Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rajčata místo jitrnic a pilot Škody vítězí

San Remo - Posádky českého týmu bojují o přední příčky v rallyovém seriálu IRC.

26.9.2009
SDÍLEJ:

Jan Kopecký během sobotní etapy na Barum Czech Rally.Foto: Deník/Martin Břenek

Od zvláštního zpravodaje Deníku

No jo, ten si jenom točí volantem. Copak je to nějaká dřina?

Vážně je! Řídit soutěžní speciál a zvlášť při Rallye San Remo, kde páteční závěrečná rychlostní zkouška měla mamutí rozměr 44 km (potmě!), není jen tak.

„Mám z ní respekt,“ uznal Jan Kopecký, pilot Fabie S2000 a vítěz posledních dvou závodů seriálu IRC.

V pátek ale Kopecký urazil kolo a skončil ještě před tímto úsekem.

A jak se hvězdy Škoda Motorsportu na závodní dřinu připravují? „Je v tom spousta odříkání a dřiny,“ dodal jezdec.

Pot z jezdeckého dua českého týmu Kopecký – Hänninen ždímá týmový doktor Jaromír Jiřík.

Kouč, co k olympijským medailím dovedl zápasníky, k titulům hokejisty, plavce nebo tenistky Helenu Sukovou a Martinu Hingisovou.

A všechny jeho metody bolely. „Už jsem si ale zvykl,“ oddechl si Kopecký.

Koncentraci trénovali třeba běháním po zábradlí na mostě. „Říkali si, že jsem blázen, ale když jsem to zvládl já, museli taky,“ smál se Jiřík. „Pak jsem na ně volal: a nazpět rychleji! Anebo na fyzičku jedeme čtyřicet kilometrů na kole, přeplaveme Slapskou přehradu a zase šlapeme nazpátek.“

Spolupráci s doktorem zahájil Kopecký před dvěma lety. Silami dosahoval 65 procent maxima. „Teď bych to odhadoval na 78 procent,“ povídal Jiřík.

„Kdy bude stoprocentní? Odhaduju v červnu příštího roku. Ale pozor, neznamená to, že bude tím pádem nejlepší na světě. Na to je potřeba štěstí.“

I dobrá strava. „Je to jedno s druhým. Když do auta nalijete špatný benzin, taky nepojede,“ vysvětluje felčar. „Největší jedlík? Mikko,“ měl jasno o navigátorovi finského pilota.

„Maso během závodu v žádném případě,“ kroutil hlavou týmový kuchař, co denně připravuje 45 porcí. „Těstoviny, hodně zeleniny, nic nesmí být kyselé ani nadýmací.“

Takže páteční jídelníček závodníků přichystal: mrkvové sušenky k snídani, špagety s parmezánem v poledne, ke svačině ovesnou kaši a banán a před večerním startem grilovaná rajčata s mozzarelou.

„Je to o zvyku, dřív jsem neměl problém dát si jitrnici nebo bůček,“ vzpomínal Kopecký.

Autor: Filip Grim

26.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
10

Schváleno. Lékaři začnou vydávat elektronické neschopenky

Kolona před slovinsko-chorvatskou hranicí
3 11

Letní stěhování národů vrcholí. O víkendu hrozí kolaps

DOTYK.CZ

Slovenské létající auto vyhlíží své první kupce a chce na asijský trh

VIDEO / Už téměř třicet let se slovenská firma Aeromobil pokouší zhmotnit sen létajícího auta. Nyní je před cílem. V dubnu představila v Monaku nejnovější model tohoto hybridu a v červenci pro něj získala dalšího investora.

Mořský gigant přistál u Austrálie. Největší loď světa měří skoro 500 metrů

/VIDEO/ Největší plavidlo světa, plovoucí stanice společnosti Shell na těžbu a zkapalňování zemního plynu, dorazilo z doků v Jižní Koreji k břehům Austrálie. Po prvním vyplutí na moře zakotvilo na místě, kde bude postupně uvedeno do provozu. Posádka má speciální námořní školení pro navigaci letadel.

Pohledem Martina Kratochvíla: Čunkovo překvapení

Zlínský hejtman a výrazná lidovecká tvář Jiří Čunek je překvapen. Nečekal, že STAN odmítne místa na kandidátkách KDU-ČSL. Podle všeho čekal, že Starostové sklopí uši, poděkují lidovcům za skvělou nabídku a společně se ve volbách porvou o těch několik poslaneckých koryt, která v říjnu možná získají.

Řidičáky. Letos jich zbývá vyměnit ještě půl milionu

Statisíce řidičů si v letošním roce musí vyměnit řidičský průkaz. Jen v prvním pololetí si o jeho výměnu požádalo téměř čtvrt milionu lidí. Platnost průkazu přitom v tomto období podle ministerstva dopravy skončila plným 365 tisícům lidí. Do konce roku by si pro nový průkaz mělo přijít bezmála půl milionu řidičů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení