VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé neví, jak s chlebem zacházet, tvrdí držitel známky Moravská brána

Potštát – Nedávno skončené Třetí farmářské trhy v Hranicích neměly jen upozornit na nabízené regionální zemědělské či řemeslné produkty, ale také zviditelnit vůbec první držitele certifikační známky „Moravská brána regionální produkt".

3.6.2012
SDÍLEJ:

Karel Fojtík (vlevo) přebírá certifikační známku Moravská brána regionální produkt na farmářských trzích v Hranicích.Foto: DENÍK/Pavel Mašlaň

Jedním z oceněných byl také Karel Fojtík, majitel pekárny v Potštátu, která ocenění získala za produkci Potštátského chlebu. Karel Fojtík si při nedávné prezentaci prý sice vyslechl spoustu chvály, na druhou stranu však i několik stížností. „Stejně tak jsem zjistil, že někteří lidé nemají ani ty nejzákladnější informace o tom, jak s chlebem zacházet," řekl hlavně k často špatnému způsobu krájení.

S velkým „P" na spodní straně 

Majitel potštátské pekárny se rozhodl, že ke stylizovanému písmenu „M" a lomenému oblouku brány, které se v nové značce Moravská brána regionální produkt ukrývají, bude své označení mít od příštího měsíce také Potštátský chléb. Karel Fojtík se na trzích totiž setkal i s lidmi, kteří za „Potštát" možná i kvůli záměru obchodníků považovali chléb, jenž byl úplně jiného původu.

„Jako opatření proto zavádíme od začátku června své označení. Na spodní straně chleba bude vyraženo písmeno „P". Tím pádem zákazníci nebudou váhat, zda jde o Potštát, nebo ne," uvedl majitel pekárny.

Jak je to se stářím chleba?

Na farmářských trzích v Hranicích si vyslechl také kritiku ke stáří chlebu. Někteří lidé totiž tvrdí, že koupený chléb není zrovna nejčerstvější. Podle Karla Fojtíka je ale v takovém případě chyba na straně prodejců.

„Nikdy se nestalo, že by byl z pekárny expandován byť jen den starý chleba. To můžu zodpovědně potvrdit. Avšak to, jestli náhodou obchodníci neprodají chléb o den později, už my neovlivníme," konstatoval.

Těžké pekařské začátky

Karel Fojtík v minulosti příliš intenzivní vztah k pekařství neměl. K oboru načichl spíše jen shodou okolností.

„Dříve jsem pracoval v zemědělském družstvu v Partutovicích a pekárnu jsem koupil až v roce 1995 od pana Prokeše, bývalého majitele. Ten za mnou přišel s tím, jestli bych to od něj nechtěl koupit," vzpomíná současný vlastník na sedmnáct let starou příhodu.

Podle svých slov chtěl po revoluci začít s podnikáním, i když s pekařinou žádné zkušenosti neměl.

„S tímto oborem jsem dříve opravdu neměl nic společného. Šel jsem tak do obrovského rizika. Pekárna navíc byla před krachem, protože odběr pečiva v okolních vesnicích a v Hranicích byl malý," doplnil.

Jeho začátky v branži tak nebyly úplně ideální.

„Musel jsem si pomoci různými úvěry. Pekárna začala vydělávat až v době, kdy jsme rozšířili služby z Hranicka směrem na Odersko," uvedl dále Karel Fojtík s tím, že postupem času se zmodernizovaly technologické prostředky, které by se na kvalitě regionálního produktu měly také projevit.

Majitel potštátské pekárny Karel Fojtík radí, jak správně skladovat chléb:

Nejvhodnější skladování chlebu je při teplotě 20 – 25 stupňů. Chléb by měl být zabalený do čisté utěrky a uložený do vhodné nádoby (chlebníku). Pak může dýchat a nevysychá. Nikdy jej nedávejte do ledničky. Vedle tupého nože jsou největším nepřítelem chleba umělohmotné tašky a sáčky. Na krájení je nejlépší použítí malého ručního kráječe. Nůž, který se otáčí, tak spolehlivě nakrájí i teplý chléb.

Autor: Pavel Mašlaň

3.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bezpečnostní expert a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR Andor Šándor.
12 4

Generál Andor Šándor: Bezpečné metro? Nedělejme si iluze

Recesistické setkání na oslavu skvělých činů ministra financí Andrej Babiše proběhlo 3. dubna před budovou Generálního finančního ředitelství v Praze. Na snímku Bára Štěpánová.
9

Řešte rychle dluhopisy, říká Jurečka finanční správě a Babišovi

AKTUALIZUJEME / AKTUALIZOVÁNO

Hromadná nehoda kamionů uzavřela dálnici D1 u Brna. Zemřel řidič dodávky

/FOTOGALERIE/ – Zraněním podlehl muž středního věku, kterého vyprostili hasiči z havarované dodávky v hromadné havárii na dálnici D1. V úterý kolem půl dvanácté se na 202. dálničním kilometru srazily čtyři nákladní auta a dodávka. Kvůli nehodě u Brna musí z dálnice sjet řidiči mířící na Vyškov a Ostravu. Dálnice je v tomto směru neprůjezdná.

Princ Charles mašinfírou. Řídil vlak, ve kterém jezdil jako dítě

Následník britského trůnu, známý i jako vévoda z Rothesay ve Skotsku, si oblékl skotský kilt a usedl v aberdeenském hrabství ve Skotsku do vláčku, kterým jezdíval ještě jako malý chlapec. Měl k tomu pádný důvod. Jeho osobní dar 15 tisíc anglických liber přispěl k opravě této technické památky, kterou poškodili vandalové. Ti předloni vymlátili okna u jednoho z vagónu (byl postaven v roce 1965) a také poškodili parní stroj pohánějící lokomotivu.

DOTYK.CZ

Většina úvěrových firem jsou predátoři. Exekucím čelilo 843 tisíc lidí

Lidé by si měli dávat pozor nejen na úvěrové společnosti, z nichž je predátorských či lichvářských přes devadesát procent, tvrdí tvůrci Mapy exekucí.

Naštvala ho, tak partnerku vyhodil z okna

K incidentu došlo v jirkovské čtvrti Nové Ervěnice, žena skončila v nemocnici s těžkými zraněními. Muž skončil v policejní cele.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies