne.

Letos vás čeká mistrovství 
světa ve vytrvalostních 
závodech, tedy i slavné Le Mans. Co si od sezony slibujete?
Pochopitelně vítězství (smích).

Je to reálné? Budete mít nové auto, dokonce s českým 
motorem od Pragy…
Zatím to vypadá pozitivně, uvidíme o víkendu (pozn. red.: první závod se jede ve Velké Británii na okruhu 
v Silverstone). Nejvíc se 
bojím toho, jak si auto 
sedne, každá nová věc má počáteční mouchy.

S formulí jedna to asi moc nejde srovnávat. Jak moc vás mrzí, že jste byl v roce 2011 kousek od účasti v závodě, ale sešlo z ní?
To víte, že mě to hodně mrzí. Bohužel formule je dnes hlavně o sponzorech a je běžné, že i výborní piloti, kteří vyhrají třeba sérii Renault, se do F1 nedostanou. Hlásí se mraky adeptů, ale pořád máme jen 24 míst.

Je to tedy jen o penězích?
To zas ne. Ve finále často rozhodují, ale není to jen 
o nich. Týmy každopádně hledají jezdce, kteří za sebou mají silné partnery.

Fanoušci často diskutují, co by se stalo, kdyby třeba šampion Sebastian Vettel musel do
horšího auta. Byl by horší?
Je pravda, že v autech jsou rozdíly. Vzpomínám si, že když jsem testoval v Abú Dhabí jeden den HRT a druhý den Lotus, tak tam ty rozdíly dělaly asi čtyři vteřiny. Mohl jsem vzít o 20 centimetrů víc obrubník a nic jsem necítil.

Myslíte, že nějaký Čech se brzy dostane do kokpitu vozu F1?
Šance tu je, snad to budu já… Ale sehnat osm milionů eur není v Česku jednoduché.

Když jsme se dostali k financím: vyděláváte si v závodech typu Le Mans?
Na nejvyšší úrovni se 
dá vydělat.

A restaurace vám také vynáší?
No, celkem ano. Ale mít restauraci je teď těžké. Může 
za to krize, navíc počet dobrých podniků v Praze stoupá.

JAN CHAROUZ

Věk: 25 let
Rodina: svobodný, bratr Petr
Povolání: závodník, kuchař
Kariéra: závody F3000 (2006), závody série Le Mans (2007–2009), testovací pilot formule 1 (2010–2011), závody Formule Renault 3.5 (2010–2011), šampionát ve vytrvalostních závodech (2012–2013)
Největší úspěch: titul v sérii Le Mans v roce 2009
Nejvíce jel: 310 km/h v F1; 340 km/h v autě na okruhu
Dvakrát havaroval: v Třebíči do něj nabouralo popelářské auto, podruhé havaroval na silnici pokryté ledovkou
Nemá řidičský průkaz: vybodoval se kvůli vysoké rychlosti
Nejradši vaří: maso (vepřová panenka se švestkovou omáčkou)
Nerad vaří: dezerty a sladké (považuje je za svou slabou stránku)

Autor: Martin Jůzek

15.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Na Kladensku se zřítilo auto ze třicetimetrového srázu

Kladensko - Kuriozní dopravní nehoda se stala v pondělí po poledni v lesním porostu mezi obcemi Svárov a Podkozí. Auto zde vyjelo ze silnice a mezi stromy se řítilo dlouhým srázem dolů na spodní vozovku pod serpentinou. Vozidlo skončilo pod kopcem na spodní vozovce převrácené na střechu. Starší řidič utrpěl zranění a byl převezen do pražské nemocnice. 

CNN: Pražské vánoční trhy jsou mezi desítkou nejlepších na světě

Praha - Mezi desítku nejlepších vánočních trhů na světě zařadila americká televizní stanice CNN tržiště na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Reportér zaměřený na cestování ocenil každodenní otevírací dobu stánků i blízkost obou hlavních tržišť, stejně jako kvalitu zdejších klobás a piva.

Dijsselbloem: Hospodářské problémy Itálie po referendu nezmizely

Brusel - Hospodářská situace v Itálii se po nedělním referendu nezměnila, problémy zůstávají stejné, poznamenal dnes při příchodu na jednání ministrů financí zemí platících eurem šéf této takzvané euroskupiny Jeroen Dijsselbloem z Nizozemska. Podle něho bude muset nová vláda připravit dodatečná opatření v rámci státního rozpočtu na příští rok, aby země dodržela podmínky takzvaného paktu stability. V něm se členské státy eurozóny zavazují nemít natolik vysoké schodky státních rozpočtů nebo vysoké veřejné dluhy, které by ohrožovaly stabilitu eura a zvyšovaly inflaci v zemích platících eurem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies