„Přehlídka je hezká. Mě osobně se nejvíce líbil londýnský model," prozradila jedna z návštěvnic přehlídky Kateřina Salajková.

Ona i další přítomní se také mohli zapojit do hlasování o nejhezčí kolekci. Na výběr měli ze čtyř soutěžních kategorií, v nichž se snažily uspět například modely s názvem Fragmentace, Lines nebo Já a moje druhé já.

Akce pořádaná prostějovskou školou Art Econ má už několik let ohlasy také v zahraničí. Už na sedmý ročník tak například dorazila se svými studenty Andrea Ledwinka z rakouského Wiener Neustadtu.

„Přivezli jsme pět modelů z kolekce Bílá a černá. Cílem bylo představit módu, v níž můžete jít do práce i na párty a v obou případech vypadáte skvěle," prozradila k oděvům. Nešetřila přitom chválou na organizaci a úrovni akce.

„Je velmi profesionálně udělaná," zhodnotila ji.

28 kolekcí

Zlatá jehla už si během své patnáctileté existence udělala jméno. Účastní se jí tak stovky studentů, ať už aktivně nebo jako diváci. Letošní ročník v tomhle ohledu nebyl jiný.

„Soutěžilo dvacet osm kolekcí ve čtyřech kategoriích. Dorazili k nám studenti z deseti škol a osm módních návrhářů-jednotlivců," prozradila ředitelka Art Econu Ilona Raková. Dodala přitom, že kromě zástupců rakouské střední školy dorazili také studenti ze Slovenska. Ti byli svědky nejen představení módních výtvorů, ale také doprovodného programu. O něj se postarala například taneční skupina Duckbeat Přerov.

Rozbořil, Fiala i Okamura

Kromě množství studentů a učitelů se pak akce zúčastnili také politické špičky. A ne pouze ty městské. V hledišti tak usedli například hejtman Jiří Rozbořil, poslanec Radim Fiala i Tomio Okamura.

„Návrháři často řeší zakrytí různých nedostatků. Proto se mi líbí japonská kimona, s nimi takový problém odpadá. Stává se tak, že až při svatební noci zjišťují, jaké má partner či partnerka tělo. V Japonsku je však rozvodovost prakticky nulová, takže tato móda asi funguje," řekl například a přimluvil se u návrhářů za jednoduchost modelů.

Zlatá jehla v Prostějově

Zlatá jehla v Prostějově

Zlatá jehla v Prostějově

Zlatá jehla v Prostějově 2016. 3xfoto: DENÍK/Michal Sobecký