"Na letošním Dakaru jsem si utrhl dva svaly v rameni a třetí natrhl. Absolvoval jsem celkem nepříjemnou operaci a ještě nepříjemnější byla rehabilitace. Čtyři měsíce jsem rameno jen rozhýbával. Proto jsem nepočítal s tím, že Dakar v roce 2016 pojedu," řekl Veselý na prezentaci týmu v Pardubicích.

Manažer Krajčovič jej oslovil na konci října, kdy hledal náhradu za Zdeňka Gottvalda, který nesplnil podmínky o spolupráci, na nichž byl s týmem domluvený. "Chvíli jsem nad nabídkou uvažoval a pak kývnul," přiznal čtyřiačtyřicetiletý motocyklista.

Veselý věří, že se s podmínkami na náročné soutěži vyrovná, i když příprava bude oproti předchozím rokům dost jiná. "Na motorce jsem začal jezdit až na podzim, takže mám najeto minimálně kilometrů. Fyzioterapeutky v liberecké nemocnici mě dávaly trpělivě dohromady, ale svaly tam ještě nejsou v plné síle. Hybnost mám, ale ruka je slabší," popsal současný zdravotní stav.

Opět bez mechaniků

Libereckého rodáka trochu uklidňuje, že Dakar bude odstartován až na začátku ledna. "Jsem zvědavý, jak bude tělo v terénu fungovat, protože rallye je něco jiného, než se jít svést na motokrosové trati. Tam už to celkem zvládám. Až tak velké riziko ale start není. Jezdím, trénuju a ještě máme přes měsíc do startu. Svaly se dají hodně polepšit," podotkl Veselý.

Stejně jako v minulých letech se představí v kategorii marathon, v níž startují jezdci bez mechaniků. O motocykl KTM se bude starat sám. "Jsem zvyklý si motorku servisovat sám," řekl Veselý, který letos obsadil celkově 39. místo. Ve své kategorii byl ale čtvrtý. Konkrétní cíl pro rok 2016 si nestanovil. "Každý rok si říkám, hlavně to ve zdraví dojet. Viděl jsem tam těžké úrazy, i smrtelné. Priorita je vrátit se domů ve zdraví," uvedl jasně.

Radost mu neudělali pořadatelé volbou tratě. Nepojede se v Peru a účastníky tak čeká méně dun a více technických pasáží na území Argentiny. "Malinko se toho bojím. Dakarská rallye se hodně změnila. Postupně se to od písečných etap, dun a pouště přesouvá do hor a k zimě. Už letos bylo písku minimálně a naopak bylo hodně zimy, deště a nízkých teplot. Já jsem teplomilný člověk a a priori jezdím na Dakar proto, že tam je teplo," pousmál se Veselý.