Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dýně i hmyz. Restaurant day provoněl KaS centrum a přilákal davy

Prostějov – Jedním slovem živá. Tak se v krátkosti dala popsat sobotní atmosféra v prostějovském Kulturním a společenském centru kolem půl třetí odpoledne.

16.11.2014
SDÍLEJ:

Potřetí se letos dočkali Prostějované festivalu jídla i pití. Stánkaři nabízeli převážně své výrobky všeho druhu: moučníky, polévky, uzeniny či zahraniční speciality. Návštěvníci měli z čeho vybírat.Foto: DENÍK/Michal Sobecký

Lidí je v přízemí kulturního stánku jako na plese, ovšem s tím rozdílem, že šaty a obleky vystřídalo listopadové oblečení a především desítky a stovky vůní. Stejné je to i o patro výš, kde návštěvníky lákají především cukrovinky.

Ne však pouze ty. K ochutnání totiž vybízí i stánek s bramboráky, které připravuje organizátorka Restaurant day Milada Sokolová.

„Bylo tu strašně moc lidí už před jednou hodinou. je vidět, že lidé se naučili chodit dříve, aby viděli ještě plné krámky. Už teď je snad polovina lidí na stáncích vyprodaná, takže myslím si, že zájem byl jako vždy veliký. Hlavní myšlenkou je otevřít si na jeden den svou vlastní restauraci nebo kavárnu a prezentovat sám sebe se vším všudy," říká a přidává další várku bramborové pochoutky na olej. Restaurant day však nejsou jen typicky čeká jídla. "Baskická kuchyně, polévkový bar či sushi," láká.

I přesto, že podle jejích slov už je polovina stánkařů vyjezená, je na festivalu jídla stále narváno. Hodně lidí jí a pije jen očima, ještě více jich ale tu a tam něco ochutná. Ani já nakonec neodolám a zakousnu se do řezu míša, který nikdy nezklame. Platí to i tentokrát, je skutečně výborný. Zapomínám na dobré vychování a olizuju si od krému jeden prst za druhým. Chvíli na to se vracím ke stánku, kde jsem k dezertu přišel. Tentokrát ovšem s foťákem.

„Mami, budeš v novinách!" upozorňuje s úsměvem asi třicetiletý muž prodávající paní. Neprotestuje, a na cestu od stánku mi navíc naloží moučníky.

„Dám vám to nejlepší, co tady mám," ujišťuje mě a když se chystám zaplatit, jen se zasměje a tak odcházím s tvarohovým a povidlovým zákuskem. I tentokrát jsou mé chuťové buňky nadšené.

Při dalším procházení mezi stánky nacházím domácí želé, jídla z dýně i domácí pivo. Mou pozornost však víc upoutala obrovská marcipánová beruška, odhadem šestiletý klučina obsluhující žíznivé hosty domácí malinovkou ale také to, že některé stánky jsou tři hodiny před koncem akce už skutečně vyjezené a vyprodané.

Hlavně ochutnávky méně tradičních jídel se stávají stále vzácnějšími. Včetně hmyzích pokrmů. Dlouho po hmyzích delikatesách pátrám, nemůžu je však najít. Ne že bych snad měl odvahu na křupání drobných nožiček mezi zuby – představa hmyzího jídla mě vážně nepřitahuje. Spíše mě zajímá, jak jídlo vypadá vzhledově a jestli se najde hodně odvážlivců, kteří si drobnou havěť vyberou zasvou svačinu.

Mé pátrání končí z ničeho nic Josef Németh.

„Hmyz už prý došel. Rozhodně jsem ho chtěl zkusit. Je zdravý a prý navíc hrozně dobrý. Slyšel jsem, že zde byli cvrčci v čokoládě a mouční červi na česneku a chtěl jsem obojí ochutnat. Prý o to však byl obrovský zájem a hned se vyprodali," povídá a vypočítává, čím zajedl žal z absence hmyzích jídel. „Vyzkoušel jsem míša řez, klobásky a bramborák. Ještě uvidím, co si dám dál," říká a hned míří za dalšími gurmánskými zážitky.

Restaurant day ProstějovKdy: sobota 15.11.2014
Kde: Kulturní a Společenské centrum Prostějov, suterén a předsálí v prvním patře
Co: speciality z české i zahraniční kuchyně, většinou domácí výrobky
Akce se koná v Prostějově potřetí, jde ale zároveň o první ročník

Autor: Michal Sobecký

16.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Plánovaná podoba dálnice D3 v okolí Českých Budějovic.
1 17

Po nové dálnici k voličům. Znalci: K smíchu, ale neškodné

Místopředseda klubu ANO Radek Vondráček
6 4

ANO, STAN a lidovci jsou premianti Rekonstrukce státu

DOTYK.CZ

Levi Strauss: modrá je dobrá, hlásil jeho vynález

Löb Strauss naplňoval stereotypy o židech. Byl podnikavý, v byznysu mazaný a nadevše dbal o svou značku. Německo-židovský imigrant, který v roce 1853 v San Francisku rozjel výrobu džín, skonal před 115 lety. Proč se džínám říká „džíny“? Proč je denim „denim“, a jak se Strauss k nesmrtelné džínovině dostal? Jednu z odpovědí podá i omyl jisté textilky v moravském Bruntále.  

Burgundsko, Bretaň či zámky na Loiře. Startuje nový Bedekr

Do země galského kohouta se vrací čtvrtá řada cestovatelského magazínu Bedekr. Její přírodní i architektonické krásy divákům zprostředkují Michaela Maurerová a Martin Písařík. Jejich pozornosti neuniknou kulinářské speciality ani víno. Nové díly startují na obrazovkách České televize 28. září.

Tragédie na Českolipsku. U Novin se zřítilo malé letadlo. Dva lidé zemřeli

V úterý ráno se nedaleko Novin pod Ralskem zřítilo malé sportovní letadlo. Podle záchranářů pád nepřežili dva lidé.

Opozice chce projednat dostavbu okruhu. Nepodpořím to, řekl Dolínek

Tendr na dostavbu severovýchodního městského okruhu mezi Pelc/Tyrolkou a Štěrboholy chce dnes projednat opozice. Pražská TOP 09, ODS a Nezávislí kvůli tomu svolali mimořádné zastupitelstvo. Náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD), který obchvat prosazuje, paradoxně jeho projednání nepodpoří.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení