VYBERTE SI REGION

Chmele na Hané je letos málo a nemá hořkost. Jaké bude pivo?

Olomoucko - Hlávky menší, špatně se česaly, ale co je úplně nejhorší, obsah hořkých kyselin je podprůměrný. Přestože oficiální výsledky sklizně chmele budou známy až ke konci roku, pěstitelé z Olomoucka už nyní neskrývají rozpaky.

7.10.2015
SDÍLEJ:

Sklizeň chmele v HněvotíněFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Produkce byla nižší o dvacet až dvacet pět procent a v případě obsahu alfa hořkých kyselin ukazují rozbory šedesát až sedmdesát procent potřebného standardu.

„Vypadalo to nadějně, porosty byly pěkné, ale chmel dobře nezakvetl a hlavně nevyhlávkoval, jak bychom potřebovali," popisoval chmelař Tršické zemědělské Ivo Macháček.

„Hlávky byly malé a co je ještě horší, nevytvořil se potřebný obsah alfa kyseliny, která dělá hořkost piva," dodal.

Propad obsahu hořkých látek je v Tršické zemědělské, kde letos sklízeli chmel ze čtyřiceti čtyř hektarů, od šedesáti do sedmdesáti procent potřebných hodnot.

„Běžně jsme mezi 3 až 3,5 procenty alfy, letos je to kolem 2 až 2,5. Liší se to podle odrůd, poloh, stáří chmele," vysvětloval nejzásadnější dopad nedostatku srážek a vysokých teplot.

Celkové výnosy byly podle chmelaře nižší o dvacet až dvacet pět procent oproti dlouhodobému průměru.

Podobně dopadli v Hněvotíně, kde měli ke sklizni téměř dvacet hektarů.

„Výnos máme oproti průměru horší o dvacet procent, stejně tak je v porovnání s minulými lety nižší obsah alfy, a to jedno procento," uvedl agronom Zemědělského družstva Hněvotín Luděk Dostál.

Sklizeň chmele v Hněvotíně

Poloraný červeňák trpěl nejvíc

Celkově v Česku odhadují chmelaři ještě horší propad.

„Přibližně o třicet pět procent nižší v porovnání s rokem 2014. V republice je většina plochy osázená odrůdou žatecký poloraný červeňák, na které se dopady průběhu vysokých teplot a sucha projevily nejvíce," informoval Luboš Hejda, předseda Svazu pěstitelů chmele České republiky.

Pozitivnější nejsou ani dosavadní celkové výsledky ze vstupních analýz a následného zpracování chmele v centrálních chlazených skladech, kam je chmel od pěstitelů přesouván ihned po sklizni.

„Bohužel, i v případě obsahu alfa hořkých kyselin nám příroda moc nepomohla. Bude podprůměrný, u jemné aromatické odrůdy očekáváme hodnoty mezi 2,2 až 2,4 procenta," sdělil Luboš Hejda.

Dlouhodobý průměr se u žateckého poloraného červeňáku přitom pohybuje kolem 3,4.

Okolí je na tom podobně

Chmelaře může těšit jen to, že podobné je to s produkcí a kvalitou chmele v celé střední Evropě.

„Pivovary s tím budou muset počítat. Nic jiného než tato kvalita nebude, není to pouze věcí ČR, ale také Německa, Polska a dalších zemí," reagoval Ivo Macháček z Tršické zemědělské.

Cenový propad by pak nemusel být výrazný.

„Situace je všude stejná, obsah alfa je nižší, takže předpokládáme, že by k tomu obchodníci měli přihlédnout," sdělil Luděk Dostál z hněvotínského družstva.

Pivo prý horší nebude, sládci si poradí

Uvařit dobré pivo, to je alchymie. A podle výsledků letošní sklizně chmele to vypadá, že se zkušeným sládkům bude jejich um hodit více než jindy.

I ti nejmenší však pivařům vzkazují, že letošní menší výtěžnost chmelnic ani nižší obsah hořkých látek v zásadní surovině pro výrobu zlatavého moku nepoznají.

Ilustrační foto„Surovinu máme zajištěnou rok dopředu, ale potřebovali jsme další, a je problém. Víme, že celkově je pokles produkce o 35 procent, tak jsme zkoušeli oslovit řadu společností, ale zatím jsme s další objednávkou neuspěli," pocítil první dopady nižší produkce Luboš Jadrníček z rodinného pivovaru v Náměšti na Hané.

Zároveň netrpělivě čeká, jak dopadl obsah hořkých látek u té které odrůdy v dodávce, kterou obdrží z letošní sklizně.

„Uvidíme, o kolik klesl. Budeme muset přidat žateckého poloraného červeňáku. Hořkost musíme dodržet. Bude to alchymie, ale není možné polevit na kvalitě, kterou jsme nastavili," vysvětloval Radek Jadrníček, hlavní sládek rodinného podniku.

Chuť musí být stejná

Žatecký poloraný červeňák je zároveň nejdražší, což se nakonec může podepsat na ceně oroseného půllitru.

„Uvidíme. Až budeme mít letošní dodávku, musíme vše propočítat. Přidat nejkvalitnější surovinu na vylepšení budeme muset, otázkou bude, jak moc. Každopádně chuť musí být stejná," dodal sládek, který v těchto dnech v regionálním pivovaru připravuje tři druhy piva.

„Vaříme dvakrát týdně 500 litrů. Poptávka je velká. Na podzim připravujeme speciály," lákal Luboš Jadrníček do Náměště na Hané.

S horší chmelovou sklizní se podle Českého svazu pivovarů a sladoven zkušení tuzemští sládci vypořádají bez větších problémů.

„Chmelaři se nechali slyšet, že vyjdou vstříc českým pivovarům, takže asi pravděpodobně není důvod k obavám z nedostatku chmele," ujistil milovníky piva výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach.

„Kvalita surovin se mění maličko každým rokem a tady bych chtěl podtrhnout um českých sládků, kteří si s tím vždy dokáží poradit," uzavřel Balach.

Autor: Daniela Tauberová

7.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Průměrná mzda v ČR se ve 3. čtvrtletí zvýšila na 27.220 Kč

Praha - Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1170 korun na 27.220 Kč, tedy o 4,5 procenta. Reálně, po odečtení inflace se lidem výdělek zvýšil o čtyři procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj na růst mezd v mnoha oblastech tlačil nedostatek pracovníků, o které zaměstnavatelé mezi sebou soutěžili. Růst výdělků se shoduje s odhady analytiků.

Případ úplatků Horkého a lobbistky Mrencové se vrací do Chebu

Plzeň - Krajský soud v Plzni zrušil původní verdikt a vrátil případ k novému projednání do Chebu.

Děti na Hájích ve Slaném našly cestou do školy mrtvolu

Slaný - Děti ve Slaném na Kladensku zažily v pondělí ráno šok. Cestou do základní školy totiž narazily na mrtvolu. Mladý muž, který nejevil známky života, ležel nedaleko nemocnice v lesoparku Háje. Podle informací kladenské policejní mluvčí Michaely Novákové přivolaný lékař konstatoval smrt a zároveň ale předem vyloučil cizí zavinění.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies