"Jsem rád, že mi konečně skončila závodní pauza. Naposledy jsem jel loni ve Španělsku," řekl spokojený Kopecký spolupracovníkovi ČTK. "Letošní Šumava byla bezproblémová až na jednu chybu, kterou jsem udělal v pátek," doplnil čtyřiatřicetiletý pilot, který si v 51. ročníku rallye připsal druhé vítězství.

"Organizátoři připravili povedenou trať a potěšilo mě, že zařadili i rychlostní zkoušky, které se jely poprvé," řekl Kopecký, který si díky náskoku mohl v závěru dovolit i experimentovat. "Na poslední sekci erzet jsme zkoušeli nastavení auta pro květnové Portugalsko," řekl s odkazem na svůj další start ve světovém šampionátu za necelé tři týdny.

Kopecký s Tidemandem se na prvních dvou místech usadili po druhé páteční rychlostní zkoušce a už před sebe nikoho nepustili. První měřený úsek sice ovládl loňský hlavní Kopeckého soupeř Václav Pech startující poprvé s vozem Porsche 997 GT3, následně ale ve výsledkové listině klesl a nakonec skončil pátý.

"Před startem jsme si říkali, že kdyby se nám to povedlo, mohli bychom skončit kolem pátého místa, takže jsem nadšený. I z krásného a rychlého svezení. Několikrát jsme jeli i smykem, takže doufám, že se to lidem líbilo," řekl Pech, který jel s vozem s náhonem zadní nápravy. "Je to takový návrat ke kořenům rallye," uvedl Pech, který věří, že až si nový vůz "osahá", bude ještě rychlejší. "Musím se ho naučit využívat. Na Šumavě jsme byli často radši opatrnější," vysvětlil.

Valoušek v medaili nevěřil

Vedoucí dvojice mladoboleslavských pilotů si po celou soutěž mezi sebou držela zhruba dvacetisekundový odstup. Poměrně brzy, v poslední páteční erzetě, se na třetí místo dostal i Valoušek a ve druhém soutěžním dnu už o držitelích medailových pozic nebylo až do cíle pochyb. Čtvrtý nakonec skončil Jan Černý, za pátým Pechem dojel Jan Dohnal.

"Kdyby mi někdo před startem řekl, že se umístím na stupních vítězů, tak bych mu nevěřil. Bylo tady opravdu hodně dobrých pilotů a aut. Z naší strany je to hodně vydařená rallye," řekl Valoušek, jenž skončil třetí i loni.

Šestidílný český šampionát bude pokračovat 27. a 28. května Rallye Český Krumlov.

Rallye Šumava Klatovy, první díl mistrovství ČR v automobilových soutěžích:

1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia R5) 1:19:05,9, 2. Tidemand, Andersson (Švéd./Škoda Fabia R5) -26,1, 3. Valoušek, Havelková (Škoda Fabia R5) -1:05,8, 4. Černý, Černohorský (Škoda Fabia S2000) -1:36,4, 5. Pech, Uhel (Porsche 997 GT3) -1:47,3, 6. Dohnal, Venclík (Ford Focus WRC) -2:02,8.