Odtěženými nánosy by se dal olomoucký krytý bazén naplnit skoro čtyřicetkrát. Ochranu před velkou vodou, která se budovala od loňského konce léta, získávají zejména jižní části města. Koryto toku by mělo pojmout až dvousetletou vodu.

Obyvatelé si pochvalují upravený prostor, který vybízí k rekreaci. V následujících letech se bude pracovat na přeměně řečiště v městské zástavbě tak, aby bylo před živelnou pohromou chráněné i centrum.

Lidé, kteří chodí na procházky poblíž mostu u kojeneckého ústavu, jsou spokojení zejména s novým vzhledem prostranství.

„Chodíme sem pravidelně. Líbí se mi ty břehy, jak jsou krásně vyčištěné a na jaře se budou celé zelenat. Dál po proudu se dají krmit kačeny, takže s sebou bereme suché pečivo. Syn je naprosto nadšený a já také, protože máme kousek od domu bezvadný únik z paneláku," usmívala se Tereza Vrbková, která bydlí na sídlišti Povel.

Pozitivně dokončené stavební úpravy vnímá také penzista Jan Marek.

„Hlavně je dobře, že koryto je rozšířené a vyčištěné tak, aby pojalo skutečně i obrovský příval vody. Provedení je pěkné a doufejme, že vše bude v případě potřeby fungovat," poznamenal Jan Marek, který k Moravě chodí venčit psa.

Řeka Morava na jihu Olomouce po protipovodňových opatřeních

Morava na jihu Olomouce. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Kilometr a půl nové ochrany

Protipovodňová opatření, která přinesla zvýšení kapacity koryta z takzvané dvacetileté vody na dvousetletou, se v lokalitě začala budovat v srpnu 2012.

Zásahy, které se dělaly až do letošního podzimu, se odehrály na téměř kilometr a půl dlouhém úseku.

Konkrétně se pracovalo v korytě nad mostem přes Velkomoravskou až po železniční most na trati mezi Olomoucí a Nezamyslicemi. Vyrostly zde nové hráze a zdi, původní se zvýšily.

„Naopak se snížila levobřežní nábřežní hrana nad kojeneckým ústavem. Ta by měla případně umožnit nátok do volného území, které se nazývá inundační," uvedla Gabriela Tomíčková, mluvčí Povodí Moravy, které bylo hlavním investorem celé zakázky.

Celkové náklady včetně přípravy projektu a výkupu pozemků činily 330 milionů korun.

Řeka Morava na jihu Olomouce po protipovodňových opatřeních

Morava na jihu Olomouce. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Lokalita pro lidi i přírodu

Kromě výstavby hrází, zdí a dalších úprav koryta se vyvýšil například železniční násep.

Celkem se odtěžilo více než 100 000 metrů krychlových nánosů. V přepočtu by se nimi naplnilo skoro čtyřicet krytých bazénů olomouckého plaveckého stadionu.

Z ulice Velkomoravská lze pozorovat také zcela nový zelený ostrov. Je dlouhý zhruba 350 metrů a bude poskytovat útočiště živočichům.

Kromě ostrova se během stavby vybudovala i další zákoutí pro vodní faunu.

Jedná například o srubový rybí úkryt či štěrkové pláže pro snadný pohyb zvířat.

Podle Petra Loyky, vedoucího odboru životního prostředí olomouckého magistrátu, se před zahájením prací podařil najít mezi vodohospodáři a ochranáři přírody rozumný kompromis.

„Celý prostor je vymodelovaný tak, aby se řeka stala součástí organismu města. Tedy aby byla lokalita jak pro živočichy, tak o pro lidi, kteří k řece přijdou. Ostrov je krajinotvorný prostředek, který dělá lokalitu zajímavou," poznamenal Petr Loyka.

Řeka Morava na jihu Olomouce po protipovodňových opatřeních

Morava na jihu Olomouce. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Mosty v centru zatím bez termínu

Ve městě Olomouc jsou nyní hotové dvě části plánovaných protipovodňových opatření, další tři ještě zbývají.

V říjnu 2007 se dodělal obtokový kanál u olomoucké teplárny, letos se zvětšila kapacita koryta Moravy od soutoku s Mlýnským potokem k železničnímu mostu na jižním okraji města.

V následujících letech by se zákroky měly týkat zastavěných částí města od mostu Komenského k ústí Střední Moravy.

„Všichni víme, že protipovodňová opatření dávají smysl, až když jsou kompletní. Jsem rád, že v Olomouci tento projekt řeší problematiku celkově a hlavně pokračuje. Přesto, že jednotlivé části pomáhají, o kompletní ochraně města budeme moct hovořit, až budeme mít všechny etapy za sebou," podotkl olomoucký primátor Martin Novotný.

Začátek prací další části etapy, při kterém se mimo jiné budou opravovat mosty u Bristolu a na Masarykově třídě, není zatím přesně stanovený.

Povodí Moravy čeká na přiřknutí dotace od ministerstva zemědělství.

Kompletní protipovodňová ochrana Olomouce
• I. etapa: Stavba obtokového kanálu u olomoucké teplárny, dokončena v říjnu 2007.
• II. A etapa: Zkapacitnění koryta Moravy a další úpravy na úseku od soutoku Mlýnského potoka s Moravou až k železničnímu mostu trati Nezamyslice – Olomouc, dokončena v říjnu 2013.
• II. B etapa: Lokalita od mostu Komenského směrem dolů po proudu k ústí Střední Moravy (Mlýnského potoka). Začátek realizace plánován po roce 2014.
• III. etapa: Dokončení hrázového systému od mostu u Bristolu až po most v Černovíře.
• IV. etapa: Ochrana zbývající jižní části města.
• Samostatná část: Ochrana Chomoutova.

Všechny etapy by měly být dokončeny v roce 2020 a Olomouc by pak měla být chráněna před více než 300letou vodou.