VYBERTE SI REGION

Drahany provonělo Sýrobraní, zpracovávala se i vlna. Podívejte se

Drahany – Připomenout si starou „sýrovou" tradici a s ní spojená řemesla mohli všichni, kteří v sobotu zavítali do Drahan. V místním muzeu se konal druhý ročník Sýrobraní, na který se přišli podívat malí i velcí.

26.4.2015
SDÍLEJ:
Fotogalerie
16 fotografií
Sýrobraní v Drahanech

Sýrobraní v DrahanechFoto: DENÍK/Hanka Masaříková

„Podle starých urbářů odváděly Drahany spolu s okolními vesnicemi touto dobou na plumlovský zámek sýr. Akcí chceme lidem připomenout dobu, kdy se na našich horách pásly ovce a vyráběl sýr," vysvětlil kurátor Muzea Drahanské vrchoviny Pavel Moš.

Návštěvníci se mohli nejen podívat, jak se stříhají ovečky, zpracovává vlna, přede na kolovratu či vyrábí plsť, ale také potěšit chuťové buňky. Sýraři z České i Slovenské republiky přivezli ovčí, kozí i kravské sýry, brynzu i máslo.

K ochutnání byla i jahodová a oříšková kozí zmrzlina, čokoládový kebab anebo víno z jižních svahů Drahanské vrchoviny.

Do Drahan přijela i ze slovenské Turzovky Alena Žiačková, která spolu s manželem Jozefem vyrábí čerstvé a uzené kravské sýry.

„Přišla nám pozvánka už minulý rok, ale to jsme nepřijeli. Když jsme dostali pozvání i podruhé, tak jsme si řekli, že se sem podíváme. Navíc máme ve Zdětíně známé," usmála se Alena Žiačková a dodala, že všechny jejich výrobky jsou vyrobené z mlékárenského ošetřeného kravského sýra bez přidání jakýchkoli chemických přísad a stabilizátorů.

„Pocházím ze Zázrivé, kde jsme měli hospodářství. Už jako malá jsem chodila pást krávy," zavzpomínala žena, která ze sýrů vyrábí i dorty.

„Sýr zpracuji ve vařící vodě, vyhladím si z něj tenký plát a vykrajuji plátky. Naučila jsem se to podle internetu, kde jsem si našla video, jak se vyrábí marcipánové růže," usmála se Alena Žiačková a dodala, že výroba jednoho sýrového dortu trvá v průměru čtyři hodiny. 

Autor: Hana Masaříková

26.4.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

David Rath
3 18

Rathova korupční kauza: Soud vrátil k došetření druhou větev

Joe Biden
4

Viceprezident USA Biden se obává vměšování Ruska do evropských voleb

Brno podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy ve městě

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Nová škola pro sestry by měla vyřešit jejich nedostatek

Rumburk – Již za rok a půl by mohli nastoupit první studenti do nového oboru na vyšší odborné škole ve Varnsdorfu. Studovat by v něm měly budoucí zdravotní sestřičky.

Kavárník Ondřej Kobza: Jsem jezuitský podnikatel

V pražském kavárenském podhoubí nenajdete známější jméno. Ondřej Kobza má hrst plnou nápadů. Jeho tvář, nejprve spojenou s vršovickým podnikem Café V lese, začíná poznávat celá země, kterou v posledních letech rozehrál projekt Piána na ulici. Kobza má originální pohled na byznys, podporuje levicové ideje, věří v občanskou společnost i v sílu jednotlivce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies