VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Díky značce Haná regionální produkt je o nás víc vědět, libují si živnostníci

Prostějovsko – Zaručuje, že výrobek je z Hané, že je jedinečný a je vyrobený způsobem šetrným k životnímu prostředí. Značku Haná regionální produkt v současnosti užívá 64 živnostníků. Loni ji jen na Prostějovsku obdrželo 14 produktů. „Lidé, zvlášť z Prostějova, se ozývají, a je o mně více vědět i v jiných regionech. Například v poslední době jsem prodávala na Slovensko nebo je zájem ze Středočeského kraje," popsala šperkařka Marta Nevrlá ze Studence, co jí značka přinesla. Spokojených živnostníků je ale díky značce Haná regionální produkt víc.

9.5.2014
SDÍLEJ:

Marta Nevrlá při výrobě šperkůFoto: DENÍK/Hanka Masaříková

„Se značkou Haná regionální produkt se nám zvýšil prodej. Také více jezdíme na různé řemeslné jarmarky. Lidé píší, volají a mají zájem o náš sortiment," nechal se slyšet tradiční výrobce kartáčů a smetáků Alois Slepánek z Brodku u Konice.

Značka Haná regionální produkt tradiční regionální výrobce pomáhá tradiční výrobce zviditelnit. Najít si k ní cestu navíc nemusí být ani nikterak těžké.

„Prodávali jsme a představovali řemeslo na jednom malém řemeslném jarmarku v Jedovnici, kde si nás našla předsedkyně Místní akční skupiny Moravská cesta Julie Zendulková. Oslovila nás a nabídla nám tuto značku," uvedl Alois Slepánek, jak se o značce dozvěděl.

O drobných živnostnících, kteří často svou výrobou udržují tradice, se někdy neví. Haná regionální produkt je jedna z možností, jak se zviditelnit.

„Jde především o propagaci jejich výrobků. Oni sami se totiž propagaci obvykle sami příliš nevěnují. Značka Haná regionální produkt je pro ně takovou zárukou, že se o nich veřejnost dozví," vysvětlila Julie Zendulková.

Jak značku získat?

Získat tuto značku znamená splňovat určitá pravidla – například produkt musí být vyroben na Hané, je jedinečný, kvalitní, šetrný k životnímu prostředí. Haná regionální produkt přináší spolupráci s jinými regiony, zajišťuje účast na významných akcích v kraji a spoluúčast na národních projektech. Každý živnostník ale toto označení nedostane.

„Po přihlášení si nás pozvali do Červenky, kde sídlí MAS Moravská cesta. Komise po prezentaci vzorku a povídání o našem řemeslu a technických postupech výroby rozhodla, že nám značku udělí," vzpomínal Alois Slepánek.

Nositele značky vybírá jedenáctičlenná certifikační komise, která je například složená ze zástupců Místních akčních skupin regionu Haná, členů Asociace regionálních značek a čestných členů z Potravinářské inspekce ČR.

„Pro letošní rok jsou přihlášeni zatím tři živnostníci. Přihlášky je možné zasílat do 22. května. Věřím, že se další živnostníci ještě přihlásí. Počet nositelů značky není nijak omezený. Letos jsme navíc rozšířili certifikaci na stravovací a ubytovací služby," upozornila Julie Zendulková.

Živnostník by si měl rozmyslet, jestli chce více vydělat nebo dát své výrobě prestiž.

„Myslím si, že živnostníci nemohou s označením hned čekat vyšší obraty. Ty jsou především na jejich píli, ale určitě je tato značka velká podpora a dává produktům určitou prestiž. Možná není zárukou kvality, ale dokládá, že si za svým výrobkem jeho tvůrce stojí," myslí si tvůrkyně vinutých perel Marta Nevrlá. Díky certifikátu dostává pozvání na různé řemeslné jarmarky.

„Je to označení sice jen na dva roky, a pak o něj živnostník znovu musí požádat, ale spolupráce ze strany Místních akčních skupin je maximální," uzavřela Marta Nevrlá.

Držitelé značky Haná regionální produkt od roku 2013 – za Prostějovsko

Kartáče z přírodních žíní – Alois Slepánek – Brodek u Konice

Vinuté perly – Marta Nevrlá – Studenec

Mléko a mléčné výrobky – Amalthea – Hvozd

Bylinné tinktury a tinktury z pupenů – Jarmila Podhorná – Brodek u Konice

Výrobky ze slámy a lýka – Miloslava Zatloukalová – Brodek u Konice

Bedihošťské uzené a zabijačkové speciality – Vladimír Kouřil – Bedihošť

Smažené bramborové lupínky – Sanal – Plumlov

Plumlovský chléb – Sanal – Plumlov

Jablka – Hospodářské družstvo Určice – Určice

Brambory – Josef Hýbl – Dětkovice

Tradiční pomůcky pro zemědělce – Linda Pelclová – Dřevnovice

Ruční sítotisk – Kateřina Majerová – Němčice nad Hanou¨

Likéry – Jan Kleiner – Žešov

Masné výrobky z Konice – Lubomír Šmída – Konice

Autor: Hana Masaříková

9.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pokus o puč ve Venezuele
1 10

Venezuelská krize: policista ve vrtulníku zaútočil na Nejvyšší soud

Vlakové nádraží v Brně-Židenicích.
AKTUALIZOVÁNO
18

Dopravní uzel? Židenické nádraží může převzít část vlaků z přetíženého hlavního

Česko zasáhly rozsáhlé kybernetické útoky, původci požadují výkupné

Aktuální vlna kybernetických útoků, jejichž původci požadují výkupné za odšifrování napadených zařízení, postihla i Česko. Aktuálně je země podle antivirové společnosti Eset devátým nejvíce zasaženým státem. Útoky, které odpoledne postihly Ukrajinu, se začaly šířit do dalších zemí. Antivirová firma Kaspersky Lab zatím celosvětově zaznamenala zhruba 2000 napadených uživatelů.

ČEZ dal peníze albánskému lobbistovi. Policie vyšetřuje proč

Česká policie se zabývá tím, proč energetická společnost ČEZ v roce 2009 za éry generálního ředitele Martina Romana poslala do Albánie ve dvou transakcích celkem sedm milionů eur (nyní asi 184 milionů korun) na soukromý účet kosovského lobbisty Nue Kalaje.

Mizérie. Úroda ječmene je oproti loňsku poloviční, schnou i další obiloviny

Mizerná. Tak označil letošní sklizeň ozimého ječmene předseda Okresní agrární komory na Břeclavsku Antonín Osička. V okrese odhaduje kvůli velkému suchu propad v průměru o čtyřicet procent. „Máme posečených asi padesát hektarů a výnos se pohybuje mezi dvěma a třemi tunami na hektar. U jarních ječmenů to nebude lepší. A podobně špatné to bude i u pšenice. Obilí nedozrálo a uschlo," řekl Osička s tím, že loni byl v okrese průměrný výnos ozimého ječmene 5,1 tuny na hektar.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies