Rozpočet hejtmanství počítá oproti letošnímu finančnímu plánu s nižšími příjmy i výdaji.

Koalice se schválením rozpočtu v navrhované formě neměla problém. Občanská demokratická strana totiž díky zohlednění svých připomínek deklarovala, že návrh finančního plánu podpoří, což se také stalo.

Kvůli očekávanému menšímu příjmu z daňových výnosů chce kraj šetřit.

Hospodařit se bude s výdaji, které meziročně klesly o 433 milionů korun z letošních 4,252 miliardy korun na 3,819 miliardy korun.

Ořezat by se měly kromě investičních prostředků také provozní výdaje, a to z 1,702 miliardy korun na 1,639 miliardy korun.

Naopak provozní výdaje na příspěvkové organizace by měly příští rok vzrůst z letošních 1,49 miliardy korun na 1,539 miliardy korun.

Rozpočet pro příští rok podle hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) odráží snahu radních ustálit krajské finance, které se potýkají s poklesem daňových příjmů. Ty tvoří zhruba třetinu příjmů pro hejtmanství.

„Jen pro příklad v 2008 byly příjmy 3,5 miliardy. Vloni byly zhruba 3,19 miliard a pro rok 2013 se předpokládají daňové výnosy ve výši asi 3,16 miliard korun," dodal hejtman Rozbořil

Méně peněz pro obce

Jedním z hlavních témat pátečního projednávání krajského rozpočtu zastupitelstvem byla diskuze o penězích určených pro podporu obcí.

Zatímco v minulém roce přerozdělil Olomoucký kraj mezi 206 žadatelů z řad obcí a regionálních obecních uskupení 60 milionů korun, letos bude mít pro podporu obnovy venkova připraveno jen 22 milionů.

Členové opozičních stran TOP 09 a Koalice pro Olomoucký kraj požadovali navýšení na 30 milionů korun.

„Za poslední čtyři roky nešla částka alokovaná pro Program obnovy venkova pod 40 milionů korun. Chtěli bychom předložit návrh, který by počítal pro tento program s navýšením alespoň na důstojnou částku 30 milionů korun," uvedl Marian Jurečka za Koalici pro Olomoucký kraj společně se starosty.

Jitka Chalánková za klub TOP09 a STAN připojila také návrh na navýšení tří milionové podpory pro terénní a ambulantní služby na pět milionů korun.

Ani jeden z návrhů se nakonec části opozice prosadit nepodařilo.

Hejtman Jiří Rozbořil v souvislosti s podporou venkova podotkl, že některé kraje finanční příspěvek do Programu obnovy venkova v rozpočtech na příští rok úplně zrušily.

„My jsme jeho část ponechali, a pokud obce nebudou mít potřebné výnosy z rozpočtového určení daní, tak částku navýšíme," přislíbil Rozbořil.

Olomoucký kraj podle něj vytvoří rezervy na případné dodatečné pokrytí dotací, které jsou v rozpočtu na příští rok kráceny.