„Jedná se o peníze z poplatků za zábor veřejné zeleně a příjmy z pokut od odboru životního prostředí," uvedla náměstkyně primátora Ivana Hemerková a dodala, že do fondu zeleně přiteče více než milion a sto tisíc korun.

Peníze poslouží na výsadbu nové zeleně.

„Před dvěma lety jsme peníze použili na rozšíření botanické zahrady, minulý rok na výsadbu pouliční zeleně a letos jsme za ně obnovili aleje, dosadili zaschlé stromy a vybudovali keřová pásma," vyjmenovala Ivana Hemerková.

Kde všude vyrostou nové stromy a keře, bude jasné na začátku roku.

„Na přelomu ledna a února vytipujeme lokality. Musíme samozřejmě přihlížet i k tomu, kudy vede elektřina nebo plyn v zemi," uvedla náměstkyně primátora a dodala, že letos se městu podařilo vysadit rekordní počet stromů. Ve městě přibylo pět set stromů a devět tisíc keřů.

„Za výsadbu jsme dali 1,75 milionu korun, v částce však nejsou zahrnuty náklady na zeleň v revitalizovaných Smetanových sadech," spočítala Ivana Hemerková.

Stromům se nevyhnulo ani kácení.

„K zemi šlo 249 stromů. Jednalo se o stromy, které na základě posouzení odborníků ohrožovaly bezpečnost lidí. Jen ve výjimečných případech jde k zemi strom, který je například nevhodně umístněný u nemovitosti a kořeny narušují základy stavby," vysvětlila Ivana Hemerková a dodala, že v takovém případě musí padlý strom nahradit nová výsadba.