„Výběrové řízení probíhá každý rok, takže i letos se do něj určitě budeme hlásit," potvrdil Leopold Dostál, majitel útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem. Zároveň dodal, že především posledních pár týdnů jim psích obyvatel rapidně přibývá.

Chcete pomoci a osvojit si pejska z útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem. Psí sirotky si můžete prohlédnout a další informace zjistit na internetových stránkách útulku: www.vorisek.org.

„Poslední dva měsíce se lidé hodně zbavují zvířat. Je to něco šíleného a za šest let nic takového nepamatuji. Dříve nám přibylo za měsíc deset pejsků, teď jich máme kolem třiceti. Je neuvěřitelné, jak se někteří lidé dokáží ke zvířatům chovat," kroutí hlavou majitel Voříšku.

Naopak v Prostějově odchycených psů ubývá.

„Letos zatím evidujeme sedmdesát pět odchycených psů, což je méně než v minulých letech," spočítala náměstkyně primátora Ivana Hemerková a dodala, že minulý rok našlo v útulku azyl sto dvacet psů z Prostějova.

Nabídky

Své služby nabídl radnici i útulek ve Slezských Pavlovicích na Bruntálsku.

„Nabídli nám umístnění zatoulaného psa za jednorázový poplatek pět tisíc korun s tím, že v ceně je zahrnuta doprava zvířete do zařízení, veterinární prohlídka, zveřejnění na webových stránkách a umístění až do doby osvojení novým majitelem," uvedla Ivana Hemerková.

Radním se však tento návrh nezamlouvá. Problémem je cena služby a vzdálenost útulku od Prostějova.

„Nabídka je pro nás ekonomicky nevýhodná," uvedl prostějovský primátor Miroslav Pišťák.

Město nyní platí za umístěné psy měsíčně paušální částku 39 tisíc korun, a to bez ohledu na počet umístěných a nově odchycených psů.

„Průměrně měsíčně odchytíme asi devět pejsků, takže řešení jednorázovým poplatkem za jednoho psa by stálo město více finančních prostředků. Problematická je také vzdálenost Slezských Pavlovic od Prostějova, protože majitel by si pro zatoulaného psa musel jet 120 kilometrů," vysvětlila Ivana Hemerková.

Radnice však útulku nabídla možnost účastnit se chystané soutěže na zajištění péče o zatoulané psy, kterou plánuje brzy vyhlásit.