„Práce pokračují podle harmonogramu. Začali jsme s instalací nové fasády, jejíž součástí jsou skleněné výplně. Poté se pustíme do zavěšení fasády. Přes tu současnou, která na budově pevně drží, dáme nosný rošt, který bude držet nové obklady," vysvětlil Adolf Vlk, předseda představenstva společnosti Prior.

Stavební dělníci se už také pustili do montáže technologií uvnitř budovy.

„Začali jsme montovat požární systém a vzduchotechniku, v polovině srpna dorazí i eskalátory, které budeme hned usazovat," uvedl Adolf Vlk.

Prý moc větrno

Změny se však dotkne plánovaná výstavba terasy s výhledem na náměstí a radnici, která měla být vybudována ve druhém patře budovy. Nakonec však z nápadu sešlo.

„Výstavba terasy byla jednou z variant, od které jsme museli upustit. Důvodem nejsou zamítavé postoje památkářů, ale technické problémy. Na této straně je hodně větrno, takže by zde nebyly vhodné podmínky k příjemnému posezení," vysvětil Adolf Vlk.

Prior volal po obnově už řadu let.

„Budova nebyla úplně v kalamitním stavu, ale rekonstrukce byla nutná. Zastavovaly se eskalátory, byly problémy s elektřinou či topením, také vchodový turniket byl opotřebovaný," nechal se slyšet zástupce ředitele společnosti Prior Evžen Vala.

Nová obchodní galerie nabídne zákazníkům větší prodejní prostory než bývalý Prior. Proměna Prioru na Zlatou bránu přijde na sto milionů korun. První zákazníky uvítá nové nákupní centrum v listopadu.