Ron Dennis, první muž stáje McLaren, ve čtvrtek oznámil, že definitivně předal veškeré vedení týmu svému nástupci Martinu Whitmarshovi. Z šampionátu odchází po neuvěřitelných 43 letech.

„Pan Dennis přebírá novou pozici jako šéf společnosti McLaren Automotive, která se stará o sportovní vozy,“ stojí v oficiálním prohlášení společnosti.

„Nebylo to vždycky snadné, ale pokaždé jsem se pro McLaren dělal vše, co bylo v mých silách,“ uvedl Dennis.

„Pochybuji, že jsem tímto rozhodnutím zarmoutil Maxe Mosleyho nebo Bernie Ecclestona, ale nikdo mě k tomu nenutil. Je to moje rozhodnutí,“ dodal 61letý Brit.

Dennis už v lednu oznámil, že končí na postu šéfa stáje. Tam jej měsíc před GP Austrálie formálně vystřídal právě Whitmarsh.

Ron Dennis začal svoji kariéru ve formuli jedna v roce 1966 jako mechanik u stáje Cooper. Šéfem McLarenu se stal o 15 let později. Pod Britovým vedení vybojovala stáj 10 titulů mistra světa jezdců a 7 Pohárů konstruktérů. Dennis je stále majitelem 15% celého holdingu McLaren Group.

Ron Dennis stojí také za kariérou loňského šampiona Lewise Hamiltona, kterého podporoval od jeho 13 let.

McLaren Automotive byla založena jako nezávislá firma počátkem tohoto roku. Nová generace sportovních vozů McLaren s motory Mercedes se má začít prodávat od roku 2011.

RON DENNIS
Narozen:
1. června 1947 ve Wokingu (Velká Británie)
Rodina: manželka Lisa (žijí odděleně), 3 děti
Kariéra:
1966 - mechanik u Cooperu
1971 - zakladá tým Rondel
1980 - příchází do McLarenu
1981 - kupuje všechny akcie McLarenu a stává se jeho šéfem
2000 - od královny dostává řád Commander of the British Empire
2009 - opouští tým formule 1, jde šéfovat firmě McLaren Automotive