Hladce oholená tvář, úsměv od ucha k uchu. To jsou hlavní charakteristické rysy Adama Lacka.

Něco se vám při pohledu na českého truckera nezdá? Nejspíš ano, pilot roudnické Buggyry totiž očividně zhubl. „Shodil jsem patnáct kilo," chlubil se Lacko v paddocku na rakouském Red Bull Ringu, kde se jel úvodní podnik mistrovství Evropy tahačů. Lacko se zde radoval z trofeje za druhé místo v podobě skleněného býka.

Stříbrný Adam Lacko
Na závěr to klaplo. Lacko završil divokou jízdu na Rudém býkovi stříbrem

Adame, odvážíte si jedno pódiové umístění za druhou příčku v poslední jízdě víkendu. Takže nakonec spokojenost?
Po tom, jak jsme se s tím mordovali, kdy máme o jeden motor míň a hafo starostí, tak nakonec můžeme být spokojení. Celkově jsem třetí a jsem rád, že jsme to završili aspoň jedním býčkem.

Po dvou čtvrtých místech z úvodního dne podniku jste v nedělní kvalifikaci zajel nejrychlejší čas, ale komisaři vás odsunuli až na desáté místo. Co se tam stalo?
Bylo to kvůli překročení maximální rychlosti (160 km/h), ale podle mě je to nefér, protože všem jelo rychleji. Organizátoři šampionátu zavedli nový systém GPS, který nefunguje jak má. Pořád to blbne a měli by si v tom udělat pořádek.

Když jste se v posledním závodě tlačil na vedoucího Lenze, problikával vás Němec Hahn, který na vás zezadu dorážel. Rozhodilo vás to?
Ani nevím, že blikal, možná mě jen zdravil (smích). Já se do zrcátka moc nedívám. Je zbytečné zabývat se tím, co se děje za tebou. Na blikání jsem zvyklý z minulé sezony, to na mě blikali furt (smích).

Z kdysi mohutného hradu jsou dnes už jenom rozvaliny. I přesto návštěvníky stále lákají
TIP NA VÝLET: Zřícenina 35 kilometrů od Mostu se bude zachraňovat

Úřadující šampion Hahn hned na úvod sezony ukázal, že s obhajobou titulu, po kterém pošilháváte i vy, to myslí zatraceně vážně, co?
Říká se, že jedeme na titul, ale nebude to tak jednoduché. Chtěli bychom jet na první místo, ale to si budeme muset hodně zasloužit.

Jak jste se těšil na závody po té dlouhé zimní pauze?
Já hodně, už mě to štvalo, že jsem pořád doma. Jsem rád, že se začalo závodit a máme zase ten stresík. Mám rád ten cikánský život, jak já tomu říkám, když bydlíme s partou kluků na okruhu. Takže já jsem teď happy (smích).

KATEŘINA VAŇKOVÁ z Odřepes jezdí už druhým rokem závody čtyřkolek. A sama si to náramně užívá.
Mým největším snem je Dakar, říká patnáctiletá závodnice

I přes objemnou kombinézu se nedá nevšimnout, že jste o dost hubenější…
Přes zimu jsem shodil patnáct kilo. Sportuju, nežeru, nepiju (smích). Ani deci alkoholu, ani gram cukru. Jen maso a zelenou zeleninu. Mám rád jídlo, takže přes rok to člověk znovu nabere, protože na ten sport není moc času. Ale mimo sezonu se snažím pravidelně cvičit a běhat.

Cítíte se teď za volantem líp, pohodlněji?
Mám volnější sedačku (smích). Když jsme byli na prvním jarním testování a sedl jsem do auta, tak jsem musel víc přitáhnout pás. Jinak se cítím pořád stejně (úsměv).