Ve víkendovém závodním programu žádná žena za posledních 22 let nenastoupila.

Jednatřicetiletá manželka sportovního ředitele konkurenčního Mercedesu a bývalého šéfa Williamsu Toto Wolffa bude i dál ve stáji plnit roli testovacího jezdce. Její nasazení ale bude rozšířeno na dva páteční volné tréninky.

"Rok 2014 slibuje být velice důležitým milníkem v mé kariéře," uvedla v oficiálním prohlášení Wolffová, jež v minulosti závodila sedm let v německém šampionátu cestovních vozů. Vloni s Williamsem absolvovala oficiální testovací jízdy a testy aerodynamiky.

Šance na to, že by se dostala i k závodu, je ale minimální. Williams má jako oficiálního zkušebního a náhradního jezdce jednadvacetiletého Felipe Nasra z Brazílie. Hlavními piloty jsou Brazilec Felipe Massa a Valtteri Bottas z Finska.

Poslední ženou, která nastoupila v některé fázi tréninkového programu před závodem Velké ceny F1, je Giovanna Amatiová. Italka se v barvách Brabhamu v roce 1992 třikrát neúspěšně pokusila projít kvalifikací, naposledy na Grand Prix v Brazílii.

Budoucnost v seriálu F1 má i Simona de Silvestrová, kterou v polovině února angažoval Sauber. Pětadvacetiletá Švýcarka, která čtyři roky závodila v zámořské sérii IndyCar, se letos bude podílet na testování a připravovat se na možný start v příštím roce.

Ve formuli 1 dosud usedlo do soutěžního kokpitu pět žen, pouze Italky Maria Teresa de Filippisová (1958-1959) a Lella Lombardiová se ale kvalifikovaly i do závodů. Lombardiová v roce 1975 obsadila šesté místo v Grand Prix Španělska.