Podle aktuálních informací přinese tajfun Phanfone do Suzuky prudké deště a není proto vyloučeno posunutí začátku závodu na dřívější čas nebo dokonce jeho zrušení.

Časnějším startem by se pořadatelé 15. Grand Prix sezony mohli vyhnout problémům s viditelností. Při očekávané bouři se totiž rychle setmí a v kombinaci se srážkami by piloti měli takřka nulový výhled, což by si vynutilo předčasné ukončení závodu.

"Je důležité, aby se závodilo, proto se musíme přizpůsobit. Když má přijít tajfun odpoledne, pojďme závodit už ráno," prohlásil německý pilot Mercedesu Nico Rosberg, jenž momentálně v celkovém pořadí ztrácí tři body na lídra Lewise Hamiltona. Za britským týmovým kolegou byl druhý i v pátečních úvodních trénincích.

Nejhorší situaci ale experti očekávají v pondělí, kdy by měl tajfun na Japonsko udeřit plnou silou. Podle prognóz bude jeho centrum jihovýchodně od Suzuky. "Podle některých modelových výpočtů ale může být jeho oko i přímo nad Suzukou," varovala meteorologická společnost UBIMET, která připravuje předpovědi pro seriál F1.

V obou případech je ale nutné počítat s tím, že budou v dějišti Velké ceny prudké srážky a silný vítr, což může stájím zkomplikovat přesun seriálu do další destinace. V Soči je na programu příští Grand Prix hned nadcházející víkend.