V utkání měl bilanci dvou gólů a jedné přihrávky. Krejčí si připsal jednu branku a na tři přihrál. Třetí do party Dmitrij Jaškin si zapsal gól a nahrávku. „S Pastou se známe už hodně dlouho a Dmitrij hraje výborně. Vybojuje kotouče a díky tomu máme hodně času v útočném pásmu. Jsme dost hráči na to, abychom udělali nějaké pěkné nahrávky,“ povídal dvaatřicetiletý Krejčí pro Českou televizi.

Hned po 71 sekundách utkání odražený puk uklidil tvrdou ranou do branky Davida Ritticha ruský bek Nikita Nestěrov. Jenže to bylo v době, když ještě po ledě nelétala česká trojka. O vyrovnání  na 1:1 se postaral Krejčí, který si vybruslil a střelou pod břevno branky Vasilije Košečkina vyrovnal.

Hráči Slovenska se radují z vítězství
Slovensko zdolalo Francii, Američany spasila v prodloužení přesilovka

Nestává se často, aby český tým v první třetině přestřílel Rusy 12:4. Minutu a 21 sekund před koncem první části ještě udeřil Jaškin po přihrávce Pastrňáka zpoza ruské klece. Na 2:2 vyrovnal krátce po začátku druhé třetiny z přebrankového prostoru Michail Grigorenko.

Ve druhé části byla lepší sborná. Bostonská hvězda Pastrňák sice zvýšil na 3:2. Ihned ale reagoval Alexandr Barabanov, jenž jen lehce pošťouchl puk do prázdné branky po bezchybném pasu Nikity Zajceva.

David Pastrňák
Pastrňák: Neměli jsme velká očekávání, tak to dobře dopadlo

V nastaveném čase byli lepší Češi, Adam Polášek tváří v tvář Košečkinovi neuspěl. Vše ale napravil Pastrňák. Zpoza branky nastřelil puk do Jegora Jakovleva a bylo hotovo. „Nejdřív jsem ztratil puk, ale obránce zastavil přímo před bránou, tak jsem to zkusil. Takové góly padají. Crosby dává takto góly pořád,“ culil se Pastrňák.

Hned v pátek opět ve čtvrt na devět večer čeká český tým utkání proti outsiderovi Bělorusku, které je zatím bez bodu. Svěřenci Josefa Jandače jsou pátí o bod za čtvrtým Slovenskem. „Nesmíme podcenit žádného soupeře. U Běloruska došlo k nějakému impulzu, vyměnilo kouče. Musíme se soustředit na svou hru. Věřím, že když budeme pokračovat takovým stylem, utkání zvládneme,“ dodal asistent kouče Jiří Kalous.

Manželka Dmitrije Jaškina Nadiya.
Hokejisté a jejich partnerky. Podívejte se, kdo má nejkrásnější ženu

ČR - Rusko 4:3 v prodl. (2:1, 1:2, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 15. Krejčí (Jaškin, Gudas), 19. Jaškin (Pastrňák, Krejčí), 25. Pastrňák (Krejčí), 64. Pastrňák (Krejčí, Hronek) - 2. Něstěrov (Barabanov, Kablukov), 21. Grigorenko (Bučněvič, Anisimov), 26. Barabanov (Zajcev, Šalunov). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Öhlund (Švéd.) - Davis (USA), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 12.490.

ČR: Rittich - Gudas, Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, Polášek - Hyka, Faksa, Červenka - Řepík, Nečas, D. Kubalík - Pastrňák, Krejčí, Jaškin - Nestrašil, Plekanec, Horák. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Rusko: Košečkin - Gavrikov, Kiselevič, Něstěrov, Zajcev, Trjamkin, Chafizullin, Jakovlev - Michejev, Andronov, Mamin - Dadonov, Dacjuk, Kaprizov - Bučněvič, Anisimov, Grigorenko - Šalunov, Kablukov, Barabanov - Sošnikov. Trenéři: Ilja Vorobjov, Alexej Žamnov, Igor Nikitin, Alexej Kudašov a Anvar Gatijatulin.