Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chmele na Hané je letos málo a nemá hořkost. Jaké bude pivo?

Olomoucko - Hlávky menší, špatně se česaly, ale co je úplně nejhorší, obsah hořkých kyselin je podprůměrný. Přestože oficiální výsledky sklizně chmele budou známy až ke konci roku, pěstitelé z Olomoucka už nyní neskrývají rozpaky.

7.10.2015
SDÍLEJ:

Sklizeň chmele v HněvotíněFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Produkce byla nižší o dvacet až dvacet pět procent a v případě obsahu alfa hořkých kyselin ukazují rozbory šedesát až sedmdesát procent potřebného standardu.

„Vypadalo to nadějně, porosty byly pěkné, ale chmel dobře nezakvetl a hlavně nevyhlávkoval, jak bychom potřebovali," popisoval chmelař Tršické zemědělské Ivo Macháček.

„Hlávky byly malé a co je ještě horší, nevytvořil se potřebný obsah alfa kyseliny, která dělá hořkost piva," dodal.

Propad obsahu hořkých látek je v Tršické zemědělské, kde letos sklízeli chmel ze čtyřiceti čtyř hektarů, od šedesáti do sedmdesáti procent potřebných hodnot.

„Běžně jsme mezi 3 až 3,5 procenty alfy, letos je to kolem 2 až 2,5. Liší se to podle odrůd, poloh, stáří chmele," vysvětloval nejzásadnější dopad nedostatku srážek a vysokých teplot.

Celkové výnosy byly podle chmelaře nižší o dvacet až dvacet pět procent oproti dlouhodobému průměru.

Podobně dopadli v Hněvotíně, kde měli ke sklizni téměř dvacet hektarů.

„Výnos máme oproti průměru horší o dvacet procent, stejně tak je v porovnání s minulými lety nižší obsah alfy, a to jedno procento," uvedl agronom Zemědělského družstva Hněvotín Luděk Dostál.

Sklizeň chmele v Hněvotíně

Poloraný červeňák trpěl nejvíc

Celkově v Česku odhadují chmelaři ještě horší propad.

„Přibližně o třicet pět procent nižší v porovnání s rokem 2014. V republice je většina plochy osázená odrůdou žatecký poloraný červeňák, na které se dopady průběhu vysokých teplot a sucha projevily nejvíce," informoval Luboš Hejda, předseda Svazu pěstitelů chmele České republiky.

Pozitivnější nejsou ani dosavadní celkové výsledky ze vstupních analýz a následného zpracování chmele v centrálních chlazených skladech, kam je chmel od pěstitelů přesouván ihned po sklizni.

„Bohužel, i v případě obsahu alfa hořkých kyselin nám příroda moc nepomohla. Bude podprůměrný, u jemné aromatické odrůdy očekáváme hodnoty mezi 2,2 až 2,4 procenta," sdělil Luboš Hejda.

Dlouhodobý průměr se u žateckého poloraného červeňáku přitom pohybuje kolem 3,4.

Okolí je na tom podobně

Chmelaře může těšit jen to, že podobné je to s produkcí a kvalitou chmele v celé střední Evropě.

„Pivovary s tím budou muset počítat. Nic jiného než tato kvalita nebude, není to pouze věcí ČR, ale také Německa, Polska a dalších zemí," reagoval Ivo Macháček z Tršické zemědělské.

Cenový propad by pak nemusel být výrazný.

„Situace je všude stejná, obsah alfa je nižší, takže předpokládáme, že by k tomu obchodníci měli přihlédnout," sdělil Luděk Dostál z hněvotínského družstva.

Pivo prý horší nebude, sládci si poradí

Uvařit dobré pivo, to je alchymie. A podle výsledků letošní sklizně chmele to vypadá, že se zkušeným sládkům bude jejich um hodit více než jindy.

I ti nejmenší však pivařům vzkazují, že letošní menší výtěžnost chmelnic ani nižší obsah hořkých látek v zásadní surovině pro výrobu zlatavého moku nepoznají.

Ilustrační foto„Surovinu máme zajištěnou rok dopředu, ale potřebovali jsme další, a je problém. Víme, že celkově je pokles produkce o 35 procent, tak jsme zkoušeli oslovit řadu společností, ale zatím jsme s další objednávkou neuspěli," pocítil první dopady nižší produkce Luboš Jadrníček z rodinného pivovaru v Náměšti na Hané.

Zároveň netrpělivě čeká, jak dopadl obsah hořkých látek u té které odrůdy v dodávce, kterou obdrží z letošní sklizně.

„Uvidíme, o kolik klesl. Budeme muset přidat žateckého poloraného červeňáku. Hořkost musíme dodržet. Bude to alchymie, ale není možné polevit na kvalitě, kterou jsme nastavili," vysvětloval Radek Jadrníček, hlavní sládek rodinného podniku.

Chuť musí být stejná

Žatecký poloraný červeňák je zároveň nejdražší, což se nakonec může podepsat na ceně oroseného půllitru.

„Uvidíme. Až budeme mít letošní dodávku, musíme vše propočítat. Přidat nejkvalitnější surovinu na vylepšení budeme muset, otázkou bude, jak moc. Každopádně chuť musí být stejná," dodal sládek, který v těchto dnech v regionálním pivovaru připravuje tři druhy piva.

„Vaříme dvakrát týdně 500 litrů. Poptávka je velká. Na podzim připravujeme speciály," lákal Luboš Jadrníček do Náměště na Hané.

S horší chmelovou sklizní se podle Českého svazu pivovarů a sladoven zkušení tuzemští sládci vypořádají bez větších problémů.

„Chmelaři se nechali slyšet, že vyjdou vstříc českým pivovarům, takže asi pravděpodobně není důvod k obavám z nedostatku chmele," ujistil milovníky piva výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach.

„Kvalita surovin se mění maličko každým rokem a tady bych chtěl podtrhnout um českých sládků, kteří si s tím vždy dokáží poradit," uzavřel Balach.

Autor: Daniela Tauberová

7.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Darci Lynne Farmerová

Soutěž Amerika má talent letos vyhrála dvanáctiletá břichomluvkyně

Lidl
4

Lidl otevřel e-shop. Zboží jde objednat ještě dřív, než bude na prodejně

Výbuch v kasárnách: munice neměla v administrativní budově co dělat

Armáda ve čtvrtek potvrdila, že v ubytovně Jugo ve vyškovské vojenské posádce byla munice nelegálně. Při explozi tam v úterý zemřel jeden voják.

Modelce, která chtěla dobýt svět, hrozí mnohaletý žalář

Chtěla dobýt modelingový svět, nyní jí však hrozí, že svou krásou bude dlouhé roky ohromovat pouze osazenstvo věznice.

Francie se bouří proti Macronovým reformám pracovního trhu

V celé Francii vyšli do ulic demonstranti proti Macronovu plánu reformy pracovního práva. Stávky a demonstrace organizují odborové organizace. Prvním velkým městem, v němž vypukly veřejné protesty, byla Marseille.

Přejetý Vendelín a policisté jako chuligáni: nejlepší videa z 20. září

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 20. září 2017.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení