Vítání jubilejního návštěvníka, jehož pořadí určuje aktuální rok, má v pivovaru několikaletou tradici. Letos se jím stal András Nagy. Je to pravověrný pivař. „Mám rád pivo a to české obzvlášť. Chutná mi víc než maďarské. Má dlouhou tradici a všichni vědí, že české pivo je nejlepší," řekl jubilejní návštěvník.

Od ředitele pivovaru Vladimíra Zíky převzal dárkový koš plný piva a pamětní list. Společně s přáteli z motorkářského klubu si pak připil na další šťastné kilometry novinkou z produkce hanušovického pivovaru v podobě polotmavé nealkoholické Holby Free.

Každý z motorkářů také dostal medailonek se svatým Kryštofem, patronem všech poutníků, cestovatelů a řidičů. Je originálně ztvárněný na rozklepané pivní korunce, takže ho mohou vozit neustále u sebe, aby je ochraňoval. Pak už všichni vyrazili na prohlídku pivovaru, kde se nejvíce těšili na kádě plné piva na otevřené spilce.

Exkurze pivovarem trvá necelou hodinu. „Začíná se prohlídkou areálu a poté, za dodržení přísných hygienických opatření, následuje návštěva varny, spilky, ležáckého sklepa a stáčírny sudů," popisuje průběh exkurzí mluvčí pivovaru Hana Matulová.

Zájem o prohlídky pivovaru a tradiční výroby pěnivého moku roste především v létě, kdy do hanušovického pivovaru zavítá až stovka návštěvníků denně. Loni přišlo na exkurzi do Holby přibližně pět tisíc lidí. Další tisíce pak přicházejí v rámci turistického pochodu Pivovarská čtvrtka a při zářijových Pivovarských slavnostech. Celkem tak za rok pivovar navštíví na patnáct tisíc lidí.