Rosberg vyhrál na trati, kde před deseti lety debutoval v F1. Vždy tu skončil v první desítce, ale až v době nadvlády Mercedesu v předchozích dvou ročnících vybojoval medailová umístění a nyní se dočkal i premiérového triumfu.

Celkově vyhrál pošestnácté v kariéře a pátým vítězstvím za sebou vyrovnal i osobní maximum trojnásobného mistra světa Hamiltona z roku 2014. Delší série ve formuli 1 předvedli v minulosti jen dvakrát Michael Schumacher (6 a 7), Alberto Ascari (7) a rekordman Vettel (9).

"Byl to skvělý víkend. Klíčem byl start," radoval se Rosberg, který byl od pátku v Bahrajnu opakovaně rychlejší než Hamilton, ale v kvalifikaci s ním o 77 tisícin sekundy prohrál. "Vsadili jsme na nejjistější strategii, ne na nejrychlejší. A také to fungovalo," pochvaloval si.

Dvěma výhrami v úvodu sezony pozvedl Rosberg své akcie v boji o premiérový mistrovský titul, sám však svou situaci nepřeceňoval. "Na to teď nemyslím. Užívám si dnešní den a krásné vítězství," řekl vicemistr světa, pro něhož údajně nic neznamená ani série pěti výher. "Jak jsem řekl, vychutnávám si pouze tenhle moment. Tři nebo pět výher, to pro mě není žádný rozdíl, je mi líto," dodal.

Vettel ani nevyjel

Druhý závod sezony měl turbulentní začátek, z kterého vyvázl z čtveřice favoritů bez úhony právě jen Rosberg. Vettelovy naděje skončily ještě před startem, protože už v zaváděcím kole se z jeho ferrari začalo kouřit a musel vůz odstavit. "Přišlo to zničehonic. Do té doby žádný problém a najednou vidím kouř. Člověk se připravuje na závod a pak do něj ani nezasáhne. To je hloupé," řekl Vettel.

Räikkönen, který pro změnu kvůli poruše nedokončil závod v Melbourne, tak zůstal ve druhé řadě na startu osamocený, ale nezopakoval bleskovou reakci z Austrálie a propadl se. A ještě hůř se vedlo Hamiltonovi, který nejenže prohrál po startu z pole position souboj s Rosbergem, ale v první zatáčce měl kolizi s williamsem Valtteriho Bottase, po níž klesl až na desáté místo.

Než se Räikkönenovi s Hamiltonem postupně podařilo vrátit za Rosberga, měl už německý pilot více než desetisekundový náskok. "Bylo to stejně bolestné (jako při nepovedeném startu v Austrálii), ale alespoň jsem z toho vydoloval nějaké body," řekl Hamilton.

Náhradník Alonsa zajistil bod

Rosbergova pozice nebyla ani na okamžik v ohrožení, při dostatečném náskoku si mohl dovolit i pomalejší druhý pit stop. Při třetích zastávkách v boxech jel Hamilton z vedoucího tria k mechanikům jako poslední, mistr světa se tak na okamžik ocitl poprvé v sezoně v čele závodu, než se opět zařadil na třetí pozici. Vítěz předchozích dvou ročníků v závěru zajížděl nejrychlejší časy z vedoucího tria, ale ztrátu měl příliš velkou na to, aby mohl pomýšlet na vylepšení pozice.

Nejlepší ze "zbytku světa" byl stejně jako v Melbourne Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu, na pátém místě Francouz Romain Grosjean ještě o jednu pozici vylepšil australský výsledek při debutu stáje Haas v MS a plný počet kol si připsal už jen Nizozemec Max Verstappen z Toro Rosso.

Pro jeden bod za desáté místo si při premiérovém startu ve formuli 1 dojel náhradník za indisponovanou hvězdu McLarenu Fernanda Alonsa Stoffel Vandoorne z Belgie.

Velká cena Bahrajnu, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sáchiru:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:33:34,696 (průměrná rychlost: 197,634 km/h), 2. Räikkönen (Fin./Ferrari) -10,282, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -30,148, 4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1:02,494, 5. Grosjean (Fr./Haas) -1:18,299, 6. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -1:20,929, 7. Kvjat (Rus./Red Bull), 8. Massa (Braz./Williams), 9. Bottas (Fin./Williams), 10. Vandoorne (Belg./McLaren) všichni -1 kolo.

Pořadí MS (po 2 z 21 závodů): 1. Rosberg 50 b., 2. Hamilton 33, 3. Ricciardo 24, 4. Räikkönen 18, 5. Grosjean 18, 6. Vettel (Něm./Ferrari) 15, 7. Massa 14, 8. Verstappen 9, 9. Hülkenberg (Něm./Force India) 6, 10. Kvjat 6.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 83, 2. Ferrari 33, 3. Red Bull 30, 4. Williams 20, 5. Haas 18, 6. Toro Rosso 11, 7. Force India 6, 8. McLaren 1.