Třetí místo obsadil Brazilec Felipe Massa, který vybojoval nejlepší výsledek v barvách Williamsu, kam přišel před sezonou po dlouholetém angažmá ve Ferrari.

Hamilton alespoň částečně odvedl Rosbergovi vzájemnou kolizi z předchozího závodu v belgickém Spa, kde německý pilot do kolegy hned v úvodu vrazil a poničil mu vůz, takže Brit musel odstoupit. Vedení Mercedesu pak urovnávalo svár mezi oběma jezdci, vzájemná nevraživost však byla i po dojezdu italského závodu patrná. Hamilton s Rosbergem spolu nejen nepromluvili, ale ani se na sebe nepodívali.

Souboj obou rivalů vyzněl lépe pro Hamiltona už v sobotní kvalifikaci, v níž si mistr světa z roku 2008 vyjel pátou pole position v sezoně. Start do třináctého závodu v sezoně mu ale nevyšel a klesl až na čtvrtou pozici. Do čela se dostal Rosberg, startující z druhé příčky.

Lídr šampionátu záhy získal náskok, který se smrskl v nájezdu do devátého kola, kdy nezatočil do šikany a musel prokličkovat mezi retardéry v únikové zóně. Na prvním místě se udržel i po výměně pneumatik, ale v 29. okruhu udělal stejnou chybu v úvodní šikaně a Hamilton ho předjel.

"To nebyl dárek. Hamilton držel Rosberga pod tlakem a donutil ho k chybě," komentoval rozhodující moment závodu bývalý pilot F1 David Coulthard pro BBC.

Hamilton měl na startu potíže

Ve zbytku závodu si Hamilton prvenství pohlídal a s náskokem přes tři sekundy si dojel pro šestý triumf v sezoně. V Monze si zopakoval předloňské vítězství. Mercedes oslavil sedmý double v sezoně.

"Byl to těžký závod. Z nějakého důvodu mi na startu nešlo přepnout auto do startovacího režimu. Už v zahřívacím kole to nešlo a pak na roštu znovu," řekl Hamilton ke svému zaváhání na startu. "Bylo to zvláštní, ještě nikdy se to nestalo. Naštěstí jsem neztratil moc," prohlásil Brit, který 28. vítězstvím v kariéře sesadil ze sedmého místa historického pořadí krajana Jackieho Stewarta.

Rosberg si při přebírání trofeje za druhé místo musel vyslechnout pískot fanoušků jako reakci na svůj manévr ve Spa. "Škoda, že to dneska nevyšlo. Lewis jel výborně a zasloužil si to, takže všechno je o.k.," uvedl Němec.

Třetí Massa se dočkal stupňů vítězů poprvé od loňského května. "Z prvního pódia v sezoně mám velkou radost. Nepřálo mi pokaždé moc štěstí, ale teď se to snad obrátilo a ve zbytku sezony ho budu mít," řekl.

Ferrari doma zklamalo

Za Massou skončil další jezdec Williamsu Fin Valtteri Bottas a na páté místo se probojoval Australan Daniel Ricciardo. Vítěz předchozích dvou závodů, který startoval až z deváté příčky, po velké bitvě v závěru předstihl kolegu z Red Bullu a úřadujícího čtyřnásobného mistra světa Němce Sebastiana Vettela.

"Start nevyšel podle plánu, ale zachovali jsme chladnou hlavu a dostali se z toho. Ke konci závod opravdu ožil a při předjíždění jsem se musel v autě smát," uvedl Ricciardo, který po startu dokonce vypadl z první desítky. "Říkali jsme si, že mercedesy vpředu nudí, tak trochu rozproudím zábavu," prohlásil třetí muž průběžného pořadí, který ztrácí 50 bodů na Hamiltona.

Zklamáním skončil domácí závod pro stáj Ferrari. Španěl Fernando Alonso skončil v 29. kole kvůli technické poruše a poprvé v sezoně zůstal bez bodů. V průběžném pořadí seriálu klesl na pátou příčku o bod za Bottase. Druhý pilot Ferrari Fin Kimi Räikkönen dojel desátý, ale kvůli penalizaci Kevina Magnussena se posunul o jedno místo. Dánský jezdec McLarenu přišel o sedmou příčku za vytlačení Bottase z trati.

Po letní evropské části sezony bude šampionát pokračovat za dva týdny v Singapuru.

Velká cena Itálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monze:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:19:10,236 (prům. rychlost: 232,449 km/h), 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -3,175, 3. Massa (Braz./Williams) -22,085, 4. Bottas (Fin./Williams) -40,786, 5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -50,309, 6. Vettel (Něm./Red Bull) -59,965, 7. Pérez (Mex./Force India) -1:02,518, 8. Button (Brit./McLaren) -1:03,030, 9. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1:03,535, 10. Magnussen (Dán./McLaren) 1:06,171.

Průběžné pořadí (po 13 z 19 závodů): 1. Rosberg 238 b., 2. Hamilton 216, 3. Ricciardo 166, 4. Bottas 122, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 121, 6. Vettel 106, 7. Button 72, 8. Hülkenberg (Něm./Force India) 70, 9. Massa 55, 10. Räikkönen 41.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 454, 2. Red Bull 272, 3. Williams 177, 4. Ferrari 162, 5. McLaren 110, 6. Force India 109, 7. Toro Rosso 19, 8. Lotus 8, 9. Marussia 2.