VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Drahany provonělo Sýrobraní, zpracovávala se i vlna. Podívejte se

Drahany – Připomenout si starou „sýrovou" tradici a s ní spojená řemesla mohli všichni, kteří v sobotu zavítali do Drahan. V místním muzeu se konal druhý ročník Sýrobraní, na který se přišli podívat malí i velcí.

26.4.2015
SDÍLEJ:
Fotogalerie
16 fotografií

Sýrobraní v DrahanechFoto: DENÍK/Hanka Masaříková

„Podle starých urbářů odváděly Drahany spolu s okolními vesnicemi touto dobou na plumlovský zámek sýr. Akcí chceme lidem připomenout dobu, kdy se na našich horách pásly ovce a vyráběl sýr," vysvětlil kurátor Muzea Drahanské vrchoviny Pavel Moš.

Návštěvníci se mohli nejen podívat, jak se stříhají ovečky, zpracovává vlna, přede na kolovratu či vyrábí plsť, ale také potěšit chuťové buňky. Sýraři z České i Slovenské republiky přivezli ovčí, kozí i kravské sýry, brynzu i máslo.

K ochutnání byla i jahodová a oříšková kozí zmrzlina, čokoládový kebab anebo víno z jižních svahů Drahanské vrchoviny.

Do Drahan přijela i ze slovenské Turzovky Alena Žiačková, která spolu s manželem Jozefem vyrábí čerstvé a uzené kravské sýry.

„Přišla nám pozvánka už minulý rok, ale to jsme nepřijeli. Když jsme dostali pozvání i podruhé, tak jsme si řekli, že se sem podíváme. Navíc máme ve Zdětíně známé," usmála se Alena Žiačková a dodala, že všechny jejich výrobky jsou vyrobené z mlékárenského ošetřeného kravského sýra bez přidání jakýchkoli chemických přísad a stabilizátorů.

„Pocházím ze Zázrivé, kde jsme měli hospodářství. Už jako malá jsem chodila pást krávy," zavzpomínala žena, která ze sýrů vyrábí i dorty.

„Sýr zpracuji ve vařící vodě, vyhladím si z něj tenký plát a vykrajuji plátky. Naučila jsem se to podle internetu, kde jsem si našla video, jak se vyrábí marcipánové růže," usmála se Alena Žiačková a dodala, že výroba jednoho sýrového dortu trvá v průměru čtyři hodiny. 

Autor: Hana Masaříková

26.4.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Obyvatelé vchodu, kde hořelo, se ještě vrátit nesmějí. Čekají ale až je hasiči vyzvou, aby si mohli z bytů vzít aspoň pár věcí.
9

Požár paneláku v Jirkově: "Včera jsem se hroutila, dnes to beru s nadhledem"

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.
AKTUALIZOVÁNO
14 17

Valachová chce maturitu SOŠ z matematiky do roka po gymnáziích

Doprava v Brně v roce 2050? Sdílení cest, o pětinu méně aut, tvrdí plán mobility

Pruhy v protisměru pro cyklisty v jednosměrkách? Rozšíření pěších zón? Přednost autobusů na křižovatkách? Tyto a desítky dalších návrhů ovlivňujících dopravu v Brně představil městský plán mobility do roku 2050. Do 30. dubna k němu lidé mohou zasílat připomínky.

Rakouskou star zabila sláva. Falco by oslavil šedesátku

Jako první německy zpívající interpret dobyl Ameriku. Liboval si v extrémech a měl sklon k přehánění. Jeho sláva byla vrtkavá a zářil krátce, přesto se stal jedním z největších umělců rakouské hudební scény 80. a 90. let.V neděli by Falco, občanským jménem Johann Hölzel, oslavil 60. narozeniny. Zemřel po autonehodě, která byla možná sebevraždou. Řidič autobusu byl odsouzen, Falco měl v sobě koktejl drog a alkoholu. Dožil se pouhých 40 let.

Janeček: EET funguje, krácení tržeb je menší

Nejenom obchodníci, ale i berní úředníci finalizují přípravy před druhou vlnou EET. Jak říká v rozhovoru pro Deník šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček, úředníci zohlední dobrou vůli podnikatele.

Nizozemský publicista: Wilders volby vyhrál už před hlasováním

Klíčovým úkolem pro nizozemské politiky by měla být snaha zasypat příkopy, které se mezi občany vytvářejí v souvislosti s březnovými parlamentními volbami. Myslí si to nizozemský učitel a publicista s tureckými kořeny Halil Karaaslan. Krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse podle něj v zásadě vyhrála už před samotným hlasováním, neboť ostatním stranám dokázala vnutit svůj pohled na situaci v zemi a svou velmi vyhraněnou interpretaci problémů, s nimiž se teď Nizozemsko potýká.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies