VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dýně i hmyz. Restaurant day provoněl KaS centrum a přilákal davy

Prostějov – Jedním slovem živá. Tak se v krátkosti dala popsat sobotní atmosféra v prostějovském Kulturním a společenském centru kolem půl třetí odpoledne.

16.11.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
11 fotografií

Potřetí se letos dočkali Prostějované festivalu jídla i pití. Stánkaři nabízeli převážně své výrobky všeho druhu: moučníky, polévky, uzeniny či zahraniční speciality. Návštěvníci měli z čeho vybírat.Foto: DENÍK/Michal Sobecký

Lidí je v přízemí kulturního stánku jako na plese, ovšem s tím rozdílem, že šaty a obleky vystřídalo listopadové oblečení a především desítky a stovky vůní. Stejné je to i o patro výš, kde návštěvníky lákají především cukrovinky.

Ne však pouze ty. K ochutnání totiž vybízí i stánek s bramboráky, které připravuje organizátorka Restaurant day Milada Sokolová.

„Bylo tu strašně moc lidí už před jednou hodinou. je vidět, že lidé se naučili chodit dříve, aby viděli ještě plné krámky. Už teď je snad polovina lidí na stáncích vyprodaná, takže myslím si, že zájem byl jako vždy veliký. Hlavní myšlenkou je otevřít si na jeden den svou vlastní restauraci nebo kavárnu a prezentovat sám sebe se vším všudy," říká a přidává další várku bramborové pochoutky na olej. Restaurant day však nejsou jen typicky čeká jídla. "Baskická kuchyně, polévkový bar či sushi," láká.

I přesto, že podle jejích slov už je polovina stánkařů vyjezená, je na festivalu jídla stále narváno. Hodně lidí jí a pije jen očima, ještě více jich ale tu a tam něco ochutná. Ani já nakonec neodolám a zakousnu se do řezu míša, který nikdy nezklame. Platí to i tentokrát, je skutečně výborný. Zapomínám na dobré vychování a olizuju si od krému jeden prst za druhým. Chvíli na to se vracím ke stánku, kde jsem k dezertu přišel. Tentokrát ovšem s foťákem.

„Mami, budeš v novinách!" upozorňuje s úsměvem asi třicetiletý muž prodávající paní. Neprotestuje, a na cestu od stánku mi navíc naloží moučníky.

„Dám vám to nejlepší, co tady mám," ujišťuje mě a když se chystám zaplatit, jen se zasměje a tak odcházím s tvarohovým a povidlovým zákuskem. I tentokrát jsou mé chuťové buňky nadšené.

Při dalším procházení mezi stánky nacházím domácí želé, jídla z dýně i domácí pivo. Mou pozornost však víc upoutala obrovská marcipánová beruška, odhadem šestiletý klučina obsluhující žíznivé hosty domácí malinovkou ale také to, že některé stánky jsou tři hodiny před koncem akce už skutečně vyjezené a vyprodané.

Hlavně ochutnávky méně tradičních jídel se stávají stále vzácnějšími. Včetně hmyzích pokrmů. Dlouho po hmyzích delikatesách pátrám, nemůžu je však najít. Ne že bych snad měl odvahu na křupání drobných nožiček mezi zuby – představa hmyzího jídla mě vážně nepřitahuje. Spíše mě zajímá, jak jídlo vypadá vzhledově a jestli se najde hodně odvážlivců, kteří si drobnou havěť vyberou zasvou svačinu.

Mé pátrání končí z ničeho nic Josef Németh.

„Hmyz už prý došel. Rozhodně jsem ho chtěl zkusit. Je zdravý a prý navíc hrozně dobrý. Slyšel jsem, že zde byli cvrčci v čokoládě a mouční červi na česneku a chtěl jsem obojí ochutnat. Prý o to však byl obrovský zájem a hned se vyprodali," povídá a vypočítává, čím zajedl žal z absence hmyzích jídel. „Vyzkoušel jsem míša řez, klobásky a bramborák. Ještě uvidím, co si dám dál," říká a hned míří za dalšími gurmánskými zážitky.

Restaurant day ProstějovKdy: sobota 15.11.2014
Kde: Kulturní a Společenské centrum Prostějov, suterén a předsálí v prvním patře
Co: speciality z české i zahraniční kuchyně, většinou domácí výrobky
Akce se koná v Prostějově potřetí, jde ale zároveň o první ročník

Autor: Michal Sobecký

16.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Římské noci
9

Zranění ani náročnost představení Simoně Stašové nevzaly radost z Římských nocí

Ilustrační foto
22

V USA zemřel hráč PC her během 24hodinového herního maratonu

Revitalizace se blíží, v Ládví zavřou obchoďák

Revitalizace prostoru náměstí u metra Ládví se blíží, začíná už na jaře a na její realizaci by mělo stačit 12 měsíců. V rámci zkrášlování prostředí zavře společnost Regata Čechy obchodní dům. Opravovat začnou za rok na jaře.

Egyptská víza budou stát více než dvojnásobek

Od příštího týdne budou egyptská vstupní víza stát více než dvojnásobek. Zdraží z původních 25 dolarů (asi 640 Kč) na 60 dolarů (asi 1530 Kč). Víza, jež umožní několik vstupů do země, budou stát 70 dolarů (asi 1790 Kč). Informovala o tom dnes agentura AP s odkazem na zdroje z egyptského letiště.

Na tiskovku Bílého domu nepustili novináře řady významných médií

Bílý dům dnes zakázal zpravodajům několika významných amerických médií vstup na tiskovou konferenci prezidentského mluvčího Seana Spicera. Oznámil to list The New York Times. Podle amerického deníku jde o událost, která je ve vztazích mezi kanceláří prezidenta USA a médii zcela mimořádná.

Ruská loď dopravila na ISS nový skafandr, klobásky, kaši i filmy

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes přistála ruská nákladní loď Progress MS-05. Loď se po osmačtyřicetihodinovém letu připojila k ISS automaticky, uvedl zpravodaj agentury Interfax ze střediska řízení letu v Koroljovu u Moskvy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies