„Vyrazili jsme ihned na místo ve dvou na sněžném skútru s veškerým zdravotnickým vybavením. Dívka bez přilby podle všeho vylétla na terénní nerovnosti a při pádu dopadla na ztvrdlý povrch sjezdové tratě. Během vyšetření jsme zjistili, že zřejmě utrpěla těžké zranění krční a hrudní páteře,“ popsal zásah člen Horské služby Jeseníky Jaroslav Tejnský.

Vzhledem k povaze poranění záchranáři povolali ke zraněné vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. Zároveň pro jistotu kontaktovali i dispečink Rychlé lékařské pomoci. Ovčárna se totiž nachází vysoko v horách a vzhledem k počasí nebylo jisté, zda vrtulník dokáže přistát. Pilotovi se naštěstí na heliport u stanice horské služby podařilo dosednout.

Záchranáři mezitím dívce nasadili krční límec a s pomocí ostatních účastníků kurzu jí umístili do vakuové matrace. Na saních za sněžným skútrem jí šetrně dopravili k vrtulníku, který zraněnou transportoval do nemocnice.

Horská služba nyní lyžaře upozorňuje lyžaře a snowboardisty na nebezpečný povrch sjezdovek.  „Po oblevě je nyní na sjezdových tratích ve vyšších polohách velice tvrdý umrzlý podklad. Tomu lyžaři musejí přizpůsobit rychlost a styl jízdy. Stejně tak upozorňuji na to, že ti, kteří nepoužívají ochranné pomůcky, zejména přilbu, vážně hazardují se svým zdravím či dokonce životem,“ důrazně varoval náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.