Jeho kolegy budou jedenáctinásobný vítěz Dakaru Stéphane Peterhansel, další Francouz Cyril Després, který slavnou soutěž vyhrál pětkrát na motocyklu a letos přešel na čtyři kola, a dvojnásobný rallyeový mistr světa Carlos Sainz ze Španělska.

"Věnuji se motorsportu od osmnácti let, kdy jsem jel svoji první soutěž. A od té doby se zajímám o všechny typy motorsportu a Dakar je jedním z nich," uvedl Loeb v Paříži, kde Peugeot představil svůj speciál pro Dakar 2016.

"Myslím si, že je to velká výzva. Čeká mě velmi dlouhý závod, přes dva týdny, a v poušti," řekl fenomenální rallyeový jezdec, který se momentálně věnuje okruhovému seriálu WTTC, v němž startuje s citroënem, v jehož barvách získal všechny světové tituly.

Stejně jako při světových rallye bude i v Jižní Americe jeho navigátorem Daniel Elena. "Čeká mě úplně jiný styl závodění, ale vše zjistím až v lednu," řekl Loeb, jenž se rozhodl absolvovat Dakar až poté, co v červnu s novým speciálem testoval. V rámci přípravy si ještě letos vyzkouší starty na rallye v Maroku a Číně.

Menší výhodou pro Loeba, který bude poprvé závodit s dieselovým vozem, by mohla být skutečnost, že pořadatelé v minulých dnech upravili trať a nepojede se v Peru. Účastníky Dakaru tak čeká více technických pasáží na území Argentiny a méně dun. Podle řady odborníků tak příští ročník rallye bude ještě více připomínat šampionát WRC.

Vedle Loeba bude na startu i další výrazná postava z nedávné doby ve světové rallye. Již v červenci účast potvrdil Fin Mikko Hirvonen, jenž podepsal smlouvu s elitním týmem X-Raid a pojede se speciálem Mini.