V úterý se rozhodlo o tom, že Češi se o postup mezi nejlepší čtyřku turnaje utkají s Němci v Bratislavě. Na rozdíl od soupeře se tak před klíčovým duelem nemuseli stěhovat přes celé Slovensko.

„Už jsem říkal, že je nám jedno, na koho narazíme,“ zdůraznil trenér Miloš Říha po včerejším tréninku. „Samozřejmě, že Němci vypadají nejschůdněji, ale v posledním zápase s Finy předvedli, co umějí. Odehráli velmi dobrý zápas a nečeká nás nic lehkého,“ varoval kouč.

Lukáš Kašpar se svou penaltovou parádičkou na brankáře USA Keitha Kinkaida tentokrát nevyzrál.
Tři hubené roky. Zaklepou Češi napočtvrté na medailovou bránu?

Jistě, německý tým je teoreticky přijatelnější sok než Kanada, Finsko či USA. V Košicích ale Němci dokázali, že se neustále blíží světové špičce. Mají tvrdé a disciplinované mužstvo, v němž je hned jedenáct stříbrných medailistů z olympiády v Pchjongčchangu a čtyři posily z NHL, včetně hvězdného Leona Draisaitla.

„Když budeme dál hrát tak jako proti Finům, můžeme porazit každého,“ hlásil po vítězství 4:2 nad severským favoritem chicagský útočník Dominik Kahun. „Všichni táhneme za jeden provaz,“ doplnil Draisaitl, nejproduktivnější Němec na turnaji.

A takto fantasticky fandíte hokejistům při MS v Bratislavě vy:

Říha a spol. tohle všechno dobře vědí. Stejně jako to, že jejich mužstvo se v současné formě nemusí bát žádného soupeře. Jen je třeba vychytat ještě pár posledních mušek: zlepšit přesilovky, dávat si větší pozor na vyloučení, nehnat se od začátku do konce za každou cenu na zteč. „Nemůžeme pořád hrát jen super hokej,“ vystihl to Říha.

Změny v sestavě? 

Český hokej čeká na medaili ze světového šampionátu od roku 2012, tedy rekordně dlouhou dobu. Přes čtvrtfinále přešel národní tým naposledy na domácím ledě v Praze před čtyřmi lety. Loni a v roce 2016 v boji o semifinále prohrál s USA, předloni v Paříži s Ruskem.

Michael Frolík v dresu národního týmu
Statistiky mistrovství: Střelcům vévodí Frolík, kanadskému bodování Nylander

InfografikaZdroj: DeníkLetos jsou české šance nebývale otevřené. „Jsme favoriti, ale není náhoda, že Němci byli třetí ve skupině. Mají v týmu silná jména, Draisaitl nebo Kahun dokážou zápas rozhodnout,“ hlásil útočník Michael Frolík.

Ten je jednou z hvězd MS, se sedmi góly nejlepší střelec turnaje. V prvním útoku si parádně rozumí s Voráčkem a Dominikem Simonem a není divu, že trenér Říha bude na tuto lajnu spoléhat i dnes. Pohromadě nechá i „plzeňský“ útok Jana Kováře.

Složení dalších dvou formací včera ještě promýšlel, na hraně sestavy se zřejmě ocitl Jakub Vrána. Říha také neoznámil, kdo bude proti Němcům chytat. „Ale už o tom mám jasno,“ řekl kouč. Pravděpodobnější je start Patrika Bartošáka.

Boje o medaili začínají.

Mistrovství světa v hokeji 2019.Zdroj: Deník

Bratislava 21.5.2019 - Mistrovství světa v Bratislavě - skupina B - Česko v bílém (Jakub Voráček) proti Švýcarsku v červeném
Rozhodnuto. Češi půjdou ve čtvrtfinále MS na Německo