Trojnásobný mistr světa Hamilton podával v závěru loňské sezony a na začátku té letošní nevýrazné výkony, v posledních dvou Velkých cenách v Monaku a v Kanadě ale vyhrál, zatímco Rosberg nebyl ani na stupních. Brit tak stáhl jeho náskok ze 43 bodů na devět. Pokud v Baku vyhraje, Rosberg musí skončit druhý, aby o celkové vedení nepřišel. "Chci vyhrát," prohlásil Hamilton.

Rosberg ale také chce zlomit špatnou sérii, vždyť vyhrál tři poslední Velké ceny minulé sezony i úvodní čtyři letos. A triumfoval také při Velké ceně Mexika, která se do seriálu vrátila poprvé od roku 1992.

"V Kanadě to nešlo podle plánu," komentoval Rosberg malou kolizi s Hamiltonem na startu, kvůli níž vyjel z trati, a další problémy včetně hodin v posledním kole. "Ale když jedete na hraně, tak se to stává. Rozhodně svůj přístup nezměním, věřím, že už mi štěstí zase začne přát. Chci vyhrávat, ne jezdit druhý," prohlásil německý pilot.

Ferrari i Red Bully se zlepšují

Zatímco v poslední sezoně se pozornost upírala pouze na souboj týmových kolegů v mercedesu, letos prokázaly zrychlení monoposty Red Bull a Ferrari se čtyřnásobným mistrem světa Sebastianem Vettelem z Německa. A jejich silným motorům by dlouhé rovinky s úzkými zatáčkami mohly sedět.

"Jsou podobně rychlí jako my, to je jasné," uznal šéf Mercedesu Toto Wolff. V minulém závodu Vettel dojel druhý za Hamiltonem jen proto, že byl v boxech dvakrát, zatímco Brit jen jednou. "Kvalita týmů se letos vyrovnává a stabilizuje, takže to bude hodně těsné," tušil.

Na rovice až 340 km/h

Závod v Baku se pojede v ulicích starého města a letos poprvé proti směru hodinových ručiček. "Vypadá to skvěle, když vidíte, co v centru města postavili," uznal šéf traťových operací v týmu Ferrari Jock Clear. "Bude to vzrušující závod, podle toho, co jsem viděli na fotkách a zkoušeli na simulátoru," předpokládá.

Největší možností k předjíždění bude 2,1 kilometru dlouhá rovinka, kde jezdci dosáhnou rychlosti až kolem 340 km/hod. Zatáčka číslo osm je zase extrémně úzká podél vysokých zdí. "Na simulátoru to vypadá skvěle a bude to úžasný závod v úzkých uličkách, na dlouhé rovince a novém asfaltu," řekl španělský pilot McLarenu Fernando Alonso.