Jaké jste si přivezl zážitky z Jižní Ameriky?
Silné. Nejel jsem na Dakar jako turista, ale s jasným cílem prozkoumat rallye na vlastní kůži, a posbírat zkušenosti, abych se mohl co nejlépe připravit, až ji pojedu. Bylo to super, poznal jsem kupu zajímavých lidí a přivezl si domů cenné poznatky.

Libor Plíhal.
Libor Podmol: Strach ze smrti? Já líbám fotky svých dětí

Nyní se ale se svým dakarským snem alespoň pro nejbližší období loučíte. Proč?
Až pojedu Dakar, chci do něj dát sto procent. Mít dobrou techniku a tým, být zdravý a mít čistou hlavu. Bez toho to nejde, nechtěl bych Dakar objet „na hobíka“. Chci tam závodit. K tomu je potřeba dlouhodobá příprava, změna fyzické přípravy a objetí menších rallye. V neposlední řadě pak najít firmu, která by se s mým cílem ráda ztotožnila a pomohla mi ho zafinancovat.

Freestyle tedy zatím zůstává prioritou?
Podepsal jsem kontrakt na celou letošní sezonu mistrovství světa, kde se mi daří a momentálně držím stříbrnou pozici. Poslední závody šampionátu jsou v prosinci, vlastně chvíli před Dakarem. Fresstyle je riskantní sport. Dochází v něm ke zraněním a představa, že bych se pár týdnů před Dakarem zranil a projekt za několik milionů a roční práce týmu byla k ničemu, mě neláká. Bylo by velmi těžké se s tímto stresfaktorem srovnat i na FMX závodech. Nechci hazardovat kvůli týmu ani kvůli sobě, Dakar pojedu, až bude správný čas. Teď ovšem nevím, jestli se vykrystalizuje za rok, nebo dva…

V Bezně se sjeli příznivci historických motocyklů a vyjeli na okružní jízdu po Mladoboleslavsku
OBRAZEM: Spanilá jízda historických motocyklů křižovala Mladoboleslavsko


Co pro Dakar musíte udělat, aby vaše účast příště klapla?
Prioritou je najít partnera a vzdát se sezony ve Free-stylu. Plán by mohl být takový, že bych v létě jel jen X-Games, měl bych na Dakar mnohem víc času.

Obraťme se k freestylové sezoně. Před měsícem jste závodil s nevyléčenou zlomeninou ruky a kýlou těsně před operací. Jaké to bylo, a jste už fit?
Už se cítím zdráv a začínám znovu trénovat. Kýla pro mě byla něco nového. Se zlomeninami, naraženinami a podobně se setkávám často, ale když vám sešívají břišní stěnu, člověk neví, co má čekat. Jsem tedy rád, že jsem operaci zvládl jen s lokální anestezií a mohl ji celou sledovat. Byl to zážitek.

Jaké máte pro letošek další plány a jak to vypadá s vaší účastí na X-Games?
První červnovou sobotu mě čeká v Hamburku závod mistrovství Evropy. X-Games jsou pro mě určitě prioritou, jako obhájce zlata mám automatickou pozvánku na step up. Uvidíme, jestli pojedu i další disciplíny, ale step up je pro mě na americké půdě prioritou. Poslední víkend v červenci spolupořádám Moto festival Rocknride, kde se bude závodit ve Freestylu, Enduru a budou k tomu hrát kapely. Do toho píšu druhou knihu, pořádám školu Free-style motokrosu a vychovávám dvě malé děti… Po prázdninách mě čeká druhá půlka mistrovství světa, kde se chci prát o titul mistra světa. Rozhodně se nenudím.

Středočeský Kraj na veletrhu cestovního ruchu Holiday World na Výstavišti v pražských Holešovicích. Na snímku motocyklový závodník Lukáš Kvapil.
Zachraňovaného jezdce z Dakaru pozvu na návštěvu, plánuje Lukáš Kvapil