VYBERTE SI REGION

Rajčata místo jitrnic a pilot Škody vítězí

San Remo - Posádky českého týmu bojují o přední příčky v rallyovém seriálu IRC.

26.9.2009
SDÍLEJ:

Jan Kopecký během sobotní etapy na Barum Czech Rally.Foto: Deník/Martin Břenek

Od zvláštního zpravodaje Deníku

No jo, ten si jenom točí volantem. Copak je to nějaká dřina?

Vážně je! Řídit soutěžní speciál a zvlášť při Rallye San Remo, kde páteční závěrečná rychlostní zkouška měla mamutí rozměr 44 km (potmě!), není jen tak.

„Mám z ní respekt,“ uznal Jan Kopecký, pilot Fabie S2000 a vítěz posledních dvou závodů seriálu IRC.

V pátek ale Kopecký urazil kolo a skončil ještě před tímto úsekem.

A jak se hvězdy Škoda Motorsportu na závodní dřinu připravují? „Je v tom spousta odříkání a dřiny,“ dodal jezdec.

Pot z jezdeckého dua českého týmu Kopecký – Hänninen ždímá týmový doktor Jaromír Jiřík.

Kouč, co k olympijským medailím dovedl zápasníky, k titulům hokejisty, plavce nebo tenistky Helenu Sukovou a Martinu Hingisovou.

A všechny jeho metody bolely. „Už jsem si ale zvykl,“ oddechl si Kopecký.

Koncentraci trénovali třeba běháním po zábradlí na mostě. „Říkali si, že jsem blázen, ale když jsem to zvládl já, museli taky,“ smál se Jiřík. „Pak jsem na ně volal: a nazpět rychleji! Anebo na fyzičku jedeme čtyřicet kilometrů na kole, přeplaveme Slapskou přehradu a zase šlapeme nazpátek.“

Spolupráci s doktorem zahájil Kopecký před dvěma lety. Silami dosahoval 65 procent maxima. „Teď bych to odhadoval na 78 procent,“ povídal Jiřík.

„Kdy bude stoprocentní? Odhaduju v červnu příštího roku. Ale pozor, neznamená to, že bude tím pádem nejlepší na světě. Na to je potřeba štěstí.“

I dobrá strava. „Je to jedno s druhým. Když do auta nalijete špatný benzin, taky nepojede,“ vysvětluje felčar. „Největší jedlík? Mikko,“ měl jasno o navigátorovi finského pilota.

„Maso během závodu v žádném případě,“ kroutil hlavou týmový kuchař, co denně připravuje 45 porcí. „Těstoviny, hodně zeleniny, nic nesmí být kyselé ani nadýmací.“

Takže páteční jídelníček závodníků přichystal: mrkvové sušenky k snídani, špagety s parmezánem v poledne, ke svačině ovesnou kaši a banán a před večerním startem grilovaná rajčata s mozzarelou.

„Je to o zvyku, dřív jsem neměl problém dát si jitrnici nebo bůček,“ vzpomínal Kopecký.

Autor: Filip Grim

26.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ministr vnitra Milan Chovanec.
1 22

Chovanec nepředpokládá, že bude obnoven program přesídlování uprchlíků

Ilustrační foto.
14 8

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Pod lavinou v Rakousku zahynuli dva Češi

Dva Češi dnes přišli o život pod lavinou v horském středisku Wildgerlostal u Krimmlu v rakouském Salcbursku. Pod sněhem skončili celkem čtyři čeští turisté, oznámila rakouská horská služba. Zatímco dva se dokázali ze sněhu včas vyhrabat, druhé dva se již oživit nepodařilo, uvedla agentura rakouská agentura APA.

Pátrání po pohřešované Míše o víkendu nabírá na intenzitě. Tým se rozšířil

Ústí nad Labem - Pátrání po pohřešované Michaele Patricii Muzikářové z Ústí nad Labem nepolevuje ani o víkendu. Kriminalisté vyhodnocují informace získané od veřejnosti. Kromě speciálního týmu se do pátrání zapojil rozšířený tým kriminalistů z jednotlivých územních odborů v kraji.

AKTUALIZOVÁNO

V zasypaném hotelu v Itálii jsou vzduchové kapsy, v nichž mohou být živí

V hotelu zavaleném lavinou ve střední Itálii jsou vzduchové kapsy. Záchranáři dnes sdělili, že pod troskami mohou být stále živí lidé. Lavina se na hotel zřítila ve středu, přežilo alespoň 11 osob a pět přišlo o život. Počet pohřešovaných se o jednoho zvýšil na 24. Podle italských médií se z hotelu od soboty neozvaly žádné hlasy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies