Je zvyklý přicestovat do haly, kde se o něj organizátoři postarají a všechno mu zařídí. Nablýskané prostředí ve freestyle motokrosu vyměnil za drsné podmínky na Dakarské rallye. A vůbec mu to nevadí. „Chodíme spát kolem půlnoci a stáváme ve 3:30. Každý chlap si tu šáhne na své dno. Mám k jezdcům obrovský respekt," popisoval Podmol, který jede v asistenčním voze Volkswagen Tiguan společně s reportérem Radia Impuls Vlastou Korcem.

Když přistál v Paraguayi, vítal ho vytrvalý déšť a všudypřítomné bahno v bivaku. To nyní ho sužuje obrovské vedro. „V autě jsme naměřili 44 stupňů. V úterý jsme odjeli 750 kilometrů, většinu po prašné cestě. Už chápu, jak náročné to motorkáři mají," tvrdil vítěz prestižních X-Games.

Zdroj: Youtube

Také čtěte: Dakar přišel o prvního Čecha, Kvapil měl těžký pád. Kolomý ztratil vedení

Prach i díra v nádrži

O trati a jihoamerických nástrahách hovoří Podmol hlavně s Josefem Macháčkem, pětinásobným vítězem na čtyřkolce. „Hodně si stěžuje na prach, často není vidět ani na pár metrů. Když projede auto, musí se čekat. Někdy i třicet vteřin, což je velké zdržení," popisoval freestyle motokrosař, který se v týmu BARTH Racing pouze nezúčastněně nekouká. Když je potřeba, tak pomůže. Například tím, že zahojil ránu motocyklistovi Davidu Pabiškovi.

„Měl problémy s dírou v nádrži, celou etapu mu tekl benzín po noze a rozežral mu kůži na lýtku. Namazal jsem mu ji svou mastičkou se stříbrem. Tak mi děkoval," popisoval Podmol a hned s úsměvem dodal: „V bivaku furt jezdím na babetě s barelem vody a léčím."

Od středy začnou nejtěžší etapy, tři dny v horách, které mohou být rozhodující. „Budeme spát ve výšce 3600 metrů, jsem zvědavý, co to udělá s mým tělem. Aspoň se trochu ochladíme," těšil se Podmol, který by se v letošním roce chtěl zúčastnit také dalších off-road soutěží. „Díval jsem se do kalendáře a mohlo by to vyjít. Je potřeba se na Dakarskou rallye opravdu pořádně připravit."

Na jaké motorce pojede? O tom už má Podmol také jasno. „Na Dakaru se používají dva typy - tovární, jako má David Pabiška, nebo se jezdí na předělané motokrosové motorce, s jakou jezdím třeba na step up. Akorát má přidělané obrovské nádrže a větší chladiče. Je o padesát kilo lehčí než dakarová. Právě o ní přemýšlím."

Zdroj: Youtube

Čtěte také: Češi zažili na Dakaru krušné chvilky: Macík nakazil posádku, Pabiška upadl

JIŘÍ UHLÍŘ