Hamilton, který ovládl páteční tréninky i sobotní kvalifikaci, dobře odstartoval a bez větších potíží držel náskok před druhým Vettelem. Dařilo se mu to až do zastávky v boxu v 18. kole, kdy se vrátil na okruh na pátém místě a navíc za Maxem Verstappenem, což se nakonec ukázalo jako rozhodující okamžik závodu.

Čtěte také: Formule 1 je tu. Vykrmení piloti jdou na start. Sainz o stravě: Máma je šťastná

"Do boxů jsem zajel o kolo dřív, než jsme plánovali. Bylo to moje rozhodnutí, protože se mi přehřívaly gumy a ztrácely přilnavost," uvedl Hamilton. "Samozřejmě jsem to nemohl vědět jistě, ale když jsem před startem říkal, že Ferrari bude rychlé, nelhal jsem, ani neblafoval," dodal.

VC Austrálie:1. Vettel (Něm./Ferrari) 1:24:11,670 (prům. rychlost 215,409 km/h), 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -9,975, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -11,250, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -22,393, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -28,827, 6. Massa (Braz./Williams) -1:23,386, 7. Pérez (Mex./Force India), 8. Sainz (Šp./Toro Rosso), 9. Kvjat (Rus./Toro Rosso), 10. Ocon (Fr./Force India) všichni -1 kolo.

Britský pilot byl sice rychlejší, ale potvrdily se obavy kritiků nových pravidel, podle kterých sice širší a těžší vozy budou výrazně rychlejší, ale také se budou hůře předjíždět. "Nevím, jak to vypadalo pro diváky, ale já bych chtěl vidět víc soubojů. Pořád se závodí hlavně přes taktiku," posteskl si Hamilton.

Vettel toho ve 23. kole využil k zastávce v boxech a po výměně gum se stihl vrátit na trať těsně před Hamiltonem, což podle televizních záběrů pořádně naštvalo šéfa Mercedesu Tota Wolffa. "Nejspíš jsme se trochu unáhlili, protože jsme si mysleli, že nám odcházejí pneumatiky rychleji, než tomu bylo ve skutečnosti. Musíme se z toho poučit," prohlásil Wolff.

"Start mi úplně nevyšel, ale snažil jsem se tlačit dopředu, abych všem ukázal, že se s námi musí počítat. A pak jsme měli i trochu štěstí, když Lewisovi nevyšel výjezd z boxů," uvedl Vettel.

Vettel ocenil nové pneumatiky

Potom už bez větších potíží kontroloval závod a s desetivteřinovým náskokem si dojel pro 43. vítězství v kariéře. Na něj si musel světový šampion z let 2010, 2011, 2012 a 2013 počkat rok a půl. Naposledy devětadvacetiletý Němec triumfoval v Singapuru v září 2015.

"Je to šílené v tom nejlepším slova smyslu. Když vidíte všechny ty fanoušky s vlajkami Ferrari, co vběhli na trať. Do konce sezony je samozřejmě ještě hodně daleko, ale momentálně jsme v sedmém nebi," přidal Vettel. Z nových pravidel ocenil především nové gumy, které víc vydrží. "Můžete na nich jet až do konce. Pořád se opotřebovávají, ale neustále na nich můžete útočit," dodal.

Kvjat si spletl místo

Závod v Melbourne odstartoval s menším zpožděním, protože Rus Daniil Kvjat z Toro Rosso se omylem zařadil na místo domácího Daniela Ricciarda, jehož Red Bull se v zahřívacím kole náhle zastavil a musel do boxů. Chvíli to vypadalo, že třetí pilot konečného pořadí minulé sezony začátek nestihne, ale nakonec odstartoval z depa.

Na trati ale vydržel jen do 31. kola a úvodní Velkou cenu stejně jako dalších šest jezdců nedokončil. Mezi nimi byl i kanadský nováček Lance Stroll z Williamsu, který se sice po startu posunul z poslední pozice na čtrnáctou, ale v závěru pro něj závod skončil po vyjetí z trati.

Další debutant Ital Antonio Giovinazzi ze Sauberu, který už v kvalifikaci nahradil zdravotně indisponovaného Němce Pascala Wehrleina, obsadil 12. místo.

Nepřehlédněte: Jarolím o sestavě na trpaslíka: Jankto? Řekl si o místo, do utkání nastoupí