Vettel je přesvědčený, že při předjetí Jensona Buttona bylo vše v pořádku, a dvacetisekundovou penalizaci a propad na páté místo považuje za nefér. Okolnosti, za jakých byl potrestán, připodobnil k fotbalu, konkrétně k penaltě, která se mohla, ale nemusela pískat.

„Z mého pohledu to bylo v pořádku, ale nedá se nic dělat, když to funkcionáři vidí jinak. Je to jako ve fotbale: jeden rozhodčí penaltu pískne, jiný ne," uvedl Vettel na svém webu, kde se poprvé k situaci obšírněji vyjádřil. Za podobný manévr například nebyl potrestán Lewis Hamilton z McLarenu v Bahrajnu při předjetí Nika Rosberga z Mercedesu.

Za Vettela se postavil jeho tým a šéf motorsportu Red Bullu Helmut Marko se vyjádřil na adresu mezinárodní federace FIA kriticky především k výši trestu. „Jako kdyby někdo za ukradenou slepici dostal trest smrti," řekl a jedním dechem obvinil Buttona, že viníkem byl on. „Byl (Vettel) všemi čtyřmi koly mimo trať, ale důvodem byl Buttonův manévr. Nenechal mu místo a vytlačil ho. Sebastian se vyhnul, aby zabránil kolizi," řekl.

Všichni to tak ale neviděli, podle mnohých ve shodě s vedením FIA nebyl manévr regulérní. „Měl se po předjetí zase nechat předjet, to ale neudělal," konstatoval bývalý rakouský pilot Alex Wurz. „Sebastian získal výhodu, takže to nebylo v pořádku," řekl i Vettelův krajan a soupeř Nico Hülkenberg z Force India.