Kritické hlasy míří nejvíce na cenu a umístění kruhového objezdu spojujícího ulice Na Střelnici, Studentská, Zámečnická a Dobrovského.

„Určitě už to bylo potřeba, doprava je teď mnohem volnější a to i odpoledne. Jezdím tam často a rozdíl je patrný, což si myslí i kolegové z práce. Navíc to udělali docela rychle," řekla Vladimíra Drtilová, která má zaměstnání v jedné z blízkých ulic nedaleko křižovatky.

„Nákladní auta s dlouhými návěsy musí jezdit pomaleji, ale kruháče jsou dnes skoro všude, takže řidiči jsou zvyklí," dodala.

Naopak řidič, který v pondělí hodinu před polednem parkoval u nového kruhového objezdu svůj žlutý vůz, přílišnou proměnu neregistroval.

„Občas tady jezdím, žádnou velkou změnu ale nevidím. Když si navíc vezmu, kolik to stálo peněz, nevím, jestli to bylo nutné," uvedl šofér.

Okružní křižovatka stála třiatřicet miliónů korun. Přes devětadvacet milionů korun zaplatil Olomoucký kraj, který získal z Regionálního operačního programu Střední Morava dotaci jednadvaceti milionů. Zbytek zaplatilo město Olomouc.

Otevření nové okružní křižovatky se ve čtvrtek před polednem dočkali řidiči projíždějící ulicemi Dobrovského, Na Střelnici a Studentská.

Rondel na křížení ulic Dobrovského a Na střelnici. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Hlavní, vedlejší, a zase hlavní

V souvislosti se stavbou okružní křižovatky se měnila i přednost v jízdě mezi ulicemi Dobrovského a Dlouhá. Nejdříve byla hlavní Dobrovského, při zavedení objízdných tras Dlouhá. Nyní opět platí původní stav. Měnění hlavní a vedlejší zmátlo nejednoho řidiče.

„Vypadá to tam, jako by žádná změna přednosti nenastala. Totální džungle," popisoval stav krátce po změně přednosti čtenář v diskuzi na webu Olomouckého deníku. „Je to tam malinké a pořád jsou tam bouračky," doplnila Vladimíra Drtilová.

Za současných okolností, kdy v přehlednosti křižovatky pomáhá při výjezdu z Dlouhé zrcadlo a na silnici namalovaný trojúhelník, je asi nejlepší možností, jak předejít havárii, jezdit podle dopravního značení než po zvyku. „Změna je život, museli to upravit, to je normální. Je potřeba si všímat značek a koukat kolem sebe," prohlásil řidič, který křižovatkou projížděl v pondělí dopoledne.