Soud mu neprokázal, že by stejný trestný čin v březnu 2010 v Mladějo­vicích na Olomoucku spáchal.

Poslední z trojice obžalovaných mužů Petr Staňo stále zůstává nadále ve vazbě. Staňo se totiž v polovině letošního března vzdal dosavadního obhájce. Soud u něj navíc počítá s dalším dokazováním, líčení s ním bude pokračovat samostatně.

Obžalovaný Zdeněk Vitásek v úterý před soudním senátem znovu zopakoval, že se loupežného přepadení nezúčastnil.

Naproti tomu další obžalovaný Petr Marek trval na své výpovědi ze 4. dubna letošního roku. Tehdy se k činu přiznal, ale popřel, že by se přepadení zúčastnili také Vitásek a Staňo.

Marek zároveň uvedl, že v zimě 2010, kdy si v podsvětí opatřil samopal, nebyl držitelem zbrojního průkazu.

Státní zástupkyně Michaela Šoková pro Vitáska požadovala zproštění obžaloby. Hlavním důvodem byl nedostatek přímých důkazů, soud měl jako nepřímé důkazy k dispozici jen jednu pachovou stopu z místa činu a výpověď spoluvězně z vazební věznice.

Naopak pro Petra Marka Šoková požadovala tresty v horní polovině trestní sazby za nedovolené ozbrojování, loupež, porušení domovní svobody a poškození cizí věci.

V neprospěch Marka svědčilo jeho doznání, velké množství pachových stop z místa činu i to, že ho majitel jatek u soudu bezpečně poznal a určil ho jako pachatele, který na něj mířil samopalem.

Násilí, výhružky, střelba

Předseda senátu Vladimír Hendrych potvrdil, že v případě Petra Marka nejsou žádné pochyby o tom, že mladějovická jatka v přestrojení za policistu a ozbrojený samopalem přepadl.

„Jeho jednání bylo velmi nebezpečné, dopustil se násilí, výhrůžek i střelby. Souhrnný trest osmi let vězení je přiměřený tomu, co spáchal. Tím, že Zdeňka Vitáska nejdříve označil za spolupachatele a pak to odvolal neměl soud k dispozici žádný přímý důkaz v neprospěch Vitáska a rozhodl o zproštění obžaloby a o propuštění z vazby,“ řekl Hendrych.

Po vynesení rozsudku si Petr Marek ponechal lhůtu na odvolání, Zdeněk Vitásek se práva na odvolání na místě vzdal, státní zástupkyně Michaela Šoková si lhůtu na odvolání také ponechala. Vitáskova obhájkyně Ladislava Rapantová zproštění obžaloby svého klienta přivítala.

„Prokázala se jeho nevina, takže bude ihned propuštěn z vazby. Výpověď spoluvězně z vazby ani jediná pachová stopa k usvědčení nestačila,“ poznamenala Rapantová.

Obžalovaní Petr Marek, Petr Staňo a Zdeněk Vitásek měli jatka v Mladějovicích na Olomoucku přepadnout v březnu 2010 maskovaní za policisty. Měli ukrást stravenky, peníze, mobilní telefony, plynovou pistoli a dodávkový automobil naložený masem a způsobit tím celkovou škodu téměř 788 tisíc korun.

Zaměstnance i majitele pověsili na háky

Majitele Leoše Mazurku přepadli v jeho bytě v areálu jatek. Tam mu rozbili přenosný počítač a kus nábytku, požadovali po něm peníze a vyhrožovali mu zastřelením. Několikrát ho udeřili baseballovou pálkou, zranili ho na rameni a na hlavě. Ze samopalu tehdy padl jeden výstřel.

Později ho odvedli do zpracovny masa, kde už na hácích na věšení prasat viseli svázaní dva zaměstnanci, kteří v tu dobu opravovali jeden ze strojů. Na hák pak pachatelé pověsili i majitele jatek. Poté z místa ujeli dodávkou naloženou masem, auto nechali odstavené nedaleko obce a přesedli do svého vozu.

Všichni obžalovaní vinu dlouho popírali a odmítali vypovídat. Petr Marek si samopal vzor 61 – tzv. škorpion opatřil bez povolení a tři měsíce po přepadení jej za 3,5 tisíce korun v podsvětí zase prodal.

První doznání "pod mediálním tlakem"

Policie trojici pachatelů dopadla v listopadu a v prosinci 2010 v Olomouci. Marek v minulosti v písemném prohlášení uvedl, že mladějovická jatka přepadl. Později to však popřel a tvrdil, že doznání sepsal pod mediálním tlakem.

Začátkem letošního dubna se u soudu k přepadení jatek přiznal znovu. Popřel však, že by jeho spolupachateli byli Staňo a Vitásek.

Majitel mladějovických jatek Leoš Mazurka se jednáním soudu vyhýbal, poprvé vypovídal až v lednu 2012. Tehdy však u soudu s naprostou jistotou potvrdil, že Petr Marek je muž, který na něj při přepadení mířil samopalem.

Mazurka zpočátku tvrdil, že mu byla při loupežném přepadení způsobena celková škoda 1,3 milionu korun. Soudní znalci však později celkovou finanční újmu snížili jen na necelých 788 tisíc korun.

SOUVISEJÍCÍ:

Přepadení jatek: obžalovaný Staňo se zřekl obhájce, už mu nevěří

V Olomouci chytili lupiče, co se samopalem přepadli jatka