VYBERTE SI REGION

Lidé si už začínají zvykat chodit za dobrými kuchaři

Přerov -  Pochoutky, nad kterými by neohrnuli nos ani návštěvníci těch nejluxusnějších restaurací, se vařily v pátek a v sobotu v Gastronomickém centru v Přerově. Konal se zde desátý ročník soutěže Moravský kuchař, v níž nejprve v pátek porovnávali svůj um juniorští kuchaři, v sobotu pak přišli na řadu zkušenější senioři.

21.5.2012
SDÍLEJ:

Desátý ročník soutěže Moravský kuchař Foto: DENÍK/Pjentak Martin

Zvláště v druhé kategorii byly výkony soutěžících tak vyrovnané, že porotci měli při výběru vítěze obzvlášť těžkou práci.

„Jde o desátý ročník soutěže, která se původně konala v Novém Jičíně, od roku 2005 se ale přestěhovala sem do Přerova," sdělil organizátor akce Luděk Bil. Kuchaři, kterých bylo celkem pětadvacet, dostali za úkol během 45 minut připravit pět porcí tříchodového menu. Na výběr měli základní suroviny moravského původu, a to kachní prsa, krůtí prsa anebo vepřovou panenku.

„Už páteční juniorská soutěž měla výbornou úroveň, ale sobotní klání seniorských kuchařů zvedlo laťku ještě o sto procent výše. Jde o to, že zkušení kuchaři jsou už, jak se říká, vyvaření, a to je v tomto oboru velmi důležité," vysvětlil Luděk Bil. Jak dále upřesnil, před deseti lety, kdy akce vznikala, mezi sebou soutěžily pouze kuchařské školy, dospělí kuchaři ale neměli šanci, jak mezi sebou poměřit své schopnosti. „Dnes už k nám nejezdí jen kvůli vítězství, ale také proto, aby načerpali nové zkušenosti," dodal.

Podle jeho slov se úroveň kuchařů v soutěži postupně stále zvyšuje. „Je to dáno i tím, že dnes mají větší možnost jezdit sbírat zkušenosti do zahraničí. Ostatně několik takových tady dnes máme," podotkl Luděk Bil s tím, že jeden ze soutěžících přijel z Ruska, tři z Polska a dva z českých kuchařů vaří v Londýně.

Jak dále Luděk Bil podotkl, v Česku jsou zatím lidé zvyklí chodit do restaurace, a ne za jménem kvalitního kuchaře, jak je obvyklé v zahraničí. „Ale i u nás se objevují první vlaštovky, kdy se restaurace prezentují jménem oceněného kuchaře," řekl.

Zvláště pak v sobotní část soutěže měli členové poroty hodně těžkou práci. „Za ty roky, co se Moravský kuchař koná, roste úroveň soutěžních pokrmů strmě nahoru. Letos je v dospělé kategorii konkurence taková, že bude velmi těžké určit prvních šest míst, rozdíly v kvalitě jsou totiž minimální," řekl jeden z porotců Albert Hauptmann. Při hodnocení porotci brali v potaz především chuť, vzhled a pracnost přípravy jídel a k tomu pak celou škálu dalších faktorů.

Podle Hauptmanna neroste pouze úroveň soutěžících, ale zlepšení se dá vysledovat v celé české gastronomii. Podíl na tom má i celá řada televizních pořadů zabývajících se tímto oborem. „Ty pořady bývají různé. Některé se zaměřují na profesionály, jiné na hospodyňky, které se můžou naučit vařit nová jídla, ale dopad mají všechny stejný. Spotřebitelé začínají vyžadovat stále vyšší a vyšší kvalitu," vysvětlil.

V českých podmínkách ale tento trend naráží na jednu překážku. Lidé zatím nejsou ochotni za kvalitní pokrm zaplatit náležité peníze. „Všichni by chtěli špičkové pokrmy za české ceny. Málokdo ale ví, že ve kvalitních zahraničních „michelinských" restauracích třeba nevaří jeden kuchař, ale celý tým, a ti si za svou práci také nechávají dobře zaplatit," podotkl Albert Hauptmann.

Jedním ze soutěžících v dospělé kategorii byl také Martin Kičmer, který do Přerova přijel z Frýdku-Místku.

„Jsem tady poprvé, a tak jsem z toho trochu nervózní," prozradil kuchař, který se do soutěže přihlásil na doporučení svého známého. V sobotu porotcům připravil vepřovou panenku na houbové omáčce a noky s karotkovým pyré, se kterým pak skončil na jedenáctém místě. „Dneska to ale beru hlavně jako novou zkušenost, přece jen jsem tady poprvé," komentoval to Martin Kičmer.

V dospělé kategorii pak porotcům nejvíce chutnal pokrm Jana Beneše z Jihlavy, který se ale o zlatou medaili podělil s dalšími pěti soutěžícími, kteří skončili jen s malým bodovým rozdílem za ním. V pátek pak zlato získali dva mladí kuchaři Pavel Buchwaldek, který v současné době působí v Londýně, jemuž za krk dýchal druhý Petr Bartůněk ze Ždáru nad Sázavou.

Autor: Martin Pjentak

21.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Při požáru na večírku v Kalifornii zemřelo nejméně devět lidí

San Francisco - Nejméně devět mrtvých si vyžádal požár v noci na dnešek na taneční party v kalifornském Oaklandu. Úřady podle místní televize KTVU pohřešují dalších 25 lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies