„Je to aktuální, podle přípisu Kamedula kontaktoval polské ministerstvo spravedlnosti s tím, že chce trest vykonat v Polsku, nikoliv v Česku. Za splnění určitých podmínek je možné, aby trest vykonal i v Polsku. Rozhodnuto o tom ještě ale nebylo," uvedl předseda soudu Jelínek.

Do vězení má jít Kamedula za šíření toxikomanie. Podle rozsudku ve svých prodejnách nabízel syntetické drogy označené za sběratelské předměty. Jde o průlomový rozsudek, za tuto činnost dosud nikdo před soudem nestál.

Obžaloba Kamedulu postavila před soud za to, že ke zneužívání těchto předmětů sváděl zájemce prostřednictvím reklam v rádiích a na svých internetových stránkách. V době, kdy shopy provozoval, totiž ještě neplatila novela zákona, která by tyto látky obsažené ve „sběratelských" předmětech zakazovala. I znalci přitom u soudu uvedli, že tyto předměty obsahovaly návykové látky. Jejich účinky přirovnali k pervitinu, extázi či marihuaně.

Vyhoštění a peněžitá pokuta

Dvouletý trest uložený okresním soudem mu v srpnu potvrdil krajský soud. Kamedulovi kromě dvouletého trestu potvrdil i šestiletý trest vyhoštění z Česka a peněžitou pokutu ve výši téměř milionu korun a 10.000 eur.

Stejný soud Kamedulu loni před Vánocemi propustil bez jakýchkoliv záruk na svobodu. Do vězení odsouzený dosud nenastoupil. Rozsudek bylo potřeba přeložit do polštiny. „Výzva k nastoupení je již stanovena, je to do 8. února 2013," uvedl soudce Jelínek. Podotkl, že muži při případnému vyhýbání se vězení nepomůže ani to, že je cizinec. Soudy totiž mohou využít eurozatykače. Kamedula si však ve vězení celý trest už odpykat nemusí, téměř osm měsíců už totiž strávil ve vazbě.

Kamenné obchody nabízející tehdy legální drogy ve formě suvenýrů začaly v Česku vznikat od začátku loňského roku. Prodejny se do tuzemska přesunuly z Polska, kde proti nim tamní policisté radikálně zasáhli. Obchody jsou už uzavřeny. Přispěla k tomu i novela zákona, jež některé tyto produkty doplnila loni na konci dubna do seznamů omamných a psychotropních látek. Podle státní zástupkyně Lenky Kremzerové potrestání Kameduly k vymýcení těchto shopů výrazně pomohlo.