„Uvědomil jsem si, že pro spoustu lidí je skákání s vlastní mašinou ten nejzajímavější pocit, ze kterého mají ale také strach. Smyslem našeho kempu bylo, aby si tohle pořádně užili a zároveň je poučit o nebezpečích," tvrdil Podmol.

Čím vším ještě bude? V letošním roce toho stihl opravdu dost. Libor Podmol se začal věnovat meditaci a číst si různé filozoficko-náboženské knihy. Do toho napsal svůj deník, který je k zakoupení na jeho oficiálních stránkách. Ten mu pokřtil v zaplněné 02 Aréně Zdeněk Pohlreich v rámci listopadové akce FMX Gladiator Games.

Zároveň Podmol učí také nováčky základům freestyle motokrosu. Letos v létě do areálu Kavčák u Benešova přišlo dvanáct jezdců ve věkovém rozmezí 12 až 43 let. „Jednalo se o poloprofesionály nebo úplné amatéry. Hlavní myšlenkou kempu bylo naučit lidi lépe jezdit na motorce, k čemuž jen praxe nestačí," doplnil Podmol, který se rovněž chystá na Dakarskou rallye.

Jak celá akce probíhala? Podstatnou částí byla teorie. Zkušený freestyle motokrosař vysvětloval jezdcům, jak se vyvarovat chybám, a tím předejít pádům a zraněním. Neustále kladl důraz na bezpečnost. „Skákání na motorce je z devadesáti procent o psychice. Svými radami jsem je učil, jak se skoku nebát, být s ním kamarád, ale mít z něj také respekt. Jezdcům hodně pomohlo, když jsem si vzal jejich motorku a skoky předvedl na jejich vlastním stroji. To jim dodalo odvahu a na vlastní oči viděli, že jejich motorka může letět z rampy," popisoval letošní vítěz X-Games.

Až sedmdesát procent účastníků kempu si skočilo během Podmol Bros FMX Campu z rampy poprvé v životě. Všichni pak doskočili na hliněný dopad. A to si začátečníci rozhodně užili. „Tolik pozitivní energie z radosti jezdců, kteří společně skočili z rampy poprvé v životě, jsem v parku ještě neviděl," smál se Podmol, který se ze závodníka proměnil v učitele. Společně s ním radil také jeho bratr Filip a další český jezdec František Máca.

Jaký byl program Podmol Bros FMX Campu ve zkratce?

Rozježdění na motokrosové dráze, zdravý oběd, přednáška s profesionálem o první pomoci, skákání na rampách, poté v tělocvičně cross-fit trénink, regenerace v saunách a vířivkách. Den zakončila společná večeře a promítání motorkářského filmu. Druhý den následovala cvičení jógy, ježdění v FMX parku a skákání do molitanu.

A jestli někdo předvedl také salto? Někteří ano. „Všichni si zkusili skočit do molitanu alespoň rovně, ale většina z nich se pokoušela i o salto. Některým se to podařilo, což pak byla obrovská euforie," popisoval Podmol. „Myslím, že se všichni víc skamarádili s motorkou. Ukázal jsem účastníkům, jak správně cvičit, protahovat se. A hlavně jsem se snažil ukázat cestu, jak si skoky na motorce bezpečně užívat a nebát se jich," dodal Podmol, který plánuje v příštím roce zorganizovat minimálně tři podobné akce.
A jak sám říká, je to hlavně o individuálním přístupu k zájemcům o Podmol Bros FMX Camp.

V současné době se Podmol připravuje na Dakarskou rallye. Tu pojede začátkem nového roku v asistenčním voze v týmu BARTH Racing. V roce 2018 se už chce objevit v kategorii motocyklů a do pouští soutěže vyjet jako závodník.

JIŘÍ UHLÍŘ