VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé neví, jak s chlebem zacházet, tvrdí držitel známky Moravská brána

Potštát – Nedávno skončené Třetí farmářské trhy v Hranicích neměly jen upozornit na nabízené regionální zemědělské či řemeslné produkty, ale také zviditelnit vůbec první držitele certifikační známky „Moravská brána regionální produkt".

3.6.2012
SDÍLEJ:

Karel Fojtík (vlevo) přebírá certifikační známku Moravská brána regionální produkt na farmářských trzích v Hranicích.Foto: DENÍK/Pavel Mašlaň

Jedním z oceněných byl také Karel Fojtík, majitel pekárny v Potštátu, která ocenění získala za produkci Potštátského chlebu. Karel Fojtík si při nedávné prezentaci prý sice vyslechl spoustu chvály, na druhou stranu však i několik stížností. „Stejně tak jsem zjistil, že někteří lidé nemají ani ty nejzákladnější informace o tom, jak s chlebem zacházet," řekl hlavně k často špatnému způsobu krájení.

S velkým „P" na spodní straně 

Majitel potštátské pekárny se rozhodl, že ke stylizovanému písmenu „M" a lomenému oblouku brány, které se v nové značce Moravská brána regionální produkt ukrývají, bude své označení mít od příštího měsíce také Potštátský chléb. Karel Fojtík se na trzích totiž setkal i s lidmi, kteří za „Potštát" možná i kvůli záměru obchodníků považovali chléb, jenž byl úplně jiného původu.

„Jako opatření proto zavádíme od začátku června své označení. Na spodní straně chleba bude vyraženo písmeno „P". Tím pádem zákazníci nebudou váhat, zda jde o Potštát, nebo ne," uvedl majitel pekárny.

Jak je to se stářím chleba?

Na farmářských trzích v Hranicích si vyslechl také kritiku ke stáří chlebu. Někteří lidé totiž tvrdí, že koupený chléb není zrovna nejčerstvější. Podle Karla Fojtíka je ale v takovém případě chyba na straně prodejců.

„Nikdy se nestalo, že by byl z pekárny expandován byť jen den starý chleba. To můžu zodpovědně potvrdit. Avšak to, jestli náhodou obchodníci neprodají chléb o den později, už my neovlivníme," konstatoval.

Těžké pekařské začátky

Karel Fojtík v minulosti příliš intenzivní vztah k pekařství neměl. K oboru načichl spíše jen shodou okolností.

„Dříve jsem pracoval v zemědělském družstvu v Partutovicích a pekárnu jsem koupil až v roce 1995 od pana Prokeše, bývalého majitele. Ten za mnou přišel s tím, jestli bych to od něj nechtěl koupit," vzpomíná současný vlastník na sedmnáct let starou příhodu.

Podle svých slov chtěl po revoluci začít s podnikáním, i když s pekařinou žádné zkušenosti neměl.

„S tímto oborem jsem dříve opravdu neměl nic společného. Šel jsem tak do obrovského rizika. Pekárna navíc byla před krachem, protože odběr pečiva v okolních vesnicích a v Hranicích byl malý," doplnil.

Jeho začátky v branži tak nebyly úplně ideální.

„Musel jsem si pomoci různými úvěry. Pekárna začala vydělávat až v době, kdy jsme rozšířili služby z Hranicka směrem na Odersko," uvedl dále Karel Fojtík s tím, že postupem času se zmodernizovaly technologické prostředky, které by se na kvalitě regionálního produktu měly také projevit.

Majitel potštátské pekárny Karel Fojtík radí, jak správně skladovat chléb:

Nejvhodnější skladování chlebu je při teplotě 20 – 25 stupňů. Chléb by měl být zabalený do čisté utěrky a uložený do vhodné nádoby (chlebníku). Pak může dýchat a nevysychá. Nikdy jej nedávejte do ledničky. Vedle tupého nože jsou největším nepřítelem chleba umělohmotné tašky a sáčky. Na krájení je nejlépší použítí malého ručního kráječe. Nůž, který se otáčí, tak spolehlivě nakrájí i teplý chléb.

Autor: Pavel Mašlaň

3.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Omilostněný Jiří Kajínek před bystrckým bytem řekl, že zatím se setkává se samými dobrými reakcemi lidí.
12

Můj soused zabiják: lidé z Bystrce Kajínka většinou vítají, cítí se i bezpečněji

Donald Trump, Emmanuel Macron a Theresa Mayová na sicilském summitu G7.
AKTUALIZOVÁNO
1 13

Víme, jak bolí Bataclan i Manchester, shodli se Mayová s Macronem

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Zkasírovat hosta před každou cigaretou? I to může „přinést" protikuřácký zákon

Jste číšníkem v restauraci a host, který vypil třeba tři piva a jednu štamprli, se zvedne s tím, že si jde ven zapálit. Budete mu důvěřovat, nebo ho zkasírujete hned? I s takovými situacemi si budou muset v restauracích poradit poté, co začne 31. května platit protikuřácký zákon.

Kamiony pustoší silnice v okolí opravovaného tahu z Holic na Vysoké Mýto

Neustálý řev motorů, výfukové zplodiny, na silnici vyjeté koleje, trhající se krajnice. Tak to v těchto dnech vypadá v Jaroslavi na Holicku. Obec doplácí na probíhající rekonstrukci páteřního tahu I/35 z Holic na Vysoké Mýto. Přes Jaroslav teď proudí veškerá silniční doprava včetně kamionové.

Komentář Stanislava Šulce: Jiří Kajínek Superstar

Po šesti dnech a nocích permanentního přímého přenosu se národ dočkal. Nejslavnější vězeň Jiří Kajínek, několikrát trestaný recidivista a odsouzený dvojnásobný vrah, se konečně dostal na svobodu. A opuštění vězení by lépe než Kajínek nezvládla ani Paris Hiltonová, která před lety také musela za katr. Vyšel postarší chlapík, jehož nadprůměrná muskulatura zářila téměř stejně jako již proslulé tílko. Dav čekatelů před věznicí si s ním udělal selfie, veřejnoprávní i další televize celou chvilku přenášely naživo a celý kolotoč zájmu o Kajínka nebere konce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies