Je tedy jen logické, že pánové z vedení FIFA dnem i nocí přemítají, jak ze zmíněné krávy vyždímat ještě nějakou tu miliardu navíc. Jejich řešení je velkorysé, ale také kontroverzní MS v roce 2026, které uspořádají USA, Kanada a Mexiko, bude mít 48 účastníků. Tedy o 16 (!) víc než nyní.

Neymar odkulhal z tréninku Brazílie
Strach o Neymara. Hvězda Brazílie odkulhala z tréninku

Ekonomický přínos takhle rozšířeného turnaje je mimo debatu. „Pro FIFA to bude znamenat zisk ve výši 11 miliard dolarů, oproti turnaji v roce 2014 v Brazílii, kdy to bylo 2,6 miliardy,“ uvedl šéf amerického fotbalu Carlos Cordeiro, který vedl společnou kandidaturu zaoceánského tria.

Peníze především?

Zatímco pokladníkům se už dopředu sbíhají sliny, ozývají se i skeptické hlasy. Jde především o obavy o sportovní úroveň šampionátu. Ten by měl být přehlídkou toho nejlepšího, co fotbalový svět nabízí, rozšíření na 48 týmů tomu ale zrovna nenahrává.

„Čelíme nebezpečí, že se mistrovství světa změní ve frašku. Turnaj by neměl být vnímán jen z politického a obchodního hlediska, na prvním místě by měl být vždycky fotbal. Týmy, které se kvalifikují, přece musí splňovat jistá výkonnostní kritéria,“ napsal bývalý vynikající skotský útočník Kenny Dalglish v listu The Sunday Post.

Stadion Nižnij Novgorod (Nižnij Novgorod, 44 899 diváků). Tato aréna je situována na místě zvaném Strelka, kde se stékají řeky Volha a Oka. Její design je inspirován přírodními živly vodou a větrem. Také tento stánek byl postaven speciálně pro šampionát.
Trenérský rekordman či největší karetní hříšníci. Nabízíme fakta o MS v Rusku

Už současný formát s 32 účastníky vzbuzuje rozpaky, hlavně kvůli počtu míst pro celky z Asie či Afriky. Stačilo vidět úvodní mač letošního MS a zoufalý výkon Saúdské Arábie a divák se musel ptát: Proč jsou na nejprestižnějším turnaji tito (při vší úctě) nazdárci, zatímco velmoci jako Itálie či Nizozemsko v Rusku scházejí?

Je zjevné, že FIFA dává přednost ekonomickým hlediskům. Především proto bylo MS 2026 přiklepnuto za velkou louži. Obří trh, velké (a z převážné části už postavené) stadiony, podpora z nejvyšších kruhů včetně prezidenta Donalda Trumpa to byly hlavní trumfy kandidatury.

„Kanaďané jsou možná dobří lyžaři, ale ne fotbalisté. Američané zase budou chtít místo poločasů čtyři čtvrtiny kvůli televizním reklamám,“ kritizoval legendární Argentinec Diego Maradona.

Když se dva domluví

Další obavy plynou z toho, že 48 účastníků má být rozděleno do šestnácti skupin po třech týmech, z nichž dva postoupí do vyřazovací fáze. Kritici namítají, že to zvýší riziko domluvených zápasů.

Mexičtí fanoušci při zápase své reprezentace proti Německu.
Gól, jásot, otřesy. Mexičtí fanoušci oslavovali tak, že rozechvěli zem

Připomíná se nechvalně proslulá „ostuda v Gijónu“ na MS v roce 1982 poslední zápas ve skupině hrálo Německo s Rakouskem a vědělo se, že když Němci zvítězí o jeden nebo o dva góly, postoupí oba soupeři na úkor Alžírska, které předtím Němce senzačně porazilo. Výsledek? Němci dali v 10. minutě gól a pak už se na hřišti doslova nic nestalo. Hráči duel odchodili a německý tisk pak ironicky psal o „paktu o neútočení“.

Proto FIFA na dalších šampionátech zavedla pravidlo, že závěrečné mače ve skupině se musí hrát současně. To by se ale s novým systémem změnilo.

Jen na MS je (prý) málo

Otazníků nad turnajem pro 48 mužstev je zkrátka víc než dost. Šéf FIFA Gianni Infantino ale kritiku odmítá. Naopak naznačil, že není vyloučeno, aby k rozšíření došlo už za čtyři roky v Kataru (v Moskvě to navrhla jihoamerická federace CONMEBOL).

„Je to zajímavý návrh. V tuto chvíli to nepovažuji za příliš reálné, ale proč se o tom nebavit?“ citovala Infantina agentura Reuters.

Kolem šampionátu v Kataru je přitom problémů až až od korupce při volbě, přes absurdní výstavbu fotbalových stadionů v poušti a hrozivé životní podmínky dělníků až po přesunutí termínu z léta na podzim či zimu a z toho plynoucí přerušení ligových soutěží.

Infantino má i další plány. Touží po vylepšené podobě MS klubů a rovněž po Národní lize pro reprezentační celky. „Nemůžeme si myslet, že jeden měsíční turnaj jednou za čtyři roky je dost pro globální rozvoj fotbalu,“ řekl šéf FIFA.

Nepřijde tak ale světový šampionát o dosavadní punc výjimečnosti?

Tým Saúdské Arábie
Letadlu s fotbalisty Saúdské Arábie hořelo křídlo, muselo nouzově přistát