Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé neví, jak s chlebem zacházet, tvrdí držitel známky Moravská brána

Potštát – Nedávno skončené Třetí farmářské trhy v Hranicích neměly jen upozornit na nabízené regionální zemědělské či řemeslné produkty, ale také zviditelnit vůbec první držitele certifikační známky „Moravská brána regionální produkt".

3.6.2012
SDÍLEJ:

Karel Fojtík (vlevo) přebírá certifikační známku Moravská brána regionální produkt na farmářských trzích v Hranicích.Foto: DENÍK/Pavel Mašlaň

Jedním z oceněných byl také Karel Fojtík, majitel pekárny v Potštátu, která ocenění získala za produkci Potštátského chlebu. Karel Fojtík si při nedávné prezentaci prý sice vyslechl spoustu chvály, na druhou stranu však i několik stížností. „Stejně tak jsem zjistil, že někteří lidé nemají ani ty nejzákladnější informace o tom, jak s chlebem zacházet," řekl hlavně k často špatnému způsobu krájení.

S velkým „P" na spodní straně 

Majitel potštátské pekárny se rozhodl, že ke stylizovanému písmenu „M" a lomenému oblouku brány, které se v nové značce Moravská brána regionální produkt ukrývají, bude své označení mít od příštího měsíce také Potštátský chléb. Karel Fojtík se na trzích totiž setkal i s lidmi, kteří za „Potštát" možná i kvůli záměru obchodníků považovali chléb, jenž byl úplně jiného původu.

„Jako opatření proto zavádíme od začátku června své označení. Na spodní straně chleba bude vyraženo písmeno „P". Tím pádem zákazníci nebudou váhat, zda jde o Potštát, nebo ne," uvedl majitel pekárny.

Jak je to se stářím chleba?

Na farmářských trzích v Hranicích si vyslechl také kritiku ke stáří chlebu. Někteří lidé totiž tvrdí, že koupený chléb není zrovna nejčerstvější. Podle Karla Fojtíka je ale v takovém případě chyba na straně prodejců.

„Nikdy se nestalo, že by byl z pekárny expandován byť jen den starý chleba. To můžu zodpovědně potvrdit. Avšak to, jestli náhodou obchodníci neprodají chléb o den později, už my neovlivníme," konstatoval.

Těžké pekařské začátky

Karel Fojtík v minulosti příliš intenzivní vztah k pekařství neměl. K oboru načichl spíše jen shodou okolností.

„Dříve jsem pracoval v zemědělském družstvu v Partutovicích a pekárnu jsem koupil až v roce 1995 od pana Prokeše, bývalého majitele. Ten za mnou přišel s tím, jestli bych to od něj nechtěl koupit," vzpomíná současný vlastník na sedmnáct let starou příhodu.

Podle svých slov chtěl po revoluci začít s podnikáním, i když s pekařinou žádné zkušenosti neměl.

„S tímto oborem jsem dříve opravdu neměl nic společného. Šel jsem tak do obrovského rizika. Pekárna navíc byla před krachem, protože odběr pečiva v okolních vesnicích a v Hranicích byl malý," doplnil.

Jeho začátky v branži tak nebyly úplně ideální.

„Musel jsem si pomoci různými úvěry. Pekárna začala vydělávat až v době, kdy jsme rozšířili služby z Hranicka směrem na Odersko," uvedl dále Karel Fojtík s tím, že postupem času se zmodernizovaly technologické prostředky, které by se na kvalitě regionálního produktu měly také projevit.

Majitel potštátské pekárny Karel Fojtík radí, jak správně skladovat chléb:

Nejvhodnější skladování chlebu je při teplotě 20 – 25 stupňů. Chléb by měl být zabalený do čisté utěrky a uložený do vhodné nádoby (chlebníku). Pak může dýchat a nevysychá. Nikdy jej nedávejte do ledničky. Vedle tupého nože jsou největším nepřítelem chleba umělohmotné tašky a sáčky. Na krájení je nejlépší použítí malého ručního kráječe. Nůž, který se otáčí, tak spolehlivě nakrájí i teplý chléb.

Autor: Pavel Mašlaň

3.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Airbus A319 ve službách české vlády
4 5

Za zraněnou Češkou do Káhiry míří vojenský speciál s lékaři

Primátor Teplic a senátor Jaroslav Kubera.
8

Jaroslav Kubera: Novoroční projev mám v hlavě, pak ho stačí jen dopilovat

Stezky do oblak jsou hitem českých hor. Porovnali jsme, která je nejlepší

Dopravní zácpy, přeplněná parkoviště a fronty u pokladen. To vše způsobilo nedávné otevření Stezky korunami stromů u Janských Lázní v Krkonoších. Celkem jsou tyto unikátní rozhledny v Česku a blízkém okolí již čtyři a bez nadsázky se z nich staly turistické hity našich hor. Udělali jsme pro vás jejich srovnání, které nabízejí nejlepší výhledy nebo adrenalinové atrakce. 

Andrzej Duda podepsal jeden ze sporných zákonů polské soudní reformy

Polský prezident Andrzej Duda podepsal zbývající z trojice nedávno parlamentem schválených zákonů, které jsou součástí reformy polské justice. Tu kritizovala Evropská unie i domácí opozice.

Zaorálek vyjednávači Davisovi zopakoval, co Praha od brexitu očekává

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na dnešním jednání s ministrem pro odchod Velké Británie z Evropské unie Davidem Davisem zopakoval svému kolegovi české priority pro uspořádání budoucích vztahů. Zmínil zachování práv českých občanů v Británii, udržení dobrých vztahů s Londýnem i vyřešení finančních závazků Británie vůči unijnímu rozpočtu.

Cizinci v Česku? Sparta je v klidu, Slavia má problém

Fanoušci na britských ostrovech jsou zvyklí na ledacos. Už dávno se tam smířili s tím, že vstupenka na fotbalový šlágr je dražší než letenka do Ameriky. Mnozí si (chtě nechtě) také zvykli, že klub jejich srdce vlastní boháči ze zahraničí. A nevadí jim ani to, že po hřišti neběhá žádný Angličan. Pravda, je to výjimečné, nicméně třeba Chelsea má ve svém kádru jediného domácího hráče.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení