"Teď nejsem rozhodnutý, zda nastoupím. Příprava byla po loňském zranění hodně těžká a já jsem byl poslední čtyři měsíce bez rodiny, což člověka trochu poznamená. Náročné to bylo hlavně psychicky. Příští rok si ještě nechám projít hlavou," uvedl Klymčiw po návratu do Prahy.

Zatímco bezprostředně po skončení rallye si byl jistý, že v roce 2018 nepojede, s odstupem několika dní už mluvil opatrněji. "Promluvíme si o tom doma a uvidíme. Mám dva malé kluky a nechci přijít o to, jak rostou."

Klymčiw původně figuroval ve výsledcích na dvanácté pozici, dodatečně se však posunul o jedno místo před Portugalce Joaquima Rodriguese. "Co se přesně stalo, nevím. Pravděpodobně mu ale upravovali čas. Před poslední etapou avizoval, že mu budou vracet čas za to, že pomáhal Quintanillaovi při nehodě. A asi se tak nakonec nestalo," řekl.

Také čtěte: Desítka na Dakaru byla blízko. Škoda hodinové penalizace, lituje Prokop

S umístěním panuje spokojenost

Změna výsledků pro něj není důležitá. "Je to jedno. A žádat o opakovaní ceremoniálu asi nebudeme," usmíval se Klymčiw, které se před rokem na dakarské rallye vážně zranil. Tentokrát přiletěl domů v pořádku. "Určitě je to příjemnější, i když i minule to bylo s úsměvem," uvedl motocyklista, jenž si tehdy po pádu ve vysoké rychlosti poranil pánev, měl vykloubenou kyčel, poranění sleziny a hrudníku.

Od elitní desítky Klymčiwa dělilo jen 37 sekund. "To jsou dvě tři zatáčky. Nedobržděné nebo špatně dojeté. Já jsem ale spokojený, i když desátý Salvatierra mi dal hodinu a půl v Bolívii, kde byl doma, takže se můžeme jen domnívat, jak se to stalo. Je to ale jedno. Před startem bych první patnáctku bral všema deseti," řekl.

Čtěte také: Jaká budoucnost čeká na slavný Dakar? Řešením je návrat do Chile

O desáté místo ale v poslední etapě bojoval naplno. "Dal jsem do toho všechno, já i Salvatierra jsme jeli sebevražedné tempo. A nevyšlo to," uvedl Klymčiw. Náročné podmínky Dakaru 2017 ho nadchly. "Byla to úplně jiná soutěž než předešlé dva ročníky a hrozně se mi líbila. Navigace byla těžší, i když někdy to bylo o náhodě. S terénem jsem byl taky spokojený. Takový by Dakar měl být," uvedl.

Nakonec mu ani nevadilo, že pořadatelé kvůli nepřízni počasí zrušili kompletní dvě etapy plus řadu dalších původně měřených kilometrů. "Z pohledu z Čech je to trochu jiné než tam. Když jsme viděli, jak prší a kolik vody v oblasti je, tak bylo nesmyslné, aby se jelo. S klukama vepředu jsme byli domluvení, že pokud řeknou, že se jede, tak nenastoupíme," řekl Klymčiw. Pneumatiky motocyklů podle něj nejsou na dané podmínky konstruované. "Byl by to hazard se životem," dodal.