Jenže teď žijeme v éře Sebastiana Vettela. Tedy v éře muže, který konkurenci doslova drtí. O jeho čtvrtých vavřínech mistra světa v řadě je rozhodnuto už dávno. Dá se říct, že zbytek sezony se dojíždí už jen z povinnosti nervy drásající drama se tam hledá opravdu těžko.

Minulý týden se ve Spojených státech rozhodlo i o vicemistrovi, jímž se stal Fernando Alonso. Tento víkend při Velké ceně Brazílie je tak ve hře už jen třetí příčka celkového pořadí. „Zatím je to velice dobrá sezona, tak bych rád, aby podle toho i skončila," říká před posledním závodem letošního ročníku Vettel.

Pilot stáje Red Bull má přece jen lákavou motivaci vyhrát i na okruhu v Interlagosu. Pokud uspěje, bude to jeho devátá výhra v řadě. Tím by vyrovnal absolutní rekord Alberta Ascariho z první poloviny padesátých let, Vettel by to ovšem zvládl v jediné sezoně.

Srovná se třináctým triumfem se Schumacherem?

Ve hře je také další rekord v případě vítězství vyrovná třináctým triumfem v ročníku záznam krajana Michaela Schumachera z roku 2004. „Doufám, že se mi to podaří," věří Vettel, který i bez toho drží pěknou řádku rekordů formule 1.

Nikdo nebyl v jedné sezoně tolikrát na pódiu, nezískal tolik bodů, historie nezná mladšího vítěze Velké ceny nebo celého šampionátu. „Je spousta rekordů, o kterých se v minulosti soudilo, že nebudou nikdy překonané, ale přesto nakonec padly. A stejné to podle mě bude i v budoucnu. Nevím, jak dlouho bude ještě existovat formule 1, možná navždy, ale určitě je velká šance, že jednoho dne někdo mé rekordy překoná," prohlásil stále teprve šestadvacetiletý Vettel.

Na Interlagosu se bude pozornost upírat i k jeho kolegovi Marku Webberovi. Ten dlouho snášel fakt, že je v Red Bullu vedle oslnivého šampiona poněkud přehlížen, nakonec se ale rozhodl odejít.

Víkendová Velká cena Brazílie bude jeho posledním závodem ve formuli 1, od příští sezony chce zkušený Australan jezdit za Porsche okruhové závody, včetně 24 hodin v Le Mans.

Rád by se s formulí rozloučil výhrou. „Samozřejmě bych rád vyhrál, ale ať to dopadne jakkoli, odejdu z tohoto kolotoče spokojený. Hodně jsem toho dosáhl, hodně jsem se naučil. Nyní mě čeká nová kapitola," uvedl Webber, který v této sezoně ještě nevyhrál. V Malajsii mu vítězství doslova ukradl parťák Vettel bylo kolem toho hodně zlé krve a setrvání Webbera ve formuli to určitě nepomohlo.

„Je pravda, že na osobní úrovni jsme neměli ten nejvřelejší vztah. Jako profesionálové jsme však byli velmi dobří. Každý mluvil o nějakých sporech, ale zapomíná se na to, jak úspěšní jsme byli. My dva jsme byli jedním z nejsilnějších párů ve formuli 1 vůbec," upozornil Vettel. Týmovou režii prý od Red Bullu nemáme čekat. „Bylo by skvělé, kdyby Mark na rozloučenou vyhrál, ale určitě by nechtěl, abychom mu to darovali. Navíc je jasné, že Sebastian jde po rekordech," řekl šéf nejúspěšnější stáje posledních let Christian Horner.

Kromě Webbera se na domácí půdě loučí i Felipe Massa, který končí v týmu Ferrari. Z formule 1 ovšem zatím neodchází, v příští sezoně by měl jezdit za Williams. „U Ferrari jsem zažil krásné i těžké časy, je na co vzpomínat," povídal Massa, který právě na Interlagosu v roce 2008 přišel v posledním kole o jediný bod o titul mistra světa.

Takového dramatu se ale ve Vettelově éře zřejmě jen tak nedočkáme…

Letošní sezona v podání Vettela

1. místo 12x

(Malajsie, Bahrajn, Kanada, Německo, Belgie, Itálie, Singapur, Korea, Japonsko, Indie, SAE, USA)

2. místo 1x

(Monako)

3. místo 2x

(Austrálie, Maďarsko)

4. místo 2x

(Čína, Španělsko)

Nedokončil 1x

Nejvíce vítězství v jedné sezoně

13 Michael Schumacher (2004)

12 Sebastian Vettel (2013)

11 Michael Schumacher (2002)

11 Sebastian Vettel (2011)

9 Michael Schumacher

(3x 1995, 2000, 2001)

9 Nigel Mansell (1992)

8 Michael Schumacher (1994) 8 Ayrton Senna (1988)

8 Damon Hill (1996)

8 Mika Häkkinen (1998)