"Nový kamion je diametrálně lepší, těšili jsme se na něj celý rok," řekl Macík na dnešní tiskové konferenci v Praze. "Franta", jak svůj kamion pojmenoval, má oproti staršímu vozu sníženou hmotnost, upravené těžiště, lehce posunutou kabinu i vylepšený podvozek. "Nejdůležitější změnou je úprava těžiště. Teď jsem s tím schopen jet jako s buggynou," pochvaloval si šestadvacetiletý závodník.

Na letošním ročníku Macík obsadil 18. místo, tentokrát by se rád už prosadil do desítky. "Minule se nám to až do technických problémů dařilo, tak snad to teď vyjde. I když na začátku to bude s ohledem na naše startovní číslo a prach na trati složité," řekl Macík, který pojede s číslem 518. Dalšími členy jeho posádky budou opět František Tomášek a Michal Mrkva.

Na nadcházejícím ročníku dakarské rallye se Macík poprvé představí pod hlavičkou týmu Big Shock Racing, jehož součástí se stal i motocyklista Kvapil. Profesionální voják plánoval start na slavné soutěži již letos, ale i kvůli zranění z toho sešlo. Tentokrát ve startovní listině nechybí.

Martin Macík se svým týmem během závodu Dakar 2016. Zdroj: archiv Martina Macíka
Martin Macík na trati Dakaru 2016. (Foto: archiv Martina Macíka)

Dakar velkou neznámou

"Jet Dakar je pro mě splnění snu. Začínal jsem u endura, ale už jako malý jsem o tom přemýšlel. Doma jsem měl plakát z roku 1986, kdy naši jeli s kamionem," řekl Kvapil, jenž s týmem vedeným manažerem Martinem Macíkem starším spolupracuje již tři roky.

"Musím se přiznat, že nevím, co čekat. Každý to asi musí poprvé zažít sám. Hlavním cílem je dojet," uvedl Kvapil. Doufá ale, že bude schopen atakovat umístění v elitní padesátce. "Za to bych byl šťastný," přiznal.

Pomoct mu má i nový motocykl Yamaha, který společně s mechanikem kompletně sestavil. "Je to největší dárek, jaký jsem mohl dostat. Je o 30 kg lehčí než dřívější motorka a o 30 koní výkonnější. Uvidíme, jak to zužitkuji, ale každopádně podmínky mám ideální. Když se něco stane, tak to bude jen moje chyba," řekl Kvapil, který slouží u vojenské policie, na Dakar si tak musí brát dovolenou.

TAKÉ ČTĚTE: Prokop před Dakarem: Takový spěch jsme v přípravě nezažili